Vulkanikus élvezetek a magyar tenger partján – A Badacsonyi borvidék – Blog | BorPortré

Badacsonyi_borvidek_borito

Vulkanikus élvezetek a magyar tenger partján – A Badacsonyi borvidék

A magyar tenger északi partján, a környék látképének jellegzetességeként áll a Balaton-felvidék legnagyobb tanúhegye, Badacsony. A hegy önmagában is csodálatos képződmény, de a táj szépségét tovább fokozhatja az a gasztronómiai élmény, amelyet az ott termelt, karakteres borok biztosítanak.

Földrajzi elhelyezkedését illetően a Révfülöp és Szigliget közötti, Balaton-parti települések és szőlőterületek tartoznak a Badacsonyi borvidékhez, amely 4800 hektáron terül el és méltán az egyik legkedveltebb borturisztikai célpont.

Badacsonyi_borvidek (1)

Már a rómaik is…

Nem újkori telepítés errefelé a szőlő, hiszen leletek is bizonyítják, hogy már a római korban foglalkoztak itt szőlőtermeléssel. Sőt az is valószínűsíthető, hogy a kelták idejében sem volt ismeretlen a szőlőművelés. A középkorban főleg az egyház tulajdonában voltak a szőlőterületek, majd a XVIII. században több nagy magyar család birtokába kerültek ezek az ültetvények. Borospincék és kúriák a mai napig megőrizték ezeknek a főrangú családoknak a nevét és emlékét.

A filoxéra Badacsony elérésével nagy pusztítást hozott a szőlőkre, így levonulása után a szőlőtermelés rekonstrukciója jelentette a legnagyobb feladatot. Ennek köszönhetően jellemzően fehérbort adó szőlővidékké vált. Nemcsak a szőlőtermesztést gondolták újra, hanem tovább láttak az akkori állapotoknál: támfalat építettek az erózió megfékezése érdekében.

A Badacsonyi borvidék nem csak a Badacsony-hegyből áll, hanem a környező tanúhegyeket is magában foglalja. 16 település tartozik hozzá: Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget, Tapolca.

Ahol két irányból süt a nap

A Badacsonyi borvidék talajtípusa vulkanikus eredetű, vagyis a lösz, a pannonhomok és a pannonagyag jelenti. Ahogy haladunk egyre magasabbra, úgy jelenik meg a bazalt és bazalttufa. Ennek jelentősége abban mutatkozik meg, hogy a nappali, melegebb hőmérsékletet magába fogadó és tartó bazalt a hidegebb estéken kisugározza magából a hőt, így az éjszakai hidegtől is védelemben vannak a szőlőtőkék.

A Balaton nagy hatással van a terület éghajlatára. Erre a vidékre jellemző, hogy a tőkéket sok napsütés éri, a déli és dél-nyugati lankákon szubmediterrán klíma uralkodik. Hazánk legnagyobb tava biztosítja a magas páratartalmat és megvédi a szélsőséges hőmérsékletingadozás hatásaitól a területet, miközben óriási vízfelülete visszatükrözi a napsugarakat is, amelyek így két irányból érik a szőlőt.

Badacsonyi_borvidek (2)

Kéknyelű, olaszrizling és a többiek

Csaknem 23 szőlőfajta biztosítja a borvidék gazdag fajtaösszetételét. Talán a legismertebb a Kéknyelű, amely egykor a legelterjedtebb volt a területen, majd a XX. század végére csak mutatóban maradt belőle ültetvény. Mostanra viszont feléledt hamvaiból és újból hódít. A Kéknyelűt a „nőiesen szeszélyes” jelzővel szokták illetni, amely egyáltalán nem véletlen és jogos is, hiszen önmagában szaporodni képtelen fajtáról van szó, csak női virágzattal rendelkezik. A szaporításához más fajtákat telepítenek mellé: erre a célra nemesítették a Rózsakő hibridjét is. A Kéknyelű bora fűszeres, ettől függetlenül nem túl intenzív.

