Borból ékszer – Megkövült borpillanatok a Vincells ékszereiben

Több éves tudományos kutatómunka eredményeként egy magyar házaspár alkotta meg azt az alapanyagot, amely bár természetes, cseppfolyós borból készül – de gyönyörű, szilárd kő lesz belőle. Ebből az egész világon egyedülálló alapanyagból pedig csodaszép, különleges ékszerek készülnek. 

A Vincells Borékszer története egészen 2014-ig, egy olaszországi utazásig nyúlik vissza – itt fogyasztott Csikósné Homolya Ágnes, a Vincells alapítója párjával, ma már férjével egy meghatározó palack bort egy meghatározó pillanatban, történetesen akkor, amikor megbeszélték, hogy ők már örökkön örökké együtt maradnak. Ezt a bort és ezt a pillanatot szerette volna valami módon megörökíteni és magán viselni Ágnes, de a végleges metódust csak első gyermekükkel való várandóssága alatt sikerült kifejlesztenie. A Vincells márkával 2021 januárjában mutatkoztak be közönségnek, közvetlen második gyermekük születése után néhány héttel. Még izgalmasabbá teszi a történetet, hogy Ágnes eredeti szakmáját tekintve építőmérnök – a kövek formája és az ékszerek foglalata így különleges hangsúlyt kap.

Vörösborból készült arany fülbevaló

„Valódi, igazi és iható borból készítünk ékszereket egy különleges kémiai technológia segítségével. A 8-10 héten át tartó folyamat során a folyékony bort szilárdítjuk meg, amely ezután alkalmassá válik, hogy ékszerkőként ragyogjon tovább. Rajtunk kívül senki nem készített még a világon borból ékszert, így jogvédelem alatt állunk. Minden ékszerünk egyedi azonosító sorszámot kap, az ékszerekhez tartozó tanúsítványban igazoljuk a Vincells kőhöz felhasznált bor származását és évjáratát, valamint feltüntetésre kerülnek a nemesfém adatai is. Az elkészült ékszerek teljesen egyediek és utánozhatatlanok. Minden kő az adott borra jellemző színnel jön létre – és mivel a bor tovább él a kőben, idővel oxidálódik és változtatja is az árnyalatát, csakúgy, ahogy az idős fehérborok is egyre mélyebb arany színt vesznek fel” – mondta Ágnes 2022. október 15-én, amikor ünnepélyes keretek között bemutatták minden eddiginél pompásabb és értékesebb nyakékeiket a Mystery Hotel Budapestben.

A Vincells csapata, középen Csikósné Homolya Ágnessel

„Közel egy éve dolgozunk a két királynői nyakék elkészítésén, amelyek nem mások, mint a „The Vincells Lux” és a „The Vincells Luna”. Gondos tervezési munka, precíz ötvösmunka és mérnöki tudás volt szükséges, hogy elkészülhessenek, stílusuk pedig eltér korábbi minimalista és geometrikus formavilágunktól. A nyakékek szívében, a központi helyre kerülő nagyméretű medálba egy-egy díjnyertes borból készült Vincells kő került. A „The Vincells Lux” névre keresztelt 14 karátos arany nyakékünk szívébe a Jammertal Borbirtok díjnyertes borát, a a Koh-I-Noor 105.6 borát zártuk be. A „The Vincells Luna” nevet viselő ródiumozott ezüst nyakékünkbe pedig szintén egy Jammertal bort, az Ars Poetica Chardonnay-t. Fontos még megemlíteni a nyakék elkészítéséhez felhasznált különleges technológiát, mely a szemek oldalról történő egymáshoz csapolását jelenti. Ezt a rögzítési módszert az építőipari gyakorlatból emeltük át és alakítottuk át az ékszerkészítéshez. Ezáltal egy különlegesen tartós és exkluzív megjelenést biztosító szemszerkezetet alkottunk meg” – nyilatkozta Ágnes.

Vincells nyakékek a Jammertal Borbirtok borai között

Az esemény megrendezésével a Vincells Borékszer egyik célja az volt, hogy megmutassa a Vincells életérzést finom falatok, kiváló borok, élő szaxofonmuzsika, valamint a káprázatos ékszerek kíséretében. Vendégeiket borkóstolóra is invitálták, ezáltal nemcsak megcsodálni lehetett a kiállított ékszereket, hanem meg is kóstolhatták a vendégek azokat a borokat, amelyekből az ékszerek készültek. Öröm volt látni, hogy a BorPortré partnerborászata, a Laposa Birtok borai is ragyognak már ékszerkőként. 

Az eseményt hagyománnyá szeretnék formálni és 2023 őszén folytatni a bor és ékszer különleges találkozásának ünneplését.

Szerző: Kocsis-M. Brigitta

Fotó: Vincells, Kocsis-M. Brigitta