Oxidatív, reduktív – avagy miben történik az erjesztés, érlelés? – Blog | BorPortré

Oxidatív, reduktív – avagy miben történik az erjesztés, érlelés? - Blog | BorPortré

Oxidatív, reduktív – avagy miben történik az erjesztés, érlelés?

Sommelierek, borajánlók szájából gyakran elhangzó kifejezés, hogy oxidatív vagy reduktív-e az adott bor. Ezek az idegen szavak pedig nem másra utalnak, mint hogy milyen edényben történt a bor erjesztése, érlelése: hordóban vagy acéltartályban?

Amfóra, agyagedény

Az emberiség története során mindig olyan edényekben erjesztette és érlelte a bort, amihez alapanyagot talált, akármennyire prózai is ez a megfogalmazás. Az ókorban leginkább az amfórák, égetett agyagedények hódítottak. Különlegessége miatt ezt az ősi érlelési és tárolási módot egyre több prémium borászat is használja kis tételben, nagy potenciálú borokhoz – például a Laposa Birtok Amfora fantázianevű olaszrizlingje vagy a Littke Nero-ja is így készül. Borértő fogyasztóknak igazán különleges élmény amfórás bort kóstolni, mert teljesen egyedi karakterrel rendelkezik.

Amfora agyagedény

 

Tölgyfahordó

Talán a legismertebb erjesztő és tároló edény a tölgyfahordó. A fa szerkezetéből adódóan az erjedés során levegő is kerül a rendszerbe – ezért nevezzük a hordós érlelést oxidatív eljárásnak. A fahordós érlelésnek köszönhetően másodlagos aromák kerülnek az italba, amelyek ízélményben leginkább a vajas, karamellás, toastos jegyeket képviselik és sokkal krémesebbé, lágyabbá teszik az italt. Minél kisebb és minél fiatalabb a hordó, annál több szekunder aromát tud leadni, így gyorsan kiköveztethető, hogy az első-másod-harmadtöltésű, kisméretű, 225 literes barrique hordók a legdrágábbak, a 10 hektoliteresnél nagyobb vagy többször töltött ászokhordók már jóval olcsóbbak – ez aránylik a benne érlelődő bor árához is. Magyarországon vörös- és fehérborok készítéséhez egyaránt használják ezt a technológiát, néhány bornál – mint az Egri és Szekszárdi Bikavér vagy a Tokaji Aszú – pedig elvárás is a hordós érlelés.

Tölgyfahordó

Rozsdamentes acéltartály

A reduktív borkészítés lényege, hogy az erjedés légmentesen lezárt helyen történik, ezt pedig acéltartályokban a legkönnyebb biztosítani. Ezzel az eljárással a szőlőből származó, ún. primer aromákat igyekeznek megtartani, amit hűtött erjesztéssel és viszonylag korai palackozással lehet támogatni. Leginkább a könnyebb, üdébb borok esetén használják – mint a friss, száraz fehérborok, az egynyári rozék vagy a savhangsúlyos, gyümölcsös vörösborok, de egyszerűbb habzóborok alapanyaga is gyakran acéltartályban készül.

Acéltartály 3

Forrás:

Borkollégium – Bortanköny 1. Alapfok

Szerző: Kocsis-M. Brigitta

 

Videótár

SteveKadas