Kiss László, fizikus-csillagász | BorPortré 2021-02-03

Kiss László, fizikus-csillagász | BorPortré 2021-02-03

Kiss László, fizikus-csillagász

Fizikus-csillagász, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Szegedi tanulmányait követően hét évig Ausztráliában, a Sydney-i Egyetem posztdoktori kutatójaként folytatta vizsgálatait a csillagok és kis égitestek asztrofizikája területén.

Az utóbbi évtizedben a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet kutatója volt, tudományos érdeklődésének fókusza pedig az exobolygók űrtávcsöves kutatásaira irányult. 2019-től a MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója. A tudományos-fantasztikus irodalom nagy kedvelőjeként szabad idejében a jelenkor brit sci-fi íróinak munkáival enyhíti a főigazgatói stressz hatásait. Három fiúgyermek büszke édesapja. A koronavírusnak köszönhetően mindeddig legutolsó külföldi útja 2019 decemberében Francia-Guyanába vezetett, ahol részt vett a Cheops-űrtávcső felbocsátásán a kourou-i európai űrkikötőből.

A tudománynépszerűsítés mindennapjai részét képezi: nem csak aktívan műveli a Svábhegyi Csillagvizsgáló színeiben, de oktatja is az ifjabb tudósnemzedéknek, hogyan lehet közérthetően beszélni tudományos témákról. Éppen ezért 2020 decemberében a Tudományos Újságírók Klubja egyhangúlag „Az év ismeretterjesztő tudósa” címet adományozta számára. Az élete első kétharmadában uralkodó teljes absztinenciát Ausztráliában engedte el, mára pedig lassan úgy érzi, kezdi megtalálni a lelkével is rezonáló borfajtákat.

Videótár

svabhegyicsillagvizsgalo