Az üveg koronája – Blog | BorPortré

Az üveg koronája – avagy a parafa dugók és csavarzárak nyomában

Állsz a boltban az italos polc előtt. Csak azt tudod, hogy bort szeretnél, de mindenféle szaktudás nélkül nehéznek tűnhet a választás. Nem csoda, hiszen a választék bőséges.

Saját fogyasztás esetén gyorsabban választjuk ki a bort, de ha ajándéknak szánjuk, akkor a minőségi termékek között nézelődünk. Szakértelem híján azonban a minőséget talán a képviselt érték jelenti. Sőt, környezetünkben hallhattunk arról – és vásárláskor is eszünkbe juthat –, hogy a jó bor csak parafa dugós zárással tartja meg illatát és zamatát. Sokáig élt még a borászok között is az elv, hogy a parafa dugó a legkiválóbb megoldás a borospalackok zárására. Azaz a jó bor védjegye a parafás lezárás volt. Ha most nézünk szét a boltok polcain, akkor egyre több a csavarzáras, műanyag dugós bor. Ennyire felhígult volna a borkínálat vagy az italok zárásának módjában történt változás?

Zaras (3)

Változnak az idők

Évszázadok óta foglalkozik az ember szőlőtermesztéssel és azóta folyamatosan fejlődik a borkészítés módja, technikája is. Egyre többféle megoldás létezik az üvegek lezárására. A parafa dugó ugyanis akár kedvezőtlenül is befolyásolhatja a bor ízét. Talán mindenki, aki kóstolt már bort érezhette azt a bizonyos „dugóízt”, amikor a dohos vagy penészes dugóból annak szaga átterjed az italra. De ugyancsak dugós hatást okozhat a dugógyártás során alkalmazott klórozás is: ilyenkor a triklóranizol (TCA) felelős a furcsa íz-, valamint illathatásért. Többféle módszert igyekeznek bevetni, hogy „dugóíztelenítsék” a borokat. Szóba jöhet a csavarzár, a szintetikus dugó, de vajon a bor minősége romlik-e más zárási módszer alkalmazásával?

Csavarzár

Egyre több borospalack kerül csavarzárral a forgalomba. Ez pedig jó hír azoknak, akik megszenvednek minden egyes borbontásnál, ha parafa dugóval állnak szemben. A tapasztalatlan vagy ügyetlen borosüveg kinyitásának eredménye lehet, hogy az italban úszkálnak a parafa darabkái, ami sokat ront az élményen. A csavarzár szófogadó. Azt csinálja, amire a kezünk kényszeríti. Nem kell dugóhúzó és semmilyen más eszköz sem, hogy a finom italt fogyaszthassuk. Ha nincs parafa, nincs dugóíz sem. Sőt, a bor felbontása után nem kell visszaszuszakolni a dugót az üvegbe. Elég csak egyszerűen visszacsavarni a zárat, így a hűtőben, légmentesen tovább tárolható. A gyümölcsösséget sokkal jobban megtartják a csavarzáras borok. Ez a megoldás pedig azt sem igényli, hogy feltétlenül fektetve tároljuk a bort, hiszen a csavarzár nem tud kiszáradni, mint a parafa. Azt azért érdemes tudni, hogy a csavarzáras megoldás nem garantálja, hogy ha évek múlva szeretnénk kinyitni egy bort, akkor is azt a minőséget kapjuk, amit várunk. A csavarzárat nemcsak könnyű kinyitni, de gyorsabb fogyasztásra is ösztökél – nem véletlen, hogy a reduktív, egynyári borokat mindig csavarzárral látják el.

Szintetikus dugó

Más anyagra váltva, de a dugónál maradva, szóba jöhetnek a szintetikus dugók, amelynek fröccsöntött és extrudált változata is létezik. Az első műanyag dugót az 1970-es években használták. Több sikertelen próbálkozás után a Supremecorq volt az első olyan cég, amelyik sikerrel gyártotta a szintetikus dugókat és ma is így történik. A műanyag dugó használatával egységesebbé válik a borok megjelenése. Annak a borászatnak, amelyik eddig is parafadugóval zárta kikerülő borait, a szintetikus dugóval nem szükséges egy egészen új technikára átállnia és a velejáró berendezéseket is lecserélnie, hiszen a műanyag dugókat éppen azzal a módszerrel helyezik a palackokba, mint a parafából készült társaikat. A csavarzáras megoldás ezzel szemben egészen új technológiát igényel.

Zaras (2)

És a pezsgővel mi lesz?

A pezsgősüvegek zárásához is parafa vagy műanyag dugót használnak. A parafa dugó azonban egészen máshogy néz ki pezsgő, mint bor esetében. A pezsgőkben, a habzó- és gyöngyözőborokban, és a proseccokban is magasabb a nyomás. A parafa dugó pedig elnyeli a szénsav magas tartalmát, ettől változik meg a pezsgős dugók formája: gomba alakot öltenek. A műanyag dugóval ellátott pezsgő költséghatékonyabb megoldást jelent, így a minőséget prezentáló pezsgők parafások.

Szerző: Rónai Márta

Videótár

SteveKadas