Glass of Jazz: Felfedeztük a zenés, sétáló borkóstolót – Blog | BorPortré

Glass_of_jazz_borito

Glass of Jazz: Felfedeztük a zenés, sétáló borkóstolót

Október 22-én este hét körül – még az óraátállítás előtti őszben –, éppen csak annyira sötétedett, hogy az utcalámpák kis fényt vessenek a formás poharakra, amiket a Budapest Jazz Club előtt beszélgetők tartottak a kezükben. Az összképből talán még a beavatatlan járókelők is sejthették, hogy bent valamilyen boros rendezvény van. 

Méghozzá a Glass of Jazz jubileumi kiadása a Cult in Glass szervezésében. Már napok óta mantrázom, hogy ennél jobb ráhangolódás nem is jöhetne a hosszú hétvége előtt, itt az alkalom lelassulni. A lehetőség tudatosítása pici ajtónyitás az élmények előtt, ugyanakkor ezek az érzések ritkán jönnek tervezetten. Sőt, a rákészülés inkább egy kérdés menetrendszerű megérkezését valószínűsíti: azt, hogy ott vagyok már? Azaz: megtörtént, amit vártam?

Glass_of_jazz_kollazs1

A standbejárási stratégiák is gyülekeznek – hiszen tíz kiállító lesz, és mindenki legalább háromféle borral készül. Az egyik koncepció, hogy első körben a számomra ismeretlen kiállítókat keresem meg, illetve azokat a borokat, amelyek olyan településről származnak, ahol még nem jártam. Így jutottam el a három, egymásba fonódó szívet ábrázoló molinóhoz, azaz a kesztölci Szivek Pincéhez. A Hásságyon termelő Belward Pincészet pedig többszörösen új felfedezést nyújtott a cirfandlival (Pécsi Cirfandli 2019).

Glass_of_jazz_kollazs3A tervszerűség, ahogy meghallom a Badacsony szót, megtörik: évente többször ellátogatok ide – a  Magyar BOR Intézet egy furmintot (Gilvesy Birtok – Váradi Furmint 2018) kínált erről a borvidékről.  A pult előtti kanapés rész adja magát az emlékidézéshez és a felismeréshez, hogy már mióta nem gondoltam a lelassulásra: utolért. Ki tudja, meddig táboroznék itt, ha a Mike Gotthard Group beszűrődő zenéje nem hívogatna a koncertterembe.

Glass_of_jazz_kollazs2

Lényegesen nagyobb körben tudom felfedezni már bejárt borvidékek standjait: ezek a Dúzsi Tamás Pincéje (Szekszárd), a Kardos Szőlőbirtok (Mád), a Kovács és Lánya Borászat (Gyöngyös). A Joó Tamás Pincészete két olyan borral is készült, amelyeknek a szőlője szeptemberben még a tőkén volt (Irsai Olivér 2020, Joókedv Rosé Cuvée 2020). Újdonság a Haraszthy Vineyards standján is volt: idén bevezetett termékcsaládjuk (Pioneer, Shariff, Hero) képregényes dizájnja. És bár sok túraútvonalat teljesítettem Balatonakali körül, a Mörk Pincét  eddig még nem ejtettem útba – megjegyeztem a térképen, hogy legközelebb merre kell letérni hozzájuk, hogy egy olyan élményt szerezhessek, amire jó lesz visszagondolni a városi rendezvényeken.

A rendezvény borai

Glass of Jazz három saját borral készült az esemény 10. évfordulójára: a hordóban érlelt olaszrizlinget Mörk András készítette, a két vörös cuvée-t pedig Joó Tamás. Ezeket jelenleg a Zengő Borbárban lehet megkóstolni.

Glass_of_jazz_kollazs4

A résztvevők szavazatai alapján pedig a 10. Glass of Jazz Bor Rangsora:
  1. Szeremley: Kéknyelű-Szürkebarát kései édes magnum 1998
  2. Bott Frigyes: Kékfrankos 2019
  3. Kovács és Lánya Borászat: Syrah 2018
  4. Szentesi Pincészet: Kék bajor 2018
  5. Mörk Pincészet: Cabernet Franc 2018

Szerző: Nádasi Eszter

Fotók: Cult in Glass

Videótár

SteveKadas