Sommelier, a sokszínű mesterség – Blog | BorPortré

Sommelier_borito

Sommelier, a sokszínű mesterség

Ha a sommelier-t (ejtsd: szomelié) a legrövidebben szeretnénk meghatározni, akkor azt mondanánk, hogy borpincér. Akinek azonban korántsem annyi csak a feladata, hogy az asztalunkhoz vigye és szervírozza számunkra a bort.

A francia hangzású szó eredete nem egyértelmű. Egyes feltételezések szerint tényleg francia szavakból alakult ki. A „bête de somme” jelentése teherhordó állat és a sommelier maga a pásztor. A másik verzió szerint a latin „sumere” szóból eredeztethető, amely jelentése: inni. Bármelyiket is vesszük alapul, a sommelier-re valójából illik a francia és a latin eredet is. De még mindig nem derült ki, hogy pontosan mit is csinál a borpincér. Csak felszolgál?

Sommelier (3)

Foglalkozása: sommelier

A sommelier az a borszakértő, aki felszolgálja a bort, kitölti, de még ennél is sokkal több, ugyanis jót tudja, hogy melyik ételhez melyik bort érdemes társítani. A sommelier a bor, az ételek és a vendégek közti különleges kapcsolat megteremtésére hivatott. Feladata továbbá a kapcsolattartás a pincészetekkel, a borkészlet kezelése és a borlap összeállítása a konyhafőnökkel egyeztetve.

Sok az egyben

Ma már a pincészetekben és a borbárokban is találkozhatunk sommelier-vel, míg korábban ez a luxus éttermekre, szállodákra volt csak igaz. Ha figyelembe vesszük, hogy a sommelier felszolgál, ért a borokhoz és az ételekhez is, akkor ez a szakma magába foglalja a gasztronómiát, a vendéglátást és a borszakértelmet is. De ennél is tovább mehetünk, hiszen a borszakértő nemcsak a borral és az ételekkel foglalkozik, hanem a vendégekkel is. Ennél a pontnál beköszön a pszichológia, mint újabb szakirány. A felszolgálás során akár előadóművészi tehetségét, szervezőkészségét és kommunikációs képességeit is megmutathatja.

Sommelier (2)

Mitől jó egy sommelier?

Sikerességét meghatározza az általa összeállított borlap, a borokkal ápolt szoros kapcsolata — még inkább szakértelme — a stílusa, a vendégekkel való bánásmódja. Ő az, aki a legtöbbet töltheti a vendég asztalánál – nem csak borból, de időből is. Egy igazán jó sommelier rendszeresen kóstol, követi a nemzetközi szakirodalmat és trendeket, állandóan frissíti a tudását. Nem fellengzősen, nagyhangúan és okoskodva, hanem lényegretörően, a vendég érdeklődésének és tudásszintjének megfelelően ajánlja és ismerteti a bort.

Sommelier (1)

Magyar büszkeségünk

Nemrégiben robbant a hír, hogy a világ egyik legnehezebb vizsgáját abszolválva, 5 év tanulás után Czinki Tamás elérte azt, amiről világszerte mások csak álmodnak: Master Sommelier lett, egyben az első magyar is, aki ezt a címet kiérdemelte. Hatalmas eredmény ez nem csak számára, hanem egész Magyarországnak, hiszen a Court of Master Sommeliers intézmény 1969-es indulása óta ezt a címet kevesebb, mint 300 embernek sikerült csak elnyernie.

Szerző: Rónai Márta

Videótár

SteveKadas