Frittmann Borászat – az élet boros oldala Soltvadkerten – Blog | BorPortré

Frittmann_borito

Frittmann Borászat – az élet boros oldala Soltvadkerten

A Kunság déli részén található Soltvadkert városa, amely híres fagylaltjairól, BMW találkozójáról, de a település hírnevét öregbíti a Frittmann család borászata is.

A hazai 22 borvidék közül a Kunsági a legnagyobb. Az Alföld leginkább homokos talajú vidékén a szőlőt a futóhomok megkötése céljából telepítették, ám annál sokkal többet adnak az ott termő növények. A szőlőtermelés, feldolgozás és borkészítés művészetével foglalkozik a Frittmann Borászat is. A családi vállalkozás fiatal tagjával, Frittmann Tamással beszélgettem borokról, borházról, tervekről, álmokról.

Édesapád, Frittmann János 2007-ben elnyerte az „Év Bortermelője” címet, de magatokénak tudhatjátok az „Év Borászata”, az „Év Pincészete” címet is. Te magad, mint Frittmann Tamás tudsz/akarsz hasonlóra törekedni?

Természetesen szeretnék hasonlókat megcélozni, azonban addig nagyon sokat kell tennem, hiszen az „Év Borászata” lényegében egy életműdíj, amely mögött komoly és sok éves munka áll. Az „Év Pincészete” nem személyre szól, hanem a borászat elismerése, így abban már mi, mint fiatalabb generáció is benne voltunk.

Frittmann (1)

Mint új generációs borász, milyen újdonsággal tudod segíteni a családi pincészetet?

A borászati technológia is folyamatosan fejlődik, amellyel igyekszünk lépést tartani. Ez azonban nem egyik napról a másikra mutatkozik meg a mi vállalkozásunkban sem. A radikális változásokat inkább a szüleink valósították meg, mi már csak azt csiszolgatjuk. A szemléletmód az, amelyben a mi generációnk sokkal inkább különbözik az előzőtől. Gondolok itt a cég vezetésére, a marketing megközelítésére, tekintettel arra, hogy a közösségi médiát egészen másképp használjuk, így el tudjuk érni a korunkbelieket és akár a még fiatalabbakat is.

Ha jól tudom többek között a te feladatod a webshop kezelése. Tapasztaltál-e változást a fogyasztói szokásokban a pandémia idején?

Így igaz, jelen pillanatban én foglalkozom a webshoppal, de hozzá kell tennem azt is, hogy eleve létezett online üzletünk, csak egyáltalán nem az jelentette a fő profilt, így meg is szüntettük. A tavaly tavasszal érkező koronavírus-járvány azonban olyan változást hozott, amelyre kénytelenek voltunk gyorsan reagálni. Ennek eredménye a borászatunk honlapján működő webboltunk létrehozása, amelynek fejlesztését is tervezzük. Termékeink között most már online is lehet válogatni és tavaly nyár óta valóban több az internetes értékesítés, de ez még mindig csak nagyon kis százalékát teszi a cég forgalmának. A bor bizalmi termék, éppen ezért nehezebb is interneten értékesíteni.

Frittmann Néró Rosé – száraz rosé bor

Kellemesen behűtve olyan érzésem volt, mintha a tengerparti nyaralásom során nyomtak volna a kezembe hűsítő, alkoholtartalmú italt. A gyümölcsösség mellett a frissesség volt az, ami átütött a rozé ízén. Olyan bor, amelyet bármikor szívesen fogyaszt az ember. Nemcsak az íz volt hatással rám, hanem az illat is, amelyre ugyancsak a gyümölcsös jelző illik. A látványt a bor kellemes színe és a címke őszinte letisztultsága jellemzi. Az a fajta esztétikum, amely nem akarja elterelni a figyelmet a palack tartalmáról.

A borászokat sem kímélte a koronavírus-járvány. Nálatok történt-e valami olyan pozitívum, ami épp a COVID-19-nek köszönhető?

A borászatunk számára sajnos nem sok jót jelentett a vírus, de a saját életünk szempontjából lehetőséget kaptunk a lelassításra. Sok dolgot át lehetett gondolni, új stratégiákat állíthattunk fel. Az első hullám legelején nagyon erősen érezhető volt, az értékesítés a felére esett vissza. A jó az, hogy sokat értékesítünk áruházakba, kisebb boltokba is. Érezhető volt tavaly nyáron, hogy a nagy áruházak és úgy általában a kereskedelem átvette a vendéglátás helyét. A december mindig erős hónapunk volt, az ünnepek közeledtével megnövekszik az értékesítés, de 2020 decemberéről ez nem volt elmondható.

Frittmann (2)

Mesélj a borházról! Hogyan kell elképzelni? Ez a hely csakis a vendégek fogadására, a borkóstolásra van kialakítva?

A borházunk egy 50 főt befogadni képes borkóstolóterem, amelyhez tartozik 6 szoba 12 fő elszállásolására. Korábban sok nálunk megszálló vendég volt, de borházunk jelenleg magán szállóvendégeket nem fogad, tekintettel a vírushelyzetre. Jelenleg csak üzlet és munka céljából érkező vendégeket tudunk fogadni. Ebben az esetben az elszállásolás is lehetséges, de borkóstolásra és egyéb rendezvények megtartására nincs lehetőségünk.

Frittmann Kadarka – száraz vörös bor

A kellemes színű nedű olyan illatfelhő kíséretében csurrant bele a pohárba, hogy nem tudtam eldönteni, csodáljam még kicsit vagy egyből rávessem magam. Az utóbbi mellett döntöttem. A gyümölcsök olyan intenzitással támadtak meg ízlelőbimbóimat, hogy az alkoholtartalomra nem is tudtam figyelni. A gyümölcsök folyékonyságát azok savassága kísérte le a torkomon.

Sokakban él az a hit, hogy jó bort csak a napsütötte hegyoldal adhat. Mit tud adni a síkvidéki terep?

A bor minőségét sok minden befolyásolja, de hozzá kell tennem, hogy a napsütéses órák száma a Kunsági borvidéken a legmagasabb. Ez nagyban meghatározza a bort, ugyanakkor a talajszerkezet is fontos tényező. Nálunk sem csak homoki területek vannak. Soltvadkerten is többfajta talajféle létezik és más típusú borokat más típusú talajszerkezeten termelünk. Az egyértelműen kijelenthető, hogy a mi borvidékünk nagyon erős a könnyed gyümölcsös borokban. A kötöttebb talajszerkezettel rendelkező részeken viszont komolyabb fehérborokat vagy akár testesebb vörösborokat lehet termelni.

A Kunsági borvidék tipikus homoktalaja a fehér szőlőfajtáknak kedvez. Hogyan lehetséges újdonsággal előrukkolni?

Az újdonságot több mindenre lehet érteni. Például a fajtára, hiszen mi is szoktunk fajtával kísérletezni. Ugyanakkor a házasítás is szóba jöhet. Tavaly jött ki a könnyed fehér Irsai-Generosa házasításunk.

Az Olívia cuvée-ről van szó?

Igen, arról.

Mesélj az Olíviáról, amely tőled származik! Mit lehet erről a tételről tudni?

Az Olívia 70% Irsai Olivér és 30% Generosa. Az Irsai talán a legmeghatározóbb fajtánk, hiszen ebből készítünk a legtöbbet. Alapvetően ez egy könnyű, de gyümölcsös bor. A Generosa pedig valamivel komplexebb ízvilágú és testesebb, amelyet ugyancsak a gyümölcsösség jellemez. Az volt a koncepció a házasítás során, hogy a könnyedség, gyümölcsösség mellé adjunk testességet is, és ezt a Generosával sikerült megvalósítani. Tavaly nyáron jött ki az Olívia és nagyon pozitív a fogadtatása. Sokan keresik.

Frittmann Olívia cuvée – száraz fehér bor

Kóstolj bele egy pohárka Olívia cuvée-be, csukd be a szemed! Mit látsz? Én a szőlőtőkék végtelen sorai között találtam magam. Szinte éreztem a már jó néhányszor lejátszódó szüret minden neszét, illatát. A szőlő gyümölcsös könnyedségét a munka komolysága ellensúlyozta. Ez tükröződik az Irsai Olivér gyümölcsösségének és a Generosa testességének összekapcsolásában is.

Mit tudhatunk a boraitokról!

Ránk az jellemző, hogy széles termékszortimenttel dolgozunk, így pezsgőnk, gyöngyözőborunk is van. Elsősorban főleg a könnyedebb, gyümölcsös borok jellemeznek minket: Irsai, Cserszegi, Generosa, most már az Olívia is. Rozéból is van több fajtánk, még gyöngyözőborunk is van rozéban. Van azonban könnyebb vörös is, mint például a Kadarka, de van testesebb vörös: Merlot, Cabernet Franc-Cabernet Sauvignon házasítás. Viszonylag kevés az a pincészet, amelyik olyan fajta szortimenttel dolgozik, mint a miénk. Igyekszünk hangsúlyt fektetni a magyar fajtákra, de emellett megtalálhatók a világfajták is.

Frittmann (3)

Végezetül, ha a 2021-es évet kellene köszöntened, milyen tósztot mondanál és milyen itallal koccintanál?

Az ilyen magasztos pillanathoz mindenképp az Ezerjó pezsgőnket mondanám és választanám annak reményében, hogy az idei év már jobb lesz, mint a tavalyi. Vágyunk a rendezvényekre, mert a nyarat leszámítva nagyon kevés lehetőségünk volt arra, hogy közvetlenül találkozzunk a fogyasztókkal, boros barátokkal.

Ha kedvet kaptatok ellátogatni a Kunsági Borvidékre, ne hagyjátok ki a Frittmann Borászatot (6230 Soltvadkert, Eötvös u. 5.). További információkért keressétek fel honlapjukat. Kövessétek őket Facebookon és Instagramon is. A Frittmann Borászat boraival támogatta Dr. Breuer Anitával, a Logiscool alapítójával, Dr. Juhász Árpád geológussal és Feller Adrienne, a Panarom alapítójával való beszélgetésünk közvetlen és felhőtlen hangulatát. Hálásan köszönjük nekik!

Szerző: Rónai Márta

Videótár

SteveKadas