Házi borkóstoló sok-sok borral, maradék nélkül

Hogyan válasszuk ki a kóstolásra szánt borokat? Tényleg számít a pohár és a bor hőmérséklete? Mihez kezdjünk a sok maradékkal? Derítsd ki borkóstoló kisokosunk segítségével, aztán házi kóstolásra fel!

Már a tervezéskor ott az örök kérdés és aggodalom: ha sokfélét kínálunk, akkor mi legyen a maradékkal? Ha van Coravin, akkor ez nem lesz probléma. Nem kell semmit kiönteni vagy 2 hétig vörösboros marhapörköltet enni.

Mi kerüljön a pohárba?

Az első lépés egyértelműen a társasághoz illő borok kiválasztása, ehhez azonban el kell döntenünk, hogy szabadon akarunk kóstolgatni, és szeretnénk, ha a vendégek minél többféle borral találkoznának, vagy adunk valamilyen tematikát a kóstolónak, legyen szó szőlőfajta, termőhely, borvidék, évjárat, származási ország vagy stílus szerinti szervezőelvről. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy egy valódi kóstolóélményhez megéri legalább 8-10-féle bort kínálnunk, hogy legyen összehasonlítási alap. Egyvalamire viszont mindenképp figyeljünk: egyeztessünk a résztvevőkkel, hogy mindenki számára legyen legalább egy izgalmas palack az asztalon!

És a maradék?

Egy élménydús este végén – különösképpen, ha ínyenc társaságba keveredtünk – könnyű azon kapni magunkat, hogy 10-15 palack felbontott bor árválkodik körülöttünk. De mi lenne akkor, ha valójában ki sem kellene bontanunk a palackot ahhoz, hogy élvezhessük a tartalmát? A Coravin rendszer segítségével nem kell bajlódnunk a palack visszazárásával és az üvegben maradt levegővel, mert az argongázas kiöntővel a dugó és a zár megbontása nélkül tölthető ki az ital, ráadásul a gáz semleges a borral, nem bántja annak értékeit. 

 

Attól függően, hogy milyen hosszan szeretnénk megőrizni a borok eredeti ízét és minőségét a palackban, többféle készülék is rendelkezésre áll.

  • A könnyen használható, letisztult darabok közül kipróbálhatjuk a szelepes megoldást alkalmazó Pivot+ modellt, amivel négy hétig tárolhatjuk a maradékot.
  • Viszont, ha szeretnénk akár egy éven keresztül megőrizni a bor minőségét, választhatjuk a 3SL modellt is.

Így bármikor újra elővehetjük kedvenc borainkat, és akár egy újabb baráti borkóstoló keretében, akár egyedül ízlelgetve adhatjuk át magunkat a borozás mámorító élményének. 

Kóstolási sor: száraztól édesig, fehértől vörösig 

Mivel az este folyamán több bor is terítékre kerül, érdemes lehet figyelni a borok sorrendjére. Alapvetően ajánlott a gyengébb boroktól az erőteljesebbek felé, a szárazaktól az édesek irányába, valamint a fehérektől a vörösborokig haladnunk. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy nem oktatásra érkeztünk, így mindenki fogyassza kedve szerint, amit szeretne: hagyjon ki tételeket vagy kóstolja vissza azokat, amelyek a legjobban ízlettek neki.

“Azt gondolom, hogy minden bor társas, igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák.” (Hamvas Béla: A bor filozófiája)

Az ördög a részletekben rejlik

Arról, hogy valóban jó-e, ha az ízlelőbimbókat könnyed falatokkal befolyásoljuk a kóstolás során, már egy korábbi bejegyzésben értekeztünk, de mivel ilyenkor elsősorban élmény-, és nem ismeretszerző borozás a cél, készülhetünk friss kenyérrel, olívaolajjal vagy olyan sajtkülönlegességekkel is, amelyek még inkább megbolondítják az érzékszerveinket.

Emellett kísérletezhetünk a borok hőmérsékletével, hiszen a különböző borok illata, savtartalma és zamata más-más hőmérsékleten érvényesül igazán. Ha pedig igazán profik akarunk lenni, a poharakkal is csempészhetünk egy kis játékosságot a programba, ugyanis a különféle kialakításoknak köszönhetően más érzeteket tapasztalhatunk a kóstolás során.

A Coravin modellek segítségével borbontás nélkül, eredeti minőségben élvezető a borok minden cseppje, akár egy éven keresztül. A megvásárolható termékekről az alábbi honlapon lehet tájékozódni, illetve 2022 szeptember 17-én, a Winelovers 100 kóstolón, a Corinthia Hotel Budapestben, élőben is lehet tesztelni a készülékeket.

Szerző: Révész Boglárka

Fotó: Coravin