A másik főszerepet kapó szőlőfajta az Olaszrizling, amely jelenleg a legelterjedtebb: többszáz hektáron terem, a Balaton hivatalos fajtája. A belőle készült bor kissé kesernyésebb, visszafogottan savas és kiváló meleg nyári napokon fröccsként is.

Hírnévben a Szürkebarát megemlítése sem elhanyagolható, amely magas alkoholtartalmú, zamatos bort ad. Érdekessége a kékes-szürkébe hajló színű bogyója, amely miatt avatatlan szem talán arra gondolna: nem is fehérbort adó fajtáról van szó.

Meg kell említeni a Badacsonyi Muskotályt is, amely illatos, kellemesen édeskés bort ad, így a hölgyek körében igencsak kedvelt. A Chardonnay igazi kaméleon, mindenhol jól érzi magát, így a Badacsonyi borvidéken is. Néhány helyen termesztik a Juhfark ősi magyar szőlőfajtát is, ami igazi férfias tétel: a legenda szerint nászéjszakán fogyasztva garantálja, hogy megfogan a fiú utód. De a magyar nemesítésű Zeusz és Zenit is kedvelt fajta a helyi borászok körében.

Ha a bort a Badacsonyi borvidék területén fogyasztjuk el, akkor minden érzékszervünknek munkát adunk. A látvány, az illatok és az ízek együttesen igazi lélekorgiát jelenthetnek a borkedvelőknek – de otthon bontva egy palackkal is felidézhetjük a balatoni nyarak emlékét.

A BorPortré ajánlja:

A borról lehet beszélni, de kóstolni sokkal érdemesebb. Ha a Badacsony-hegyen jársz, mindenképp látogass el a következő pincékbe:

Ismerd meg a  Borbély Családi Pincészet borait! Badacsonytomajon, a nászajándékba kapott területen ültették el az első tőkéket, amelyek mára a családi vállalkozássá nőtt birtok alapját alkotják. Generációk óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. A Borbély Tamással, a 2020-as Év Bortermelőjével készült interjút elolvashatod a Blogban.

Ha Badacsonyban jársz, kihagyhatatlan a Folly Arborétum és Borászat. Nagyszerű párosítás: élvezheted a különleges növények közelségét, miközben arra is lehetőséged van, hogy helyi borokat kóstolj.

A Laposa Birtok nemcsak a badacsonyi táj látványát nyújtja, hanem igazi gasztronómiai élményben részesít. Egy hely, ahol összeér a táj a borral.

A generációk óta borászkodással foglalkozó Sipos Borház terasza pazar panorámával ajándékoz meg, titkos pincéjük pedig a borkóstolás élményét nyújtja, amelyet akár több napon át is lehet élvezni vendégházuknak köszönhetően.

Badacsonyi_borvidek (3)

Ha a szomszéd hegyek irányába is elindulsz, mindenképpen keresd fel a Bakos Pincészetet a Csobánc-hegyen. A kecskeméti család beleszeretett ebbe a tájba, amely olyan erős vonzalommá vált, hogy belevágtak egy saját, terroir borokkal foglalkozó családi pince létrehozásába: Máté fiuk borásznak tanul, Barbara lányuk pedig gyógyszerészként a fehérborok jótékony egészségügyi hatásával is foglalkozik.

A Szent György-hegy ad otthont a Gilvesy pincészetnek. Az ugyancsak tanúhegyen a vulkáni kőzet és a tengeri üledék az uralkodó és ez kiváló az ott termő szőlők számára is. Igazán ásványos tételeket kóstolhatunk náluk.

Szintén a Szent György-hegyen található a Szászi Birtok, ahol csend és nyugalom uralkodik. Céljuk, hogy fenntartható és bio műveléssel értékállót és szépet alkossanak, adjanak a hozzájuk látogató borkedvelőknek.

Szerző: Rónai Márta

Videótár

SteveKadas