Nem csak a vörös-, de a fehérbor is jó hatással van a szervezetünkre! – Blog | BorPortré

Bakos_boritokep

Nem csak a vörös-, de a fehérbor is jó hatással van a szervezetünkre!

Azt már régóta tudjuk, hogy kis mennyiségben a vörösborokban található antioxidánsok kedvezően hathatnak az egészségünkre. Na, de mi a helyzet a fehérborokkal?

A csobánci Bakos Pincészet családi vállalkozás, így adta magát az ötlet, hogy a gyógyszerész gyermek, Bakos Barbara utánajárjon, milyen pozitív élettani hatásai lehetnek a csobánci fehérboroknak. Mi pedig erről jól kifaggattuk!

Bakos_Barbara2

Ha kémiai szempontból nézzük, mit tartalmaz egy palack bor?

B.B.: A borban eddig több mint 500 vegyületet azonosítottak. Az íze elsősorban néhány olyan vegyületnek köszönhető, mint a víz, az etanol, a szerves savak, a cukrok (elsősorban glükóz és fruktóz) és a glicerin. A bor az etanol mellett a polifenoloknak köszönheti jótékony biológiai tulajdonságait. A polifenolok közé tartoznak a fenolsavak, trihidroxi-stilbének (pl. resveratrol) és flavonoidok (kvercetin, katekin). A borban a víz után legnagyobb mennyiségben alkohol található. A Bakos Pincészet borainak alkoholtartalma 10-13% között mozog.

Bakos_bor3

Egészséges-e bort fogyasztani?

B.B.: Néhány országban, főleg a mediterrán térségben kifejezetten alacsony az előfordulása az érelmeszesedésnek és a szív- és érrendszeri betegségnek. Ez főként az ott élő népek étrendjének tulajdonítható, amelyre a sok friss gyümölcs és zöldség fogyasztása, valamint a mérsékelt borfogyasztás jellemző.

Na jó, de mégis mit jelent a „mérsékelt” jelző számokban kifejezve?

B.B.: Általánosságban elmondható, hogy a mérték férfiak esetén napi 2-3 dl bor (max. 30 g alkohol), nők esetén 1-2 dl (max. 20 g alkohol), de mindenképpen figyelembe kell venni az egészségi állapotot és a szedett gyógyszereket is. Mivel a szájon át szedett gyógyszerek ugyanazt az utat járják be az emésztőrendszeren keresztül, mint az alkohol, így nem meglepő módon kölcsönhatás is előfordulhat egyidejű bevételükkor, ami súlyos kimenetelű is lehet. Fontos, hogy soha ne vegyünk be gyógyszert alkoholtartalmú italokkal!

Kik ne fogyasszanak egyáltalán alkoholt?

B.B.: Kismamáknak, babát tervezőknek és szoptató anyáknak egyáltalán nem javasolják az alkoholfogyasztást, mivel az bejut a magzatba vagy az anyatejbe is. Gyermekek, májbetegek sem fogyaszthatnak alkoholos italokat, mivel az ő májuk nem úgy bontja le az alkoholt, mint azBakos_bor egészséges felnőtteké. Az sem ihat alkoholt, aki vezetni fog, mivel az alkohol hatást gyakorol a pszichomotoros teljesítményre, szedációra, ami gépjárművezetés és gépek kezeléséhez szükséges képességek tekintetében veszélyes lehet. És még egyszer hangsúlyoznám, hogy a gyógyszert szedők külön kérdezzenek rá orvosuknál, patikusuknál és olvassák el a betegtájékoztatóban, hogy adott készítmény mellett fogyaszthatnak-e alkoholt vagy sem. A nemszteroid gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók, a warfarin tartalmú vérhígító készítmények, egyes diabétesz gyógyszerek és az antidepresszánsok, hangulatjavítók is különböző okokból, de kiemelt kockázatot jelenthetnek.

Ha valaki nem esik egyetlen előbb felsorolt csoportba sem és hódolhat a fehérborok adta örömöknek, az milyen pozitív élettani hatásokra számíthat?

Bakos_bor2B.B.: Azt talán nem kell hangsúlyoznom, hiszen minden borfogyasztó tapasztalta már, hogy a bor kismértékben is nyugtató, lazító hatású. De ennél az élvezeti értéknél azért több is van benne. Egyrészt a bor növeli a ”jó” (HDL) és csökkenti a ”rossz” (LDL) koleszterin szintjét a szervezetben, megakadályozva a koleszterin lerakódását az erek falában, így csökkenti a különböző szív- és érrendszeri betegségek (érelmeszesedés, magas vérnyomás, stroke, szívinfarktus, szívelégtelenség) kialakulásának kockázatát. Egy másik mechanizmus, amely jótékony szerepet játszhat, az alkohol azon képessége, hogy csökkenti a vérlemezke-aggregációt és a vérrögképződést, azaz a trombózis kockázatát. Egy vizsgálatban összehasonlították a vörös- és a fehérbor hatásait a vérlemezke-aggregációra és a szérum lipidekre hiperkoleszterinémiás betegeken 3 hónapig tanulmányozva. Mind a fehér-, mind a vörösbor jelentősen csökkentette a trombin által kiváltott vérlemezke-aggregációt és a ”rossz” koleszterin szintjét (LDL-koleszterint). Ezen felül pedig általánosságban az is elmondható, hogy a fehérborok több savat tartalmaznak, mint a vörösborok, ami savhiányos betegeknél előnyös lehet a gyomorsav termelésre gyakorolt serkentő, savpótló, étvágyserkentő hatás miatt. Ha picit haza is beszélhetek, akkor hozzá kell tennem, hogy a Bakos Pincészet borainak sajátos, minerális, sós ízérzetéhez a vulkanikus kőzetből felszabaduló kálium, magnézium és kalcium járul hozzá. Ezen ásványi anyagok elengedhetetlenek a szervezet megfelelőBakos_Barbara működéséhez. 

Mi jellemzi a Bakos Pincészet fehérborait?

B.B.: Hagyományos eljárással készült, hosszú érlelésre alkalmas, oltalom alatt álló, eredet védett borokat készítünk. 100%-ban a fajtaszőlőből, már a kézi szüretelés napján, helyben elkezdődik a feldolgozás. A kíméletes eljárással készült must ülepítve kerül az erjesztő tartályokba, majd 6-8 hónapi acéltartályos erjedés és érlelés után szintén helyben kerül kézi palackozásra. Palackban további 1,5-2 évet érlelődnek a borok a Csobánc-hegyen, a saját pincéinkben, majd kézzel címkézve, kapszulázva indulnak a borkedvelők poharaiba.

Szerző: Kocsis-M. Brigitta

Fotók: Bakos Pincészet

Cím: 8286 Gyulakeszi, Csobánc-hegy 17.

Honlap: https://bakospinceszet.hu/

Videótár

SteveKadas