Szonday Szandra, cirkuszkutató, muzeológus | BorPortré 2021-05-12

Szonday Szandra, cirkuszkutató, muzeológus | BorPortré 2021-05-12

Szonday Szandra, cirkuszkutató, muzeológus

2013-ban szerzett diplomát a MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem designelmélet szakán.

1983-ban született Budapesten, édesanyja színésznő, apja fővilágosító volt. Egy ritka genetikai betegséggel jött világra (Marfan-szindróma), ami ez egész életét meghatározza. Első könyvét 15 évesen írta életmentő németországi gerincműtétjéről. Azóta is fontos szerepet tölt be életében a sorstársak, betegek támogatása.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem – ELTE magyar-esztétika szakán végzett 2009-ben. Cirkusszal a 2000-es évek közepe óta foglalkozik, e témával nyert felvételt az ELTE doktori iskolájába is. Cirkusztörténetet tanított a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnáziumban, több cirkuszi témájú könyv szerzője. 2019 óta a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum muzeológusaként dolgozik.

Nagyon jó emlékek fűzik a borokhoz, szülei is kedvelték a borokat. Mivel már egyikük sem él, így különösen szép emlékként élnek benne az édesanyjával elfogyasztott, kóstolt borok, például egy egri kirándulás során a kazamatákban kóstolt Egri Bikavér. A bor számára mindig összefonódik a jeles alkalmakkal, barátokkal, mély beszélgetésekkel.

Videótár

szivesnaplo