Glass of Jazz: Ilyen volt a 14. zenés borkóstoló

Újlipótváros szívében, a Budapest Jazz Clubban idén is összegyűltek a bor és a jazz szerelmesei, hogy a koncerttel egybekötött sétakóstolón hódoljanak szenvedélyeiknek.

A bor és a jazz külön-külön is kiváló élvezeteket nyújt, de ha a kettőt együtt fogyasztjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy egy felejthetetlen élményben lesz részünk. Ezt ismerte fel a Cult in Glass csapata is, akik október 13-án, immár 14. alkalommal szervezték meg a Glass of Jazz névre keresztelt bórkostolójukat, ahol „a kiváló borok rajongói találkozhatnak a jazz zene szerelmeseivel”. A Borportré – akárcsak tavaly és tavalyelőtt –, ellátogatott az eseményre, hiszen nemcsak a bor, de a zene is közel áll szívünkhöz.

A Budapest Jazz Club különtermében a borrajongók kiváló tételekkel találkozhattak, legyen szó fehér vagy vörösborról, rozéról vagy épp a virágkorát élő pét-natról. Nemcsak kóstolni lehetett, de a lelkes borászokkal mély, a borkészítés minden részletére kiterjedő beszélgetésbe is elegyedhettünk, és már az idei termésről, új borokról is szó esett.  A kiállítók az ország több borvidékéről érkeztek: balatonfüred-csopaki (Söptei Zsolt Pincészete), egri (Havas & Tímár Pincészet), kiskunsági (Eifert Borház), mátrai (Hoop Wines, Dominium Pincészet), szekszárdi (Lajvér Borház), és tokaji (Gilberries&Wine) tételekből is szemezgethettünk.

A borok közül leginkább a Lajvér Borház merlot és syrah házasításával készült rozé cuvée-jét (A Nyúl – Lajvér Rosé Cuvée Limited) emelném ki: kellemes, friss gyümölcsös illat keveredik benne az őszibarack és a narancs ízvilágával, míg a vége leginkább az édes lecsengésével lepett meg. Tökéletes választás egy kellemes, meleg, nyáresti beszélgetéshez.

Mivel azonban lassan jönnek a hűvösebb, téli hónapok, amikhez számomra a testesebb, bordói fajták illenek, így ezekből is kóstoltam. Leginkább a Dominium Pincészet hordóban érlelt, 2015-ös évjáratú Cabernet Sauvignon-ja fogott meg, mely egyszerűségével, leginkább a fekete áfonyára emlékeztető letisztult ízvilágával tökéletes választás egy hosszú, novemberi munkanap után, de egy elegánsabb, vöröshúsokban gazdag vacsora kiváló társa is lehet.

A zenét a Balázs Elemér Group szolgáltatta: az együttest Magyarország egyik legkeresettebb jazzdobosa, a kétszeres Fonogram-díjas Balázs Elemér alapította. A majd kétórás koncert egy varázslatos zenei utazás volt, ahol a magyar cigányzenétől kezdve egészen a latin-amerikai dallamokig bejárhattuk az egész világot. A könnyed, leginkább szamócára vagy friss málnára hasonlító illatával, gyümölcsös ízharmóniájával, kiegyensúlyozott savszerkezetével kiválóan illet a koncerthez a Hoop Wines pét-natja.

A Budapest Jazz Club étterme egész este nyitva állt. Akár desszertként is ki lehetett próbálni a Bolka Bonbon csokoládékülönlegességeit, ezeket jól kiegészítette a Vinorella Nero Feketeribizlis Cuveé-je.

Szerző: Bartók László

Képek: Bartók László, Glass of Jazz