A napfényes Alföld, a mesés Gedeon Birtok – Blog | BorPortré

Gedeon_borito

A napfényes Alföld, a mesés Gedeon Birtok

Az ember titkos (vagy nem titkos) vágya az, hogy olyan társra találjon, akivel gondolkodása és útja is azonos. Olyankor nem okoz gondot a másik életmódjához, szokásaihoz igazodni. A Gedeon Birtokot működtető házaspárra ez tökéletesen igaz és együtt törekednek arra, hogy a legjobbat hozzák ki a Kunsági borvidék és a Gedeon Birtok lehetőségeiből, adottságaiból. 

A családod több generáció óta foglalkozik a borászattal. Hogyan élted meg ezt gyermekként?

Varga Árpád: Nagyapám, sőt már dédapám is szőlőtermesztéssel, borászkodással foglalkozott. A ’70-’80-as években, mint gyerek éltem meg az ilyenfajta munkát és egészen máshogyan, mint ahogy most tapasztalom. Akkoriban ugyanis háztáji gazdálkodásként lehetett működni, vagyis másodállásban folyhatott a borkészítés. Amikor már alkalmasnak találtak a szőlőben való munkára, akkor kisebb munkákban én is részt vettem. Később, a szüret idején már a készítési folyamatot is egyre inkább megismertem. Habár már nagyapám foglalkozott a borászattal, de leginkább édesapám tevékenysége volt rám nagy hatással. Tőle tanultam és lestem el a legfontosabb mozzanatokat.

Gedeon birtok

Krisztina, te is már gyerekként kapcsolatot ápoltál a szőlővel és a borral?

Fülöp-Varga Krisztina: Az én utam egészen más volt. A borral, borászélettel a férjemen keresztül ismerkedtem meg. A családi vállalkozásunkban a PR, a marketing és a kontrolling az én feladatom. Azért is alakult ez így, mert a borászat mindig nagyon személyhez kötött dolog. A mi esetünkben a férjem a borász. Az ő gondolatvilágát, elképzeléseit, továbbá a birtokon zajló eseményeket talán én tudom a legjobban kommunikálni.

A honlapotok kezdőlapján egy tipikus alföldi tanyavilágot idéző kis ház áll. Létező épület ez? Ha igen, akkor valóban olyan régi, mint amilyennek tűnik? 

Fülöp-Varga Krisztina: Olyannyira létező, hogy ebben a kb. 150 éves házban élünk. A mi „kis tanyánk”. Korábban csak hétvégi házként használtuk, de később úgy döntöttünk, hogy életvitelszerűen is itt szeretnénk élni. A borászatunk külterületi részen található egy 10 hektáros szőlőtábla közepén. Itt van a pince, a palackozó, de itt kapott helyet egy körülbelül 60 fő befogadására alkalmas vendégfogadó tér is, előtte kerthelyiséggel, ahol borkóstolókat, borvacsorákat szoktunk tartani. Annyira szeretjük ezt az épített és természeti környezetet, hogy a boraink címkéjén is ennek stilizált változatát jelenítettük meg.

Van kedvenc területetek a Gedeon-dűlőben?

Fülöp-Varga Krisztina: Van egy kedvenc szőlőtáblám, diófásnak hívjuk. Diófás, mert a szőlőtábla végében három diófa áll, azon túl pedig egy nagy rét. Annyira kedves a szívemnek ez a hely, hogy barátokat is kivittünk ide. Ők kérdezték, hogy miért nem telepítünk ki padokat, asztalokat? A gondolatot tett követte és ma már ide szervezzük a borkóstolóval egybekötött piknikjeinket, lovaskocsis és gyalogos dűlőtúráink állomása. A borászattól körülbelül 2 kilométerre található ez a hely, ahová nemcsak a látogatókat visszük ki, hanem magam is hetente többször kisétálok a kutyáinkkal. Az, amit mi csinálunk, a Gedeon Birtok vezetése, a borászkodás, nemcsak munka számunkra, hanem életforma, amelyet szeretünk.

Gedeon birtok (2)

A Gedeon-dűlőhöz fűződik régi legenda, amelyről ti is tudtok?

Varga Árpád: Az apai felmenőim laktak a Gedeon-dűlőben. Édesapám itt is született, lényegében a mostani birtoktól alig néhány száz méterre. A történet szerint a Reviczki grófi család birtoka volt ez a terület, a család egyik lányát egy Gedeon Imre nevezetű ember vette feleségül és hozományként kapták ezt a külterületi részt, így lettek ezek a földek „Gedeoni” földek, majd Gedeon-dűlő.

Olvastam rólad, hogy pezsgőmester vagy. Mit jelent ez?

Varga Árpád: Pezsgőmester voltam azelőtt, mielőtt még a saját gazdaságomat nem irányítottam volna teljes állásban. Izsákon van egy pezsgőüzem – ez a második legnagyobb hazánkban – és az egyetem után odakerültem gyakornokként, ahol idővel a pezsgőüzem vezetője lettem. Itt készült a Pompadour, a Claudius Ceasar és a Walton pezsgő is. Minőségi pezsgőket állítottunk elő, ahol az én szerepem a pezsgősítés irányítása volt.

A Kunsági borvidék jellegzetes fajtái mellett az arany sárfehér és a kövidinka az, ami a szívügyetek. Miért pont ezek?

Fülöp-Varga Krisztina: Az arany sárfehér egy eredetvédett szőlőfajta. Arany sárfehér néven fajtabort csak Izsákon és a környékén lehet forgalomba hozni. Ez egy olyan szűk környezet, hogy szinte csak mi készítjük ezt a fajta bort. Arany sárfehér nincs máshol a világon és éppen ez a különlegessége, ezért unikális.

Varga Árpád: Ezzel szemben a kövidinka szélesebb környezetben termeszthető, mégis elfeledett szőlőfajta, amelynek voltak nehezebb időszakai. Magyarország egyik legnagyobb területen termesztett fajtája volt, csak aztán háttérbe szorult. A mai elvárásoknak pedig már nehezen tesz eleget a kövidinka nehézkes termesztése miatt. Ennek ellenére mi nagyon szeretjük, rendkívül jó nyári bor. Igazi szívügyünkké vált az életben tartása. Hagyománytisztelet.

Fülöp-Varga Krisztina: A kövidinka is egy könnyed, jó ivású bor, amely ma reneszánszát éli; rendezvényeken azt tapasztaljuk, hogy borkóstolás során a kövidinka szó elhangzása gyerekkori emlékeket mozdít meg az emberekben. Érdekes, hogy két évvel ezelőtt, a Külügyminisztérium által meghirdetett 2019-es borválogatásában, Grand Superior kategóriában többek között a kövidinka képviselte Magyarország borkultúráját. Az ide beválogatott borokat a külképviseleteken kóstoltatják a diplomáciai vendégekkel. A kövidinka kóstolásakor számos gratulációt kaptunk, mert egy könnyedebb, de a régi kort idéző borról van szó.

Gedeon birtok (1)

Otthon vagytok a gyöngyözőborokban. Ezzel már a déd- és nagyszülők is foglalkoztak vagy újabb útja ez a borkészítésnek?

Varga Árpád: Az ősök ezzel egyáltalán nem foglalkoztak. Ez egy újabb hullám. 2009 óta foglalkozunk ezekkel a borokkal, amely az én pezsgős múltamon nyugszik. Mára már elmondható, hogy szép sikereket értünk el országos szintű versenyeken és a fogyasztók körében is.

Változatos szortimenttel rendelkeztek: fehérbor, gyöngyözőbor, rosék, vörösbor, desszert bor. Miért alakult ez így?

Varga Árpád: A minőség egyