A nyár slágere – pét-nat, a vicces pezsgő – Blog | BorPortré

Pet-nat_boriító

A nyár slágere – pét-nat, a vicces pezsgő

Egyre több boros oldalon és influencer sztoriban tűnik fel egy furcsa, zavaros színű, söröskupakkal lezárt pezsgő, ami virgoncan fröcsög és spriccel minden irányba, amikor kinyitják. Ez a pét-nat, vagyis „pétillant naturel”, a nyár slágere.

De mégis, hogyan készül és miben különbözik a pezsgőtől? És miért ennyire kedvelt a borszeretők körében? Ennek járunk utána a következő cikkben.

Újkeletű hóbort vagy ősi hagyomány?

Sokan gondolják, hogy az indie pincék kísérletező kedvének köszönhetjük ezt a Magyarországon még éppen csak divatba jövő habzóbort – de ez nem igaz. Tulajdonképpen a pezsgő őséről van szó, és a története egészen a 17. századig nyúlik vissza. Csak hát, egy időre elfelejtettük. Szerencsére a bio- és organikus borkészítés előretörésével róla is lekerült az évszázadok súlyos pora és újra helyet kapott a palackokban – majd pedig a borkedvelők poharában.

Pet-nat (1)

Nem pezsgő, csak majdnem

A hagyományos eljárással készülő pezsgő az alapborból a tirázslikőr hozzáadása után palackban erjed – ott nyeri el végső formáját, ott kapja a gyöngyöző buborékokat. Így van ez a pét-nat esetében is, de itt nem várják meg, hogy elkészüljön az alapbor, hanem már az erjedésben lévő mustot lepalackozzák. Vagyis tulajdonképpen nem a másod-, hanem az elsődleges erjedés buborékai maradnak az italban. Ugyancsak különbség, hogy a hagyományos pezsgőnél a degorzsálás során eltávolítják a seprőt – így áttetsző, tiszta italt kapunk. A pét-nat ebben is különbözik – itt marad a seprő, ettől az opálos, zavaros megjelenés és a sokkal intenzívebb íz- és zamatanyag. A palack zárása is különbözik: a hagyományos pezsgőt dugóval zárják, míg a pét-nat koronazárat kap, mint a sörös palackok.

Izgalmas játék – mindenkinek

Egy biztos: a pét-nat szuper jó játék. Már kibontani is, hiszen spriccel, habzik, igazi szökőkutat formál – ezért javasolják víz alatt a bontását –, hát még kóstolni: gyakorlatilag él, ficánkol a szájban, igazán extrém és nagyon intenzív élményt nyújtva. De készíteni is izgalmas kísérlet: eltalálni a tökéletes pillanatot, mikor kell lepalackozni az erjedésben lévő mustot, és szurkolni, hogy a palackban minden folyamat optimálisan menjen végbe, hiszen a borásznak nincs lehetősége beavatkozni.

Pet-nat (2)

Pét-nat kishazánkban

Egyre több borászat kínálatában találjuk meg ezt az ősi módszerrel, borász tolvajnyelven „methode ancestral” módon készülő, mégis nagyon trendi italt, így már könnyedén kipróbálhatjuk akár tematikus kóstolókon, akár otthoni környezetben. Érdemes megkóstolni a Szászi Birtok limitált kiadású verzióját, amely furmintból készül, vagy a Kristinus Borbirtok muscat lunelből készülő italát, de Homoky Dorka furmint-hárslevelű fantáziájával sem nyúlunk félre.

A lényeg csak az, hogy igyekezzünk a bontott palack szájára tenni az ujjunkat, hogy minél kevesebb ital menjen veszendőbe, és minél több a poharunkba – mert igazán kár minden drága cseppért, amit a showműsor oltárán áldozunk fel.

Szerző: Kocsis-M. Brigitta

Forrás:

Pezsgőakadémia – Pétillant naturel

Flavor.hu – Hatalmas divat, de senki nem tudja, mi az: pét-nat

SóBors.hu – Egy pezsgő, amit csak a víz alatt érdemes kinyitni – Mi az a pét-nat és hogyan készül?

Videótár

SteveKadas