Ízek találkozása – csoki és bor – Blog | BorPortré

Chokolady_borito

Ízek találkozása – csoki és bor

A Hajós pincefaluban tett látogatásomkor borra számítottam és mustra, csokira kevésbé. Maximum egy ajándékozás során tudtam volna ugyanis elképzelni, hogy a bor mellé csokoládé kerüljön. Egészen addig, amíg az egyik hangulatos pincéből kiszűrődő kellemes hangulat be nem csalogatott.

A borozgató emberek mellett egy termékeit asztalra kiterítő fiatal hölgyre figyeltem fel. Főleg azért, mert nem bort kínált, hanem csokoládét. Méghozzá boros csokoládét is. Körmöczi Andreával, a Chokolady megálmodójával beszélgettem.

Mióta ápolsz igazi barátságot a csokoládéval?

Chokolady_logoMondhatni, hogy világéletemben így volt ez, hiszen mindig is édesszájú voltam. Ez azt jelenti, hogy gyerekként sem tudtam elképzelni azt, hogy ebéd után ne fogyasszak édességet. Ez a mai napig igaz rám. Egy multinacionális cég vezető pozícióját betöltve azt gondolnánk, hogy az ember elért mindent. Én azonban alig vártam, hogy megtaláljam azt az utat, amelyen járva úgy dolgozom, hogy imádom és másoknak örömet szerzek. Ekkor találkoztam a kézműves csokoládékészítés világával. Szerelem lett első látásra. Első lépésben csak a konyhámban próbálkoztam a csokoládékészítéssel, majd amikor egyre jobban ráéreztem az ízére, már jogosnak véltem, hogy egy konyhapultnyi gránitlapra tegyek szert. Ezen gyakoroltam. Az ismerőseim, barátaim körében elterjedt a híre, hogy csokoládékészítéssel foglalkozom, így bejöttek az első rendelések. Visszaigazolást kaptam arról, hogy amit csinálok, az jó.

Hol és hogyan fejlesztetted a tudásod?

A csokoládékészítés fortélyait — mint sok más esetében is — gyakorlással lehet fejleszteni és tökéletesíteni. Otthon gyakoroltam nagyon sokat, de a Csokoládé Akadémia kurzusai azok, ahol kiváló alapanyagokból és még kiválóbb szakemberek segítségével lehet különböző csokoládékészítő technikákat elsajátítani.

Milyen alapanyagokkal dolgozol?

A tej-, a fehér- és az étcsokoládé is az állandóan használt alapanyagaim közé tartoznak. Arra törekszem, hogy mindhárom alapcsokoládéból legyen a termékeim között, hogy mindenki találjon az ízlésének megfelelőt. Minőségi belga vagy olasz csoki pasztillákat használok. Habár nem alapanyagról van szó, de a csokoládékészítéshez szorosan hozzátartozik a forma is, így a csokoládéformák jelentős része Belgiumból érkezik. Az egyedi igények teljesítése érdekében olykor időbe telik mire felkutatom a megfelelő formát, de a csokikészítés egyik titka a jó forma.

Chokolady_termekek

Egy borospincében álldogálunk, de te mégis csokit kínálsz. Hogyan ért össze a bor a csokoládéval?

A borászattal, azon belül a Szemerey Pincészettel négy éve van kapcsolatom. A borászcsapat és én is Bajáról származunk. Egy adventi vásáron települtünk ki portékáink megismertetése és eladása céljából. Ez az alkalom elegendő volt ahhoz, hogy felismerjük, a bor és csoki kombinációja sikeres lehet. Annyira összejött ez a kezdeményezés, hogy most már rendezvényeken közösen bérlünk faházat, amelyben árusítjuk a bort és a csokit egyaránt. Így kezdődött a borcsokoládém története. A kapcsolat a borászattal azóta is olyan aktív, hogy amikor beköszöntött a koronavírus miatti karantén időszaka, kénytelen voltam a csokoládékészítéssel leállni, azonban a pincében bőven volt munka, így szabadidőmben besegítettem a palackozásba, címkézésbe. Miután újra visszatért az élet a majdnem régi kerékvágásba, akkor döbbentünk rá, hogy nemcsak a termékeinket, de a vállalkozásinkat is kombinálhatjuk. Így értékesítem most a saját kézműves csokoládéimat a hajósi pincében, miközben a pince borait is öregbítem.

Milyen csokoládé és bor fér meg együtt? Melyek azok az ízek, amelyek passzolnak?

Chokolady_borcsoki_keszNagyon szeretek 60%-os kakaó szárazanyagtartalmú étcsokoládéval dolgozni. Ez egy lágy krémes étcsokoládé, ami nagyon jól passzol a borokhoz. A legkedvesebb termékeim egyike a kékfrankos borcsokoládé, amelyben annak a borásznak a kékfrankos schillere van, akivel együtt dolgozom. Ez egy száraz vörösbor, amit inkább a férfiak kedvelnek. A másik nagy kedvenc a jégboros csoki, amelyik édes fehérbort tartalmaz és a gyengébbik nem rajong érte.

Folyamatosan kísérletezel, hogy milyen bort használj fel csokikészítés során, vagy van segítséged, aki tanácsot ad ahhoz, hogy mivel érdemes próbálkozni?

Az ízek megálmodásában természetesen segítséget nyújtanak a borászok, akik pontosan tudják a bor saját ízjegyeit, és azt szeretnék, ha a csokoládés termékekben vissza is köszönjön ez a zamat.

Nehezebb bánni a borcsokival, mint más termékkel, amiket készítesz?

Igen, sokkal nehezebb. Ez a termék úgy készül, mint egy töltött bonbon, csak táblás csokoládé formában. Miután elkészül a külső kéreg, betöltöm a  borkrémet, ezután kap egy vékony, de kemény talpréteget.

Van kereslet a borcsokira?

A borcsoki igazán szezonális termék. Azért is, mert a nyár nem igazán kedvez a csokoládé értékesítésének, hiszen nem a zacskóban és a kézben kell olvadnia, hanem a szájban. Ősztől, amikor a borok is készülnek, akkor kezdődik a borcsokoládé igazi szezonja. A karácsonyi vásárok egyik legkeresettebb terméke, de a borházak polcain egész évben megtalálható.

Van-e a tarsolyodban még további boros ötlet?

A bocsokiból kisebb kiszerelésben borkrémes bonbont is készítek. Ehhez készült egy egyedi tervezésű 9 db-os díszdoboz, amely az ízlelőbimbók kényeztetése mellett az esztétikai értéket is növeli. Ez a termékem megkapta a Kiváló Bácskai Termék díját 2018-ban. 

A csokoládéval szoros kapcsolatot ápolsz. Nassolnivaló mellett alapanyagot ad a munkádhoz. A borral is így vagy, amióta borcsokit is készítesz?

Talán mondhatom, hogy a csoki és a bor találkozásával nekem is lehetőségem adódott elmerülni a borok világában. Szeretem a finom borokat kóstolni a barátaim társaságában.

Chokolady_kezmuves

Andi, avagy Chokolady, önálló, egyszemélyes vállalkozás keretében dolgozik. Maga készíti a csokoládékat, saját maga értékesíti termékeit, vezeti az üzletet, kezeli a pénzügyeket. A koronavírus-járvány idején sem esett kétségbe. A bort nem bánatában és nem is magába, hanem remek ötletének hála csokoládéiba tölti. A szezonálisan készülő borcsokoládék mellett nagy kereslet van az egyszerű gyümölcsös vagy magvas ízekre. „Minden napra egy falat ünnep!” szlogenjével leendő és meglévő vásárlói körében is elérhetővé kívánja tenni a jó minőségű csokoládét. A bajai piacon szerdán és szombaton árulja kézműves termékeit, de mintaüzletében (6500 Baja, Szenes utca 7.) is várja a vásárlókat. Sőt, aki jobban szeretné belevetni magát a csokoládékészítésbe, úgy kézműves foglalkozás keretén belül is találkozhat Andival és tanulhat, gyakorolhat vele. Chokolady megtalálható a Facebookon is.

Szerző: Rónai Márta

Fotók: Körmöczi Andrea – Chokolady

Videótár

SteveKadas