Badacsony New Yorkban: sikeres életre hívás – Blog | BorPortré

Badacsony New Yorkban

Badacsony New Yorkban: sikeres életre hívás

Egy év kihagyás után visszatért a rendezvény, amely a világ két nagyon jó helyét hozza össze a nevében. A New York itt valójában a budapesti New York Palotát jelenti, ahová április 9-ére beköltözött a Badacsonyi borvidék – nem kevesebb mint 34 borászat 160 tételével. Beszámoló, mini boros beszélgetésekkel, régi és új ismerősökkel.

Borús szombat délután, a betonszínűre kopott körútból csak még több szürkeséget old ki az eső – annál nagyobb a kontraszt az ötcsillagos szálloda benti fényeivel. A kiállítótér előtt sorakoznak a gasztronómiai és turisztikai kiállítók, a sétakóstolónak a Róma terem ad otthont, amit a pincészetek a vulkanikus borokon kívül molinókkal, szóróanyagokkal töltenek meg. A háttérvideón életképek futnak a borvidékről, ami persze nem csak Badacsonyból áll: vannak kiállítók többek között Ábrahámhegyről (a’Capella Szőlőbirtok), Csobáncról (Villa Tolnay) és a Tóti-hegyről (Büttner Borbirtok) is.

A szervező, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület az „Életre hívunk” szlogent választotta az idei eseményhez, a tavaszra, megújulásra, életkedvre (is) asszociálva. Élet, nyüzsgés az van, már a szakmai, sajtós idősávban is. A fokozott érdeklődés azért sem meglepő, mivel 2020 februárjában volt utoljára Badacsony New Yorkban, még a BorPortré előtti időkben, hiszen minket márciusban hívott életre (hogy a szlogennél maradjunk) a járvány és a karantén. És pont ezek miatt maradt el a tavalyi kóstoló – így mi most vagyunk itt először, nem úgy, mint a Szászi Birtok, akik a 11 éves rendezvény oszlopos kiállítói, már a kezdetektől.

Badacsony New Yorkban Premier és visszatérők

Náluk most öt tételt lehet kóstolni, kezdésnek a 2021-es Rózsakövet ajánlják. „Badacsony hercegkisasszonya ez a fajta, fontosnak érezzük, hogy egy ilyen, borvidék-centrikus rendezvényen bemutassuk – még akkor is, ha mindig hozzuk és már sok éve készítjük. Kezd érdeklődőbb lenni iránta a magyar borvilág, de még így is sokan megkérdezik, hogy milyen cuvée ez, pedig nem az, hanem egy csodálatos fajtabor” – kezd bele a szortiment bemutatásába ifj. Szászi Endre, aki alig volt 14 éves, amikor először dolgozott ezen a rendezvényen.

Az idei eseményre időzítették a 2020-as Rókaluki Olaszrizling debütálását. „Nagy olaszrizlingesek vagyunk, a boraink harmadát ez a fajta adja, sokféle arcát lehet nálunk megkóstolni. Az új tétel a Szent György-hegyi ültetvények válogatott fürtjeiből készült”. A piros címkés borhoz történet is tartozik – a birtokuk területén egykor rókavár volt, innen a név. Ha már címkék: a Szászi Birtok tavaly arculatot váltott. „Egy-két évjáratos tételen látható még régi design, de a boraink többségén már ezek a színes, impresszionista képek vannak – mind édesanyám festményei” – mondja Endi.

Az újdonság mellett egy nagy visszatérővel is készültek, ez a 2020-as száraz Zeusz. „Nehéz így elkészíteni, mert ennek a fajtának masszív cukorhozó potenciálja van, nagyon szeretne édes bor lenni. Akkor volt száraz zeuszunk, amikor a tőkék még fiatalok voltak – miután megerősödtek, inkább desszertborok kerültek ki belőlük. 2020-ban viszont az időjárás és a járvány miatti plusz idő is segített: pont sikerült abban az apró időablakban elcsípni a szüretet, hogy megszülethessen ez a felső polcos bor.”

A fajta másik arcát az Ottonel Muskotály-Zeus félédes házasításban mutatták meg. „Az édesség forrását a zeusz, az illatot az ottonel muskotály adja” – magyarázza Endi. Hozzáteszi, a pincészet alapítása után jó pár évig nem volt félédes boruk, hogy az ne kösse össze őket a borvidék rosszízű, nagyüzemi termelésre hangolt múltjával, amiben a félédes/édes szürkebarátok és muskotályok domináltak. Egy jó ideje viszont azon is dolgoznak, hogy újraalkossák ezt a képet, és megmutassák, milyen minőségi tételek készülhetnek ebben a stílusban.

Ásványos fehérek

Arról, hogy száraz szürkebarátban és muskotályban mit tud most a borvidék, több pincészet standjánál is meg lehetett győződni. „A Gabriella egy nagyon szép, gyümölcsös, muscat ottonel tételünk” – mutatja be az ötelemes kóstoló sor egyik tételét Borbély Diána, a Borbély Családi Pincészettől. A friss, reduktív tételeik közül mutatnak egy 2021-es olaszrizlinget is. Az érettebb, 2019-es válogatás borok közül hármat is elhoztak. „A Badacsonyi Kéknyelű Selection hét hónapos fahordós érlelést kapott. A Bács-hegyről elhoztuk a Csóka Major furmint válogatásunkat, és a hely nevét viselő Bács hegy Olaszrizling Selectiont – ez egy igazán fontos, meghatározó tételünk.”

A Folly Arborétum és Borászat megmutatta, hogy milyen az, amikor a száraz fehérek találkoznak: az arborétum ikonikus növényéről elkeresztelt Cédrus szürkebarát és olaszrizling házasításával készült, már kevés van ebből a tételből – mindenképp szerettek volna egy ilyet is mutatni. A Folly azok táborát erősíti, akik az olasz mellett a rajnai rizlinget is integrálták az itteni repertoárba – hasonlóan például a „Kis hegy, nagy borok!” szlogenű Sabar Borházhoz és Gilvesy Pincészethez. Harmadik tételként egy gyümölcsös rozét kínálnak – mert bár a borvidéken és így a kóstolón is többségében vannak a száraz, fehér, csendes borok, felbukkannak egyéb színek és stílusok is.

A Bács hegy olaszrizling már a BorPortré házi emléktárába is belopta magát: a BorSorban tartott karácsonyi borkóstolónk házi versenyén második helyezett lett.


Rozé és más

Ennyi vulkanikus fehér mellett különösen nehéz rábeszélni arra, hogy színt váltsak a poharamban. A Villa Pátzay Borbirtok standján mégis sikerül ezt elérni – azt ígérik, hogy a friss, pinot noir rozéjuk más, mint a többi – már csak az itthoni borpiacon ritkább, hagymahéj színe miatt is.

Vörösborokból a Skizo Borháznál 2020-as Badacsonyi Cabernet Franc van, syrah/shiraz a Fischer Borháznál (2019) és a 2HA Szőlőbirtok és Pincészetnél (2017). Az utóbbitól még egy különlegesség: a 2019-es Tabunello, 100% sangiovese fajtából. Az Istvándy Birtok és Borműhelynél pét-nat készült cabernet sauvignonból.

Az ásványosság és buborékosság párosítására többféle megközelítést is mutattak a kiállítók. Budai zöldből készített pezsgőt az Éliás Birtok (2020), gyöngyözőbort pedig a Weller Borház (2021) – az ő pezsgőjük alapja vulcanus volt. Az Illés Borászat a muskotályt gyöngyöző borosította, a Csendes Dűlő Borbirtok pedig a „Nem csendes” nevű gyöngyözőjüket hozta el a kéknyelű sor (2016, 2017, 2018, 2019) mellé.

A nem csendesség, ahogy haladt az este, egyre inkább igaz lett az egész teremre – az esemény legvégéig érkeztek újabb és újabb vendégek.

Borok & képzőművészet

A Szászi Birtok mellett a Sellyei Család Kézműves Borászata is összehozza a borászatot a festőművészettel: az ő standjukhoz kifejezetten az vitt, hogy könyvet és festett köveket látok az asztalon. A nemesgulácsi kézműves borászat hozzánk hasonlóan először vesz részt a rendezvényen. 2015-ben négy tétellel indultak, a szortiment mára hét elemesre bővült. „Szeretjük az illatos, gyümölcsös karakterű, könnyen érthető és fogyasztható borokat, amik elsősorban a hétköznapi és nyári borfogyasztási igényeket szolgálják ki. A turisztikai csúcsszezonban fröccsként is népszerűek a tételeink. Minél több illatra, zamatra, relatíve alacsony alkoholtartalomra törekszünk és fontos számunkra a borvidék jellegét tükröző tételek készítése is” – foglalja össze portfóliójuk alapvetéseit Sellyei Gábor szőlész-borász.

Az utóbbi kategóriából két tételt mutattak be: egy badacsonyi olaszrizlinget, amely Badacsony és Badacsonyörs délre néző dűlőiről került ki; a másik egy 2019-es késői szüretelésű olaszrizling szintén a badacsonyi területekről. „Ez egy érleltebb tétel, rendszerint nem édesborként készítjük, hanem félszárazként, kevés maradék cukorral – csak annyi édességgel, amit egy szárazbor kedvelő még tolerál, de már képes megmutatni a késői szüret jelleget.”

Badacsony New Yorkban

A 2021-es évjáratból hoztak egy gyümölcsös karakterű balatoni olaszrizlinget, és egy traminit. „Az utóbbi egykor jellemző volt a borvidéken, aztán kiszorították más illatos fajták – például az ottonel muskotály és az irsai – alig maradt mutatóban. Szőlészeti és borászati szempontból is feladja a leckét, de ha sikerül barátságot kötni vele, akkor nagyon hálás fajta: kellemes, stabil borokat lehet belőle készíteni. Nem csak illatos, pikáns ízeket mutat, hanem idővel egyre több tartalmat is, nyárra már szépen kinyílik.”

Ezek mellett egy rozét is hoztak. „A rozékészítési elvem alapja, hogy akkor szüretelünk hozzá, amikor más már a vörösborhoz – így egy rendkívül gyümölcsös karakterű bort kapunk. Az idei színében is sötétebb lett, a koncentráltabb termés miatt.”

A művészetorientált, eredetileg ének-zene szakos pedagógus házaspár eleve egy olyan vinotékában gondolkodott, amely kulthelyként is működik, időszakos kiállításoknak ad otthont. Gábor keresztanyja Jávor Piroska festőművész, címkéiken az ő képei láthatóak, kitelepüléseiken arculati elemeiket az ő művészetéből merítik – az album is az övé. A jövőben még több művészetben és érlelt borokban gondolkodnak.

Reméljük, hogy a következő, 12. Badacsony New Yorkban kihagyás nélkül tud majd érkezni – addig is, Badacsonyon inneni és túli élménybeszámolókkal, fajta- és borászat bemutatókkal várunk mindenkit a Borportré Blogon!

A képekért köszönet a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesületnek.

Szerző: Nádasi Eszter

Videótár

SteveKadas