dr. Mészáros Gabriella, Borkollégium | BorPortré 2020-09-23

dr. Mészáros Gabriella, Borkollégium | BorPortré 2020-09-23

dr. Mészáros Gabriella, Borkollégium

Alapvégzettségét tekintve jogász. Az első magyar WSET (Wine & Spirit Education Trust) diplomás. 1999-ben szerezte meg Ruszton a nemzetközi borakadémikus címet, két évnyi tanulás után.

Alapvégzettségét tekintve jogász. Az első magyar WSET (Wine & Spirit Education Trust) diplomás. 1999-ben szerezte meg Ruszton a nemzetközi borakadémikus címet, két évnyi tanulás után. Férjével, Rohály Gáborral együtt indították még a 90-es évek legelején az első borismereti kurzusokat, borleírásokat, az évente megjelenő Borkalauz 16 évfolyamát. A borleíró nyelv, étel-bor párosítások fontossága az ő munkájukon keresztül épült be a hazai boréletbe.

Az Év Borásza címet 1991-től szintén ők adták a legméltóbbnak tartott termelőknek, akik azóta is alakítói a hazai borkínálatnak. A Borkollégium, mint oktatási intézmény szintén a legelső volt Budapesten, szoros együttműködésben az Osztrák Borakadémiával. A WSET nemzetközi akkreditációját 2005-ben szerezték meg. Alig találni a hazai borvilágban ma már olyan szakembert, aki valamilyen szinten ne lett volna aktív részese tevékenységüknek. Különösen fontosnak tartja a fiatalok útba igazítását és a bor gasztronómiai szerepének minél jobb megismertetését. Legújabb kötetének témáját – mely a napokban jön ki a nyomdából – pont ez adja: nevezetesen eligazít az étel és bor párosítások rejtelmeiben. 📖✍️


Videótár

borkollegium.hu