Dr. Szemelyácz János, addiktológus | BorPortré 2020-12-09

Dr. Szemelyácz János, addiktológus | BorPortré 2020-12-09

Dr. Szemelyácz János, addiktológus

Pécsett végezte az orvostudományi egyetemet, 1991-ben kapta meg a diplomát. Pszichiáter akart lenni, 1995-ben szakvizsgázott, majd utána a Baranya Megyei Gyermekkórház Drogközpontjának főorvosa lett.

1999-ben alakult meg önálló cége, a későbbi INDIT Közalapítvány, mely egy komplex addiktológiai rendszer, integráltan működő szociális és egészségügyi részlegekkel (INDIT Közalapítvány Bulisegély Szolgálat, INDIT Közalapítvány Alternatíva Ifjúsági Iroda, INDIT Közalapítvány Addiktológiai Gondozó, INDIT Közalapítvány Tisztás Drogkonzultációs Központ stb.) A kezdeti 4 dolgozótól sokat fejlődtek az elmúlt 20 év során: most közel 80 fő dolgozik a különböző intézményekben (kb. 12 részleg és program, számos telephellyel). A különböző szakmájú kollégák mellett számos felépült szenvedélybeteg is dolgozik a rendszerben, mely a prevenciótól a reszocializációig terjedően szinte a teljes addiktológiai spektrumot átöleli.

Évente többezer klienst, hozzátartozót látnak el, és több tízezer kontaktjuk van az ártalomcsökkentő programok kapcsán (bulisegély, tűcsere, utcai elérő programok, szexmunkás prevenció stb.). 2000-ben lett addiktológus, 2002-ben pszichoterapeuta. 15 éven keresztül dolgozott a pécsi Megújulás Pár- és Családterápiás Intézetben. 2012-ben kapott szupervizor diplomát a Károli Gáspár Református Egyetemen, 2013-ban ugyanitt lett szupervizor alapú coach. Az ELTE és a PTE címzetes egyetemi docense. Több éve választották meg a Magyar Addiktológiai Társaságelnökének, illetve a Kábítószerügyi Civil Koordinációs testület elnökének is. Jelenleg az Egészségügyi Szakmai Kollégium Addiktológiai Tagozatának titkára, korábban elnöke. Számos civil szervezet munkájában vesz részt. Amúgy vitorlázik, szörfözik, sokat olvas, fotózik és zenél. Második házasságában él, 4 gyönyörű lánya van. Jelenleg Pécs és Budapest között ingázik, de egyre több dolog köti Budapesthez.


Videótár

indit.hu