Folly – A Balaton édenkertje – Blog | BorPortré

Folly – A Balaton édenkertje

Folly – A Balaton édenkertje

Én először múlt októberben jártam ott baráti körben és azonnal beleszerettem. De nem csak én, a többiek is: „Ide el kellene hoznom a londoni kollégáimat is, imádnák!” „De gyönyörű a kilátás, nem is tudtam, hogy ilyen hatalmas arborétum van Badacsonyban.” „Visszajövünk ide majd nyáron is?” Lenyűgöző atmoszféra, varázslatos balatoni panoráma, a százéves cédrusok illata és izgalmas ásványos borok – ez várja azokat, akik betérnek a Balaton édenkertjébe, a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászatba.

A páratlan kertet négy nemzedék kitartó munkája és gondoskodása élteti, ahol mára már négy világtáj növényei leltek otthonra. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az immár 116 éves múltra visszatekintő Folly ismert és elismert turisztikai attrakció, amely az európai magánkertek élvonalához tartozik.

Folly – A Balaton édenkertje

Generációról generációra

Az első fákat Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette 1905-ben. A hely extra klimatikus adottságainak köszönhetően a messzi földről érkezett ritka növények is gyökeret vertek, ezért az arborétum gondozását a család újabb generációi vitték tovább. Az induláskor alig fél hektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több mint 400 tűlevelű és 200 lombos fa- és cserjeféle virul. Az itt található négy világtáj növényei, a különleges cédrusok, ciprusok és borókák egész évben várják a látogatókat. 11 évvel ezelőtt a kert gondozását a dédunoka, Folly Réka vette át, aki budapesti fogorvosi állását hagyta hátra, hogy családjával együtt visszaköltözzön szülőhelyére. Egy évtizedes töretlen munkájának eredménye nemcsak az arborétumban látható: Folly Réka a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének elnökségi tagja.

A kertet most gondozó és vezető negyedik generációnak köszönhetően a Folly ma már jóval több, mint arborétum. Saját tapasztalatból mondom, hogy aki odalátogat, az akár egy egész napot eltölthet ott a különleges fák és virágok között sétálva, finom bort kortyolva, helyi különlegességeket és házi készítésű süteményt fogyasztva, gyönyörködve a csodás balatoni panorámában. „A Folly nem egyszerű magánkert, sokkal több ennél. Egész évben nyitva tartunk, számos programmal várjuk a természet kedvelőit, a családosokat, a gyerekeket. Emellett fontosnak tartom, hogy példát mutassunk, egyrészt azzal, hogy megőrizzük, amit az elődeink létrehoztak, gondozzuk örökségüket, másrészt azzal, hogy komolyan vesszük a természetszeretet, a környezetvédelem területén betöltött edukációs szerepünket” – mondja Folly Réka, a dédunoka, negyedikgenerációs tulajdonos.

Évről évre többet adni

A fejlesztések folyamatosak. 2014-ben új támfalat, játszóteret és kilátót építettek a kertbe. Ebben az időszakban az arborétum egy dendrobotanikai rehabilitáción is átesett, azaz minden növényt térképre vittek, meghatározták a fajokat, fajtákat, és digitalizálták az információkat. 2018-ban felújították a család egykori lakóházát is, ami most látogatóközpont és étterem funkciót tölt be. A fejlesztések azonban itt nem álltak meg: elkészült és kibővült a grillterasz, idén nyáron átadták a Panoráma terasz-kávézót, augusztusban pedig megnyitott a Folly saját cukrászműhelye.

A következő félévben további új turisztikai szolgáltatások, attrakcióelemek kerülnek kialakításra: többek között az egykori pincében interaktív család- és kerttörténeti kiállítás, kertmozi-chill terasz és szabadtéri színház nyílik. Emellett számos olyan fejlesztés valósul meg, amely a vendégek komfortérzetét növeli: így például a burkolatok felújítása az ösvényeken; ülőpadok, bútorok, függőágyak elhelyezése; új, tematikus és babakocsival bejárható sétautak kialakítása; elektromos kerékpártöltő és autótöltő; valamint információs táblák kihelyezése. A tervek között szerepel az infokommunikációs jegyrendszer bevezetése, továbbá a Folly attraktivitásának, egyediségének erősítése új land art alkotásokkal, szobrokkal.Folly – A Balaton édenkertje

A turisztikai attrakciófejlesztés elemei a tervek szerint 2022. április 30-ra készülnek el, és a Kisfaludy 2030 turisztikai attrakciófejlesztési pályázat keretében valósulnak meg 470 millió forint értékben. Szóval annak, aki jövő nyáron ellátogat a Follyba, garantáltan még komplexebb élményekben lehet része! De addig is érdemes bármikor betérni, ha a Balaton északi partján járunk: az arborétum minden évszakban más arcával kápráztatja el a látogatót.

További információkért keressétek fel a Folly Arborétum és Borászat honlapját. Kövessétek őket Facebookon és Instagramon is. A Folly Arborétum és Borászat borával támogatta Dr. Veszelszki Ágnes nyelvésszel, újmédia-kutatóval folytatott izgalmas és inspiráló BorPorté beszélgetést. Hálásan köszönjük nekik! 

Szerző: Kocsis-M. Brigitta

Fotók: Folly Arborétum és Borászat

Videótár

SteveKadas