Vingardium in the City: Borkostoló az üvegcet gyomrában

A Vingardium szervezői októberben egy ráadás eseménnyel jelentkeztek a Duna-parton elnyújtózó Bálnában, ahol huszonnégy borászat csaknem kétszáz tételét kóstolhatták a résztvevők. Nemcsak a borok és a zene, de a panoráma is pazar volt.

Esti fényárban úszó Szabadság híd terpeszkedik át a Dunán, felette a Szabadság-szobor tartja a pálmaágát a magasba, a háttérben felsejlenek a budai Várhegy körvonalai, miközben a hullámzó folyó vízében a Műegyetem fényei kergetik egymást. Ez a kilátás fogadott, miközben egy Petőfi feldolgozás szólt John Lennon dallamaira, a kezemben pedig a Harsányi Pincészet tölgyfahordóban érlelt száraz szamorodniját szorongattam. A fejemben kavarogtak a gondolatok a világ eseményeivel kapcsolatban, de közben úgy éreztem, hogy az ilyen pillanatokért mindenképp megéri élni itt és most. Ritkán adódnak össze így az érzéki kényeztetések: a gyönyörű kilátás, a kellemes dallamok és a dió ízére hasonlító, karakteres, kellemes illatokkal operáló borkülönlegesség.

A Vingardium Borliget minden júniusban Erzsébetligetben kap helyet, ez az őszi egy ráadás esemény volt a Bálnában Vingardium in the City néven. Huszonnégy pincészet csaknem kétszáz tételéből kóstolhatott a borkedvelő közönség, magyar és külföldi borokat egyaránt. A már említett Harsányi Pincészet a Tokaji borvidéken, azon belül is Sárospatakon található, prémium minőségű kézműves borok készülnek itt. Száraz szamorodnijuk mellett volt szerencsém megkóstolni a szekszárdi Dúzsi Tamás Borászat Cabernet Sauvignon Rosé-jét, a  Koch Borászat villányi területeiről származó, testes Csanád Cuvée-jét, és a Feind Pincészet Sauvignon Blanc tételét. Az esemény kiállítói között a Balatonboglári borvidékről ott volt az Androsics Birtok és Borterasz is: Androsics Ferenccel a júliusi Borszerdák egyikén beszélgettünk a Magyar Nemzeti Galériában.

A borok mellé a zenét a Hiperkarma énekese, Bérczesi Róbert szolgáltatta, a vendégelőadó pedig Baka Rebeka volt. A könnyed, játékos dallamok jól összecsengtek az este hangulatával, laza koncertélményt teremtettek a Duna-part mentén elnyújtózó üvegcet gyomrában. Senki ne bánkódjon, ha esetleg lemaradt volna októberben, hiszen jövőre, június 16-án és 17-én újból lesz Vingardium az Erzsébetligetben.

Szöveg: Bartók László

Képek: Bartók László, Vingardium