Év végi beszélgetés “Az év bortermelőjével” – Blog | BorPortré

Borbely_Tamas_borito

Év végi beszélgetés “Az év bortermelőjével”

2020-at valószínűleg senki sem fogja visszasírni, de egy valakinek minden bizonnyal pozitív emléke marad erről az évről. Borbély Tamással, „Az év bortermelőjével” beszélgettem.

Év végére a korona is felkerül. Ebben az esetben azonban nem a világot korlátozás alatt tartó koronavírus lesz a fő téma, hanem egy olyan esemény, amely a borászok világában, hazai viszonylatban a legfontosabb. Megválasztották „Az év bortermelőjét”, Borbély Tamást, akivel az elismerés kapcsán borokról, borászatról beszélgettem.

Borbely_Tamas_1

Gratulálok „Az év bortermelője” díjhoz. Több alkalommal is szerepeltél a legesélyesebb jelöltek között, idén el is nyerted a címet. Mi alapján ítélik oda az elismerést?

A Magyar Bor Akadémia védnöksége alatt, 1992 óta létező díjról van szó. A szőlőbor ágazat egyik legnagyobb elismerése. Az Akadémia minden évben felkéri az ágazat és az ágazathoz tartozó, azzal szervesen együttműködő területek résztvevőit – kereskedelem, vendéglátás, borújságírás – arra, hogy jelölteket javasoljanak a díjra. A legtöbb szavazatot kapott termelők közül öten kerülnek be a második körbe. 2012 óta minden évben a legjobb borászok ötös mezőnyében szerepeltem. A második körben pedig már a Magyar Bor Akadémia tagsága választja ki az öt jelölt közül azt az egyet, akinek „Az év bortermelője” címet adományozzák. Idén engem találtak érdemesnek erre az elismerésre.

Milyen plusz töltetet adott ez neked?

Hatalmas az örömöm, egyben pedig megtisztelő, hogy ezt a címet nekem ítélték. A Badacsonyi borvidéken elsőként kaptam meg az elismerést. Bízom benne, hogy nemcsak a saját kis birtokunknak, de a borvidéknek is hasznot tudok hozni ezzel. Abban is reménykedem, hogy a fogyasztói és kereskedői érdeklődés is megnövekszik és a figyelem a Badacsonyi borvidék felé fog irányulni.

Mivel jár az, ha valakit „Az év bortermelőjének” választanak? Vannak plusz teendők, megjelenési kötelezettségek?

Jár egy díjjal, ami hatalmas szakmai elismerés az ágazaton belül. Ezenkívül pedig sok új csatorna nyílhat meg, amelyen keresztül a termelő hatékonyabban tudja népszerűsíteni akár a saját, akár a borvidéke termékeit. Ugyanakkor a kulturált borfogyasztás kultúráját is terjesztheti annak érdekében, hogy a magyarok fogyasszanak jó minőségű hazai borokat.

Borbely_Tamas_2

A jó magyar borról szűkítsük a kört a te munkádra. Mit érdemes tudni a szőlészetetekről és a boraitokról?

A Borbély Családi Pincészet a Badacsonyi borvidéken, több mint 20 hektáron gazdálkodik. Szüleim birtoképítése 1981-ben indult, mindezt munkájuk mellett, hobbi jelleggel végezték. A rendszerváltozás után részben saját jogon, részben pedig a nagyszülőktől kapott területekkel bővült a birtok. Ez volt az a fordulópont, amikor a szüleim úgy döntöttek, hogy hátat fordítanak a nagyüzemi életnek és 1995-ben indították el a családi birtokot, ahol a húgommal már mi is kivettük a részünket és támogattuk őket, amiben csak tudtuk. Számomra nem is volt kérdés a pályaválasztás, így a Kertészeti Egyetemen, borászként végeztem.

Apropó végzettség. A névjegyeden szerepelt egy kifejezés, az oenologist. Még a borok kedvelőinek is idegennek tűnhet. Mit jelent ez?

Az oenologist gyakorlatilag a borász-mérnök nemzetközi neve. A teljes erjedésipart magában foglalja.

Visszakanyarodva a Borbély Családi Pincészethez, mesélj arról, hogy mit képviseltek ti a borkultúrában?

A mai napig a szülőkkel közösen visszük a birtokot. A munkát megosztva végezzük. Édesapámmal a mi kezünkben a szakmai irányítás van, édesanyám és a húgom területe a vendéglátás, értékesítés és marketing. Már a szüleim is a borvidékre jellemző fehér borfajtákban hittek, úgymint az olaszrizling vagy a kéknyelű. Magam is azt az elvet vallom, hogy ezekből a fajtákból kell jól értelmezhető, könnyen fogyasztható borokat kínálni. Ugyanakkor célunk, hogy ugyanezekből a fajtákból komplex, nagy fehérborokat is adjunk a fogyasztók kezébe. Újhordós erjesztéssel és palackos érleléssel kívánunk hosszútávú értéket alkotni. Fontosnak tartom, hogy az embereket megismertessük azzal, hogy micsoda lehetőségeket és egyediségeket rejt a Badacsonyi borvidék.

Borbely_Tamas_5

A pincészetetekbe való látogatáskor bortúrán is részt lehet venni. Mesélj annak állomásairól!

A birtokunkon fogadunk vendégeket kóstolókra, borvacsorákra, szervezünk dűlőtúrákat, amely során az érdeklődők közelebbről megélhetik, hogy hol van egy-egy szőlőfajtánk, hol dolgozunk. Megismerhetik, hogy milyen termőhelyen, milyen adottságokat igyekszünk kiaknázni. A borvidéken belül tematikus hétvégék állnak a látogatók rendelkezésére, amikor szervezett programként az ehhez csatlakozó pincék borkínálatát lehet megkóstolni. A pincék bejárása egyben pontgyűjtős játék is, így az érdeklődők a kóstolás mellett remek szórakozásban is részt vehetnek.

A hozzátok látogatókat el is tudjátok szállásolni, ha több időt szeretnének nálatok, a borvidéken tölteni?

A Borbély Családi Pincészetnek saját vendégháza van Badacsonytomajon. Itt zajlik a vendéglátás, a kóstolás és az értékesítés is. A vendégházunk jelenleg 10 fő számára nyújt kényelmes pihenési lehetőséget, azonban ennek további bővítése is megfogalmazódott már bennünk és bízunk abban, hogy hamarosan meg is valósulhatnak az elképzeléseink.

Mesélj nekem arról, hogy mit jelent számodra a Balaton, a badacsonyi táj, a balatoni bor?

Nagy szerelem és nagy lehetőség. Ez a kettő az, amivel jellemezni tudnám a Badacsonyi borvidéket. A vulkáni tanúhegyek nagyon egyedi geológiai lehetőségekkel rendelkeznek, amelyeket a szőlőtermelésben is érvényesíteni lehet. A nyugvó vulkánok felszíne, a változatos hordalékrétegek különböző szintű lerakódása a bazalttal megfűszerezve egyedi karaktert kölcsönöz az itt termett szőlőből készült boroknak. Hihetetlen változatosságot tud produkálni az olaszrizling két különböző tanúhegyen, vagy más-más dűlőkön is.

Borbely_Tamas_3

Milyen fejlődésben, fejlesztésben gondolkodtok a közeljövőben?

A feldolgozó korszerűsítése már aktuális, ezért figyeljük a lehetőségeket. Ha az megvalósul, teret ad a vendéglátásunk bővítésére is.

Hogyan készültetek az ünnepekre borász családként?

Mindig nagy az izgalom. Bízunk abban, hogy a partnereken keresztül sok borunk eljut a fogyasztókig. A saját ünnepi készülődésünk során egyértelmű, hogy az ünnepi asztalra felkerül néhány saját bor, de barát borászok palackjait is szívesen felbontjuk. Szeretjük a halételeket, ami mellé kéknyelű kerül a pohárba. Ilyenkor több időnk és lehetőségünk van arra, hogy elmélkedhessünk, de mindig van egy kis szakmázás is pihenés közben.

Borbely_Tamas_4

Az új év reményeink szerint jobb lesz, mint az idei volt. Mindenki ebben bízik. Melyik borotokban bíztok most a leginkább?

Bízunk az olaszrizlingekben, mert nagyon nagy lehetőségek vannak benne. Minden évjáratban tudunk adni egy könnyed, friss stílusú, mindennapok olaszrizlingjét, de komoly területválogatások is születnek. Emellett pedig a kéknyelű sikerét várjuk, amely egyre népszerűbb a fogyasztók körében. Reményeink szerint hozzánk és a borvidékre is újra tudnak jönni a vendégek tavasszal és a lazább borok ismét elindulnak hódító útjukra.

Ha egy lakatlan szigetre kellene menned és csak egy valamit vihetnél magaddal, melyik bor lenne az?

Egyértelműen az olaszrizling.

Ezzel a számomra is sejthető válasszal fejeztük be a kellemes beszélgetést Borbély Tamással, aki a 2020-as év utolsó interjújával feltette a BorPortré blogjára is a koronát. Boldog új évet kívánunk mindenkinek!

Szerző: Rónai Márta

Videótár

SteveKadas