Főszerepben a kéknyelű: folytatódik a badacsonyi Bortriatlon – Blog | BorPortré

Kéknyelű Zsendülés

Főszerepben a kéknyelű: folytatódik a badacsonyi Bortriatlon 

Májusban egy tematikus szürkebarát hétvégével startolt el az idei Bortriatlon, június 17-19. között pedig a második állomásához érkezik a rendezvény – ez lesz a Kéknyelű Zsendülés.

A Bortriatlonnak közel tíz éves hagyománya van a Badacsonyi borvidéken. A szervezők – a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szakemberei és a helyi borászok – azt szeretnék, hogy a három tematikus hétvége során a résztvevők megismerkedhessenek a térség meghatározó borfajtáival. Június 17-19. között a kéknyelű kerül majd reflektorfénybe: a pincészetekben egész biztos, hogy rengeteg izgalmas dolgot mesélnek majd róla – például azt, hogy honnan kapta a nevét. Ráhangolódásként nézzük, hogy dióhéjban mit lehet tudni erről az ősi magyar fajtáról!

Bortriatlon

Igazi kuriózum

Tavaly ősszel a BorPortré blog ismeretterjesztő posztja a kéknyelűvel kapcsolatban azt járta körül, hogy a fajtabemutatásokban miért találkozunk olyan gyakran a „hercegnő, primadonna, szeszélyes” szavakkal. Arra jutottunk, hogy a válasz többrétű:

  1. Ugyancsak megválogatja, hogy hol terem: a vulkanikus területeket, bazaltos talajt kedveli – nem véletlen, hogy Badacsonyban talált otthonra.
  2. Kizárólag női ivarú szőlő: beporzásához ezért rózsakövet vagy budai zöldet ültetnek a közelébe.
  3. Többször meg kellett menteni: a filoxéravész és a rendszerváltás előtti nagyüzemi termelés igencsak megritkította sorait.

A Bortriatlon szervezői férfias, tüzes, határozott savgerincű fajtaként írják le, mely illatában zárkózottabb, ízében ásványos. Kellő odafigyelés mellett bora szépen visszatükrözi a termőhely sajátosságait.

Néhány epizód tündöklésének történetéből: valaha a királyok és császárok italának tartották, a III. században a pannóniai származású Probus imperátor például annyira lelkes híve volt, hogy még a hadvezéri teendőit is háttérbe szorította azért, hogy a kéknyelű ültetésével, gondozásával foglalkozhasson. Ha ugrunk egy nagyot az időben, akkor azt látjuk, hogy a kéknyelű a két világháború között rendszeresen feltűnt a Gundel Étterem borlapján, és az 1939-es New York-i világkiállítás kínálatában is szerepelt.

Váli Péter (VáliBor) szervező szerint: „Badacsony méltán büszke lehet saját szőlőfajtájára, a kéknyelűre, mely sehol máshol a világon nem található. Igazi rejtett kincs ez számunkra, mely párját ritkítja.” Újdonság, hogy az Istvándy Borműhely kezdeményezésére idén létrejött a Kéknyelű Ízbank, amely a legjobb kéknyelű borokat hivatott megőrizni a jövő badacsonyi borásznemzedéke számára.

Bortriatlon

A tíz helyszín

A Bortriatlon remek alkalom arra, hogy felfedezőútra induljunk a tanúhegyek között, élvezzük a borvidék páratlan környezetét és a pincészetek kínálatát, a Balaton közelségét. A Kéknyelű Zsendülés részvevői, településenként:

Badacsony:

  • Dobosi-Stier Pincészet Badacsonyi Fröccsterasz
  • Éliás AlaptáBOR
  • Istvándy Borműhely
  • Málik Pince
  • Németh Pince

Badacsonyörs:

Badacsonytomaj:

Gyulakeszi:

  • von Beőthy Pince

Nem csak a borról szól

A tematikus bortúrák, borkóstolók mellett a szervezők finom falatokkal és kulturális programokkal várják a vendégeket. Lesz nyereményjáték, a résztvevő pincészeteknél pecsétet lehet gyűjteni (ehhez a füzetet a Tourinform irodában és a borászatokban szerezhető be).

Bortriatlon

A szervezők szerint a Bortriatlon három hétvégéje során nem csak a borászatok egyénisége mutatkozik meg, hanem a borvidék erősségei és az itteni összetartás is.

Ebben a szellemiségben szerveződik majd a rendezvénysorozat utolsó eseménye, a Rizling Vakáció is, amelyre október 14-16. között kerül sor.  

További információ:

Sajtóanyag alapján (forrás: Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület), Nádasi Eszter.

A képekért köszönet a szervezőknek.

Videótár

SteveKadas