Sipos Borház: Badacsony titkos pincéje

Szívesen pihentetnénk a tekintetünket egy olyan badacsonyi panorámán, amit ritkábban látunk turisztikai fotókon, mégis káprázatos? Jól esne közben a borvidék autentikus szőlőiből készült fajtaborait és házasításait kóstolni? Ha igen, akkor vegyük fel az úti céljaink közé a badacsonyörsi Sipos Borházat – a látvány és a szortiment csak két dolog azok közül, amik miatt érdemes ellátogatni ide.

Többgenerációs családi borászat

Egy kora júliusi napon pár perccel hat óra után a borház tulajdonosa, Dr. Sipos Balázs Tihamér éppen végez az ügyvédi teendőivel és házigazda szerepre vált: a borvidék zászlóshajójával, kéknyelűvel fogad, a 2020-as évjáratból. A borászat családi öröksége. „Előttem már öt generáció foglalkozott borkészítéssel, az üknagyapám és dédnagyapám is az Eszterházy család badacsonyi vincellére volt” – kezd bele a történetükbe. Ez az időszak 1945-ig tartott, de azután is folytatták a gazdálkodást, egy kisebb területen. A rendszerváltást követően az első badacsonyi magánpincészetek között nyitottak ki.

„Itt nőttem fel, egészen pontosan a szomszéd házban. Kiskoromtól jártam ki a hegyre, mindig is volt pár saját tőkém, amit gondozhattam, a szőlő- és pincemunkákba is hamar bevontak” – meséli.

Közben igazít egyet a szőlőn, mert az izabella indája egyik napról a másikra túl közel ereszkedett a terasz egyik asztalához. „Minden évben teljesen visszavágjuk a lugast, aztán ez van – mutat körbe mosolyogva. – A szőlő igazából egy annyira agresszív kúszónövény, hogy ha nem adna ilyen gyümölcsöt, akkor biztos, hogy irtanák.”

A kertben a vendégház lakói és kirándulók élvezik a lassan leereszkedő, meleg nyárestét, fröccs mellett – vannak, akik a jakuzziból nézik a tájat. Fröccsbornak gyakran ajánlják a Borúr nevű olaszrizlingjüket – „borúrnak” a borház tulajdonosát szólították egy fesztiválon, a címkét pedig a család egyik régi ismerőséről mintázták meg. Egyetlen üvegen máris két emlék találkozik.

De hogyan lesz valakiből, aki ennyire beleszületik a borászkodásba, mégis ügyvéd? „Az általános iskola vége felé megkérdeztem az édesapámat, hogy szeretné-e, hogy borászati szakközépiskolába menjek. Ő arra bíztatott, hogy járjam csak az utamat, amit pedig a borkészítésről tudni kell, azt majd megtanítja. Akkoriban pap szerettem volna lenni, így kerültem egy piarista gimnáziumba. A négy év vége felé ismét megkérdeztem, hogy vegyem-e a borászat felé az irányt – akkor is arra bíztattak, hogy döntsek a szívem szerint.” Ebből lett a pécsi jogi képzés.

A borokról otthon valóban volt kitől tanulni: a beltéri borozó falán sorakozó bekeretezett oklevelek mind arról tanúskodnak, hogy régi, sikeres borász családról van szó. Miközben ezeket böngészi az ember, szinte lehetetlen, hogy a tekintete ne akadjon meg egy fekete táblán, amely annak állít emléket, hogy 1956. október 22-én Nagy Imre a család egyik dűlőjében szüretelt. A forradalom előestjén ide jött érte egy honvédségi autó Tapolcáról és vitte is Budapestre. A szüret emlékére rendszeresen szerveznek túrákat, a szőlőben bazaltoszlopot állítottak neki, és több évben is készítettek bort a tiszteletére: 2016-ban például egy kései szüretelésű, édes olaszrizlinget.

A borozóban szürkebarátot kóstolunk, közben a házigazda család, a borház dolgozói és a vendégek között élénk beszélgetés alakul ki arról, hogy miben hasonlít és miben különbözik a pinot grigio, a pinot gris és a badacsonyi szürkebarát. A tulajdonos-borász a bazaltos ízt emeli ki: az itteni borok esetében ez elmaradhatatlan – „nem lehet kivenni” a szürkebarátból sem. Érdemes egy kicsit a címkékkel is elidőzni és megfigyelni, hogy a szürkeruhás barát melyik évjáratnál merrefelé tartja a kelyhet.  A Trónok harca (Game of Thrones)  fanatikusok számára vizuális szempontból is kihagyhatatlan a 2020-as szürkebarát: ennek a címkéjén Dr. Sipos Balázs Tihamér igazi rajongóként kiemelte a GOT betűket.

Nagy Imre badacsonyi szürete

Dr. Sipos Balázs Tihamér dédnagyapja, Zabó János a hévízi gyógyfürdőben ismerkedett meg Nagy Imrével, aki 1956 nyarán el is látogatott Badacsonyba. A család hívta, hogy térjen vissza a szüretre, ő pedig ígéretet tett, hogy ott lesz.

Zabóék tartották a régi szüreti hagyományokat, a család apraja-nagyja összegyűlt a napos, nyugodt októberi reggelen. Nagyon várták a miniszterelnököt, mégis hatalmas meglepetés volt, amikor megállt egy szürke taxi, amiből ő szállt ki a feleségével és kicsi unokájával. A nap jó hangulatú munkával, beszélgetésekkel telt, Nagy Imre olaszrizlinget és szürkebarátot ivott, mielőtt visszavitték Budapestre. 

Nem ő volt az egyetlen híres ember, akit Zabó János vendégül látott a Szentkirályi-villában, amely az egykori hercegi vincellérház volt.

 

Badacsonyi borpaletta

A Trónok harca hangulat megidézése jó ráhangolódás az 1999-ben megnyitott Titkos Pince felfedezéséhez: a fal mélyedéseiben kialakított polcokon régi palackok, gyertyák sorakoznak, gyönyörű fényekkel megvilágítva. Az egyik oldalt a 300 hektoliteres tölgyfahordók szegélyezik – ezek már csak a pince díszei, a velük szemben lévő sorból viszont bőven van mit kóstolni. A borokat a tulajdonos Altinger Krisztián borásszal közösen készíti.  „Azt szoktam mondani, hogy őszinte borászat vagyunk – ehhez hozzátartozik az is, hogy megmutatjuk a készülőben lévő borainkat is” – mondja a tulajdonos, aki a borra élő anyagként gondol. Szeretettel és türelemmel követi végig a borkészítés folyamatát, kezdve a szőlő megtermelésétől. Hiszi, hogy a tőkék – ugyanúgy, mint az élőlények – meghálálják a törődést.

A hordókba főként a Gulácsi-hegy oldalából, a rizapusztai területekről kerülnek borok. Hálás fekvésű termőhely: az elmúlt években sokat melegedett az itteni klíma, de jól adaptálódott ezekhez a változásokhoz. A család jelenleg hét hektáron gazdálkodik, ezeken csaknem tíz szőlőfajtával foglalkoznak. Pedig a tradicionális családi szortimentben még csak négyféle bor volt: olaszrizling, száraz és félédes szürkebarát és zweigelt. Egy nagyobb területbővülés során került be a kínálatba Badacsony több jellegzetes fajtája, például az ottonel muskotály. A ma már zászlóshajónak számító kéknyelű Dr. Sipos Balázs Tihamér kedvence az olaszrizling mellett. 1995 óta foglalkoznak vele, a beporzásához telepítették a rózsakövet, hiszen egy olyan fajtáról van szó, amely csak női ivarokkal rendelkezik, így szüksége van más szőlőfajtákra is a közvetlen közelségében. „A kéknyelű kifejezetten későn szüretelhető fajta, a 2018-as évjárathoz október végén szedtük le a szőlőt. A bor aztán kapott egy tölgyfahordós érlelést.”

2000 után kerültek hozzájuk azok a területek is, ahová sárgamuskotályt és rajnai rizlinget telepítettek: az utóbbi fajtára a tulajdonos akkor figyelt fel, amikor Németországban, Trierben másoddiplomázott. Nagy hatással voltak rá az itteni borok, a Mosel folyó partján szinte mindenütt rajnai rizlinggel foglalkoztak. A szortiment valóságos illatbombája az Irsai Olivér – sokan keresik, csakúgy, mint a gyöngyöző bort, amely az utóbbi években lett nagyon divatos.

Ha az időjárás megengedi, jégbort is készítenek: 2018 például ilyen év volt, novemberben szüretelték az alapanyagot adó olaszrizlinget. Igazi kuriózum, hogy a jégborból került a Balatoni Éjszakák fantázianevű házasításba is, amelynek másik két összetevője a kései szüretelésű, szárazra erjesztett olaszrizling és kéknyelű. Az eredmény egy félszáraz, ízekben és illatokban gazdag cuvée. A házasításaik mögött azonban nem csak aprólékos kísérletezés van az ízekkel és aromákkal, hanem gondolatok és érzetek is, amiket szeretnének átadni, megidézni a fogyasztóban.

A legromantikusabb boruknak a Balatoni Délutánt tartják, amelyet a tulajdonos a feleségének készített: kéknyelű, szürkebarát és sárgamuskotály házasítás. A balatoni nyári szerelem hangulatát hozza vissza, benne van minden, amit szerintük egy idilli, tóparti délután adhat.

Az este igazi meglepetése és csúcspontja pedig a Titkos Pincében pihenő muzeális tételek kóstolása – van olyan palack, amelyik például 1991 óta várja a felbontást.

A borászat vezetőjében célként és ars poetica-ként él az, amit az édesapja egykor megfogalmazott: azokból a kincsekből, amiket a természet a badacsonyi szőlőfürtökben összegyűjt, minél többet szeretne megőrizni. Emellett a Teremtő, a természet és a technológia hármasát is többször kiemeli a borkészítés folyamatával kapcsolatban.

Sokoldalú vendéglátás

Kézműves borászatként működnek, sok mindenben tartják a hagyományokat: nincsen gépi szüret, kézzel permeteznek – vannak területeik, ahová traktorral nem is lehetne bejutni. Mindezt úgy, hogy a borászat vezetője napi 10-12 órát dolgozik Budapesten ügyvédként. Egész évben a főváros és Badacsonyörs között ingázik, szinte minden hétvégén itt van a borházban a családjával. Bárhol is járt a világban, ide mindig visszahúzta a szíve és az itteni szőlőtőkék. A kertből szétnézve teljesen érthető, hogy miért: a panoráma szép nagy perspektívát fog be, jól belátható a Badacsony-hegy. A lába körül ott csillog a Balaton, sötétedés után a környező települések fényei pontozzák a tájat.

Dr. Sipos Balázs Tihamér számára a borászkodás sokkal több mint egy hobbi: munkásruhára cseréli az öltönyt és ugyanúgy dolgozik a szőlőben és a pincében, mint gyerekként. Az itteni teendők feltöltik, kikapcsolják, pluszt ad az életéhez az, hogy látja munkája kézzelfogható eredményét. Édesapja mellett – aki sajnos 2013-ban elhunyt – sokat tanult a Badacsonyi borvidék és az ország többi borászától. A családjukban a szőlő- és borkultúra apáról fiúra száll: nagyobb fiával, Balázzsal nem először találkozom, ott volt a borház standjában a Badacsony New Yorkban borkóstolón, nyáron a Badacsony Bor7-en dolgozott.

A borkészítésen túl a vendéglátás is szívügyük: 2003-ban nyitották meg a vendégházat, tematikus szobákkal: mindegyik lakrész egy-egy szőlőfajtáról van elnevezve, a színek és a berendezések ehhez igazodnak. Lelkesen sorolják, hogy mi mindent találunk a kéknyelű, rózsakő, zöld veltelini vagy éppen a szürkebarát szobákban.

A borok mellé finom falatokat is kínálnak vendégeiknek és azoknak, akik betérnek hozzájuk: ilyen a kézműves sajtválogatás vagy a házi hidegtál. Aki nem borozik, az megkóstolhatja például Mary – a vendégház gazdasszonyának – házi levendula szörpjét is. Nyáron a gasztronómián is túllépve „A bor beszél belőlünk” címmel beszélgetős estekkel várták a vendégeket.

Az itteni látogatás tovább erősített abban, hogy a Badacsonyi borvidéken nagyon megéri felfedezni azt is, hogy mi van az ismertebb utakon, helyeken túl. Nyugodtan tegyük fel a térképre: érdemes itt megállni, ide kitérőt tenni, vagy egyenesen úti célként kitűzni: az Örsi-hegy oldalában fekvő borászat autóval, biciklivel és gyalog is könnyen megközelíthető, a vasútállomás pedig kifejezetten közel van.

Sipos borok a BorPortréban

A Sipos Borház a BorPortré egyik legelső és egyik legaktívabb támogatója, boraik mellett a következő adásokban beszélgettünk: