Vesztergombi Csaba: „Jó bor mellett nehéz szomorúnak lenni” – Blog | BorPortré

Vesztergombi_borító

Vesztergombi Csaba: „Jó bor mellett nehéz szomorúnak lenni”

A Vesztergombiak élete elválaszthatatlanul egybeforrt Szekszárddal. Az ország egyik legszebb és legjobb borvidékén, az 1700-as évek elejétől készít bort a Vesztergombi család. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek össze ennyi idő alatt, amelyek mind segítik őket a napi munkában. Szívügyük a vidék jelene és a jövője. Tradícióról, díjnyertes borokról, szüretről és a szekszárdi borok jövőjéről beszélgettünk Vesztergombi Csabával.

Nagy múltra tekint vissza a szekszárdi Vesztergombi pincészet. Hogyan segített a tradíció követése a borkészítésben?

Az ország egyik legrégibb borvidékén az 1700-as évek elejétől biztosan készít bort a családunk. Nálunk a bor magában is hagyomány. Végigkíséri a családunkat évszázadokon keresztül, munkát, megélhetést és örömet ad generációkon át. Ahogy a szőlőt átszövik a gyökerei, úgy a családunk is ezer szállal kötődik Szekszárdhoz. A tradíciókat mindig szem előtt tartjuk és a jelen vívmányaival ötvözve próbálunk a mai és a jövőbeli kihívásoknak megfelelni.

Vesztergombi (1)

Milyen technológiai fejlesztések találhatóak a pincében?

Figyelünk arra, hogy a lehetőségekhez mérten használjuk a modern technológiákat, de nagyon fontos számunkra a tradicionális gondolkozás. Szeretünk kipróbálni és alkalmazni is új, jó dolgokat, de ez soha nem mehet a borminőség rovására. A kísérletezés viszont mindig prioritás nálunk.

Három aranyérmet nyertetek a 2019-es rangos németországi Mundus Vini nyári borversenyen. Mit kell tudni a győztes tételekről?

Nagyon kedves az említett eredmény, hiszen nem sok borász mondhatja el magáról, hogy egy nemzetközi versenyről három aranyéremmel is távozik. A Turul 2015-ös és 2016-os évjárata versenyzett. Ez az egyik legfontosabb tétele a pincének. Már a komolyabb, „nagy” borok közé tartozik. A cabernet franc fűszeressége, komoly beltartalma mellé csatlakozik a merlot, ami kedvességével, finom gyümölcseivel tökéletesen egészíti ki a franc-t. A 2016-os Csaba a harmadik, ami egy klasszikus bordeaux-i blend: cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot egyenlő arányú házasítása. A borok mindegyike új tölgyfahordós, ha tetszik barrique érlelés után került a palackba. Úgy tapasztaljuk, hogy a borvidék legszebb borait a különböző fajták értő házasításával tudjuk megalkotni.

A szerző, Korompai Tímea kóstolási élményei
Vesztergombi Turul Cuvée (2016.)

Elegáns. Ez az első szó, ami eszembe jut erről a borról. Sötét rubint színű. Kiváló aromájú, barátságos, nagyon finom tétel. Az illata emlékeztet a cseresznyére és a szederre. Kiérezhető belőle a merlot gyümölcsössége. Mint két jó barát, úgy egészítik ki egymást a franc-nal. Baráti beszélgetéshez tökéletesen illő bor.

Az idei Pécsi Borozó tavaszi mustráján Ti nyertétek a legjobb vörösbornak járó díjat. Mit kell tudni a nyertes, 2017-es St. László Bikavérről?

Szekszárd védőszentjéről kapta a nevét, így lett St. László Bikavér. A leírások szerint egy szálas termetű, nagy fizikai erejű ember volt, akit ezért az Isten atlétájának is hívtak. Mi ebben látunk párhuzamot. A nálunk klasszikus négy fajta, a cabernet sauvignon, a merlot, a kékfrankos és a kadarka adja ezt a bikavér házasítást is, amely kétéves hordós érlelés után került palackozásra.

A boraitokon kívül már a birtokotokat is díjazták. 2020-ban elnyertétek a „Magyarország Legszebb Birtoka” díjat szőlész-borász kategóriában.

A rendszerváltás utáni újraindulásunk óta eltelt 30 év egyik legszebb elismerésének tartjuk, hiszen maga a birtok kapta, nem csak egy bor. Itt a tradícióktól kezdve a fenntarthatóságon és az eredményeken át a jövőképig mindent figyelembe vesz a zsűri. Fejlesztésekben mi már csak az aktuális színvonal fenntartása, emelése okán gondolkozunk. A jelenleg művelt 30 hektárt még családi keretek között átláthatónak gondoljuk, ezért lényegi növekedést nem tervezünk.

Vesztergombi (2)

Milyen Nálatok a szüret?

Az egész év legmozgalmasabb és legizgalmasabb időszaka. Itt dől el, milyen borokat tudunk majd palackba tölteni. Talán borász szakmai szemmel is a legérdekesebb két hónap. Ennek fontos szereplője a cabernet és merlot mellett a kadarka, amely nehéz műfaj, mind termesztését, mind borát tekintve. Ennek ellenére minden szekszárdi egy kicsit a sajátjának érzi. A mi családi gyökereink is összefonódtak a kadarkáéval. Megtalálható nálunk a 100-110 éves igazi öreg kadarka és mellette az új, 14 éves telepítés is. A borvidék unikális ékköveként gondolunk a fajtára. Az 1950-es években már ezzel nyerte aranyérmeit nagyapám, és amint lehetett, mi elkezdtük újra palackba tölteni minőségi borként, vagyis a közel harmincadik évjáratot tudjuk most kóstolni.

A mostani pandémiás helyzet a borászatokat sem kíméli. Milyen célokat tűztetek ki magatoknak az idei évre?

Rövid távra tervezni nagyon nehéz a mostani körülmények között. Viszont a távlati célok nem változtak. Szeretnénk szekszárdi karakterű, nemzetközi mércével is jó borokat készíteni. Illetve a következő időszakban különös figyelmet szentelünk az export piacoknak. Ennek talán a legfrissebb hozadéka a világ egyik legismertebb boros médiájában, az angol Decanter Magazinban megjelent magyar melléklet. Nagy örömünkre ide két tétellel, a Turul és a Shiraz Rose borunkkal is sikerült bekerülni.

A szerző, Korompai Tímea kóstolási élményei
Kerékhegy Shiraz (2017.)

Már az első kóstolásnál rögtön érezni, hogy a bort tölgyfahordóban érlelték. Füstös és fűszeres. Hosszú ideig megmarad a zamata a szájban. A barrique érlelés igazán különlegessé teszi. Ez egy olyan bor, amelyre még sokáig emlékezni fogok.

Mely országokban kedvelik a szekszárdi borokat?

Kijelenthetjük, ahol kóstolták már a szekszárdi bort, ott mindenhol sikert aratott. A gond csak az, hogy nincs elég külföldi kereskedőnél magyar bor. A megfelelő kereskedők megtalálása lehetne a jövőben az egyik legfontosabb feladat a szekszárdi bor számára. Az itteni borok erőlködés nélkül hozzák a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő minőséget. Ha mindig a lehető legjobbra törekszünk, akkor már borítékolható a siker. A bornak, és így a szekszárdi bornak is talán a legfontosabb feladata, hogy élményt adjon, boldogságot hozzon az életünkbe. Egyszer egy baráti borozáskor sikerült ezt így megfogalmazni: „A lélek szövetére hímzünk a boldogság fonalával”. Jó bor mellett nehéz szomorúnak lenni, és ha már csak ennyivel hozzá tudunk járulni a mindennapokhoz, az mindenkinek jó.

További információkért keressétek fel a Vesztergombi Pincészet honlapját. Kövessétek őket Facebookon és Instagramon is. A Vesztergombi Pincészet borával támogatta a Pammer Gábor, pénzügyi tanácsadóval az arany szerepéről és értékéről, illetve a Joós István, kapcsolati tanácsadóval a férfi önismeretről szóló izgalmas és inspiráló beszélgetéseket. Hálásan köszönjük nekik!

Szerző: Korompai Tímea

Videótár

SteveKadas