Fröccsöntés – avagy a bor és a szóda szerelme – Blog | BorPortré

Froccs_borito

Fröccsöntés – avagy a bor és a szóda szerelme

A fröccs igazi hungarikum, külföldön nem ismerik a bor szódavízzel felöntött, üdítő változatát. Sokan esküsznek rá, míg mások szerint a bor vízzel való hígítása egyenesen az ital megbecstelenítése.

Bárhogy legyen is, a fröccskészítés nem csak a bor szódával való találom-szerű elegyítése. Szabályai, arányai vannak és még ha szoktuk is mondani, hogy „fröccsnek jó lesz”, mégsem minden bor jó fröccsnek.

A kezdetek

1842 októberében Fáy András író, politikus néhány barátját – köztük Vörösmarty Mihály költőt és Jedlik Ányos természettudóst, bencés szerzetest – meghívta fóti pincéjébe. Jedlik a szódavíz feltalálójaként elővett egy palack szódát és belespriccelt a kiöntött borba. A meglepődött társai azonnal kérdezték, hogy mi ez, mit csinált, mi legyen ennek a neve? A spiccer név jutott eszükbe elsőként, de a németes hangzás nem volt tetszetős, így Vörösmarty ötlete alapján a fröccs lett a befutó. Ez a mozzanat annyira magával ragadta a költőt, hogy a legenda szerint ennek hatására született meg Fóti dal című műve, amely első versszakában így ír a fröccsről:


„Fölfelé megy borban a gyöngy;
Jól teszi.
Tőle senki e jogát el
Nem veszi.
Törjön is mind ég felé az,
Ami gyöngy;
Hadd maradjon gyáva földön
A göröngy.”


 

Hogyan és miből?

Tévhit és aljas rágalom, hogy a fröccs arra való, hogy a rossz bortól hígítással megszabaduljunk. Ellenkezőleg: csakis jó minőségű borból készülhet jó fröccs és ez alapelv. Az is szabály, hogy nem ásványvízzel, hanem friss szódavízzel kell felönteni a bort. A legjobb ízélmény érdekében friss évjáratú, reduktív eljárással készült, zamatos, de nem túl illatos, mérsékelten gyümölcsös fehérbort érdemes használni, de a rozéfröccs is közkedvelt ital.

Fröccsfajták

Rendelésnél gyakran látható, hogy a vendégek megzavarodnak, mégis mit jelent a kis- és nagyfröccs, a vice vagy a házmester. Nekik segítünk most grafikákkal a különböző közkedvelt arányokról.

Froccs (1)
Froccs (2)
Froccs (3)
Froccs (4)
Froccs (5)

De nem csak a bor és a szódavíz keverésével készült italt nevezzük fröccsnek, hanem más italkeveréket is? Ennek értelmében léteznek alkoholmentes fröccsök, úgymint:

  • az almafröccs (2 dl almalé + 1 dl szódavíz),
  • a kishörpi (2 dl szódavíz + 0,3 dl szörp)
  • és a gyerekfröccs (1 dl szőlőlé + 1 dl szódavíz).

Fröccsként értelmezhető a bor és más italok keverése is. Ilyen:

  • a kisvadász (1 dl vörösbor + 1 dl kóla),
  • a nagyvadász (2 dl vörösbor + 1 dl kóla),
  • a spröccs (2 dl fehérbor + 2 dl Sprite),
  • az újházi fröccs (1 dl bor + 2 dl uborkalé)
  • és a medve (3 dl vörösbor + 1 dl kóla + 1 dl rum).

A lista nem teljes, de mutatja, hogy az alapanyagok aránya teszi egyedivé a különböző fröccsöket.

Miért önts fröccsöt?

A fröccs hungarikum. Ideális ital könnyed üdítőként fogyasztva, mert alkoholtartalma enyhébb, mint a tiszta bornak, így hatása is az: a másnaposság kellemetlensége is könnyebben elkerülhető az állandó folyadékpótlásnak köszönhetően. Kalóriatartalma alacsony, ám a bor egészségre gyakorolt pozitív hatásai érvényesülnek. De nálam sokkal jobban foglalja össze Márai Sándor, hogy miért érdemes fröccsöt fogyasztani:


„S a magyar, mikor feltalálta ezt a csodálatos bölcs és óvatos vegyüléket, mely elég tömény ahhoz, hogy sarkalja a borozgató férfi képzelőerejét, s ugyanakkor eléggé szelídített, hogy ne ártson a nemesebb szerveknek, mély élettapasztalatról tett tanúbizonyságot.”


Szerző: Rónai Márta

Videótár

SteveKadas