Kicsi, nagy, hosszú, öblös – borospohár 1×1 – Blog | BorPortré

Kicsi, nagy, hosszú, öblös – borospohár 1×1

Sokan azt gondolják, úri huncutság foglalkozni azzal, melyik bort milyen pohárból iszunk. Pedig higgyétek el: egyáltalán nem mindegy, mert ronthat és emelhet is a borélményen.

A borokat talpas pohárból isszuk – ez alól csak a fesztiválok és a romantikus, palackból ivós nyár esti randevúk lehetnek kivételek. Mindez nemcsak elegáns, de hasznos is – hiszen ha a száránál fogjuk a poharat, nem melegítjük feleslegesen a kezünkkel az italt. A borospohár legyen átlátszó, színezetlen üvegből, hogy megfigyelhessük az ital árnyalatait, és természetesen legyen makulátlanul tiszta, folt- és tisztítószermentes, hogy ne befolyásoljuk a természetes ízélményt mindenféle ottmaradt mosogatószerrel. Érdemes használat előtt tiszta pamutruhával áttörölni, hogy minden ujjlenyomatot és nem kívánatos maszatot eltávolítsunk, mielőtt az ital elfoglalná benne méltó helyét.

A vörösborokat nagy, öblös pohárban érdemes felszolgálni. Ez biztosítja, hogy az ital minél nagyobb felületen érintkezzen a levegővel, abból a célból, hogy még a pohárban is fejlődjenek az aromák, ízek. Éppen ezért érdemes laza csuklómozdulattal időnként megforgatni az italt a pohárban – így minden része érintkezik a levegő oxigénjével.

A fehér- és rozéborokat ajánlott közepes méretű, tulipán formájú pohárból fogyasztani, vagyis olyanból, ami felfelé, a szájánál kicsit összeszűkül. Ez a kialakítás segíti ugyanis legjobban, hogyha beleszagolunk a pohárba, a friss, gyümölcsös vagy virágos illatok egyenesen az orrunk körül koncentrálódjanak.

A pezsgőket, habzó- és gyöngyöző borokat minél hosszúkásabb, vékonyabb pohárban érdemes kínálni azért, hogy a buborékok játékát a lehető legtovább élvezhesse nemcsak a szemünk, de a szánk is. Minél szélesebb egy pohár szája, annál nagyobb felületen távoznak ugyanis a légbuborékok – éppen ezért a nagymama kehelyszerű pezsgőspoharaiból ezentúl inkább kínáljunk pudingot.

Az édes borokat érdemes kisebb méretű pohárban szervírozni – ezekből úgysem iszik nagy mennyiséget a borértő ember, inkább csak kortyolgatja. De azért arra ügyeljünk, hogy elég nagy legyen a pohár ahhoz, hogy bele tudjunk szagolni és meg tudjuk forgatni az italt benne.

És még egy apróság: a borospohár csurig töltve nem elegáns. Inkább töltsünk többször, egy-maximum két decinként, hogy az ital ne melegedjen meg a poharunkban és legyen lehetőségünk forgatni a poharunkban.

Forrás: Wine & Spirit Education Trust (WSET)

wsetglobal.com

Szerző: Kocsis-M. Brigitta

 

Facebook, Instagram

Videótár