6+1 Borszerda: A bor és a festészet randevúja a várban

Jazz zenével egybekötött randevút adott egymásnak a képzőművészet és a bor a Magyar Nemzeti Galériában: a Borszerdák élettel töltötték meg a manapság munkagépektől hangos egykori királyi kastélyt.

A tizenegy éve működő programsorozat júliusban négy, szeptemberben két alkalommal várta a képzőművészet, zene és/vagy a borkedvelő közönséget. Minden alkalommal más borászat tételeit lehetett megkóstolni:  

A borászatok képviselőivel a Borportré alapítója és újságírói, Kocsis-M. Brigitta, Nádasi Eszter és Rácz Laura Rebecca beszélgetett az esték alatt, így a vendégek betekintést kaptak a borkészítés kulisszatitkaiba is.

A művészet iránt érdeklődők a szervezett tárlatvezetések során utazást tehettek Munkácsy, Gulácsy vagy épp Csontváry-Kosztka Tivadar képi világába, miközben a Galéria aulájában élő jazz zene tette még színesebbé az élményt. Az sem járt rosszul, aki esetleg csak a társaság miatt választotta a Galériát, hiszen a királyi palota teraszáról festői panoráma tárult a látogatók elé, ami tökéletes díszletet szolgáltatott egy baráti beszélgetéshez.

Október 12-én pedig lesz egy ráadás, “hamis Borszerda”: Múzeum+ Vaszary néven  A központi téma a fenntarthatóság és a fenntartható divat: lesznek divattörténeti séták, és a Budapesti Metropolitan Egyetem Kreatív reflexiók címmel tart divatbemutatót. Tárlatvezetéssel megtekinthető lesz a Vaszary: Az ismeretlen ismerős című időszaki kiállítás. A zenét Péch Lóránt zongorista szolgáltatja, és persze most sem fogunk bor nélkül maradni! Az est borát a Móri borvidék meghatározó szereplője, a Geszler Családi Pincészet adja: velük Kocsis-M. Brigitta beszélget majd. Minden adott lesz egy tökéletes őszi esti kikapcsolódáshoz!

Szöveg: Bartók László

Képek: Szántó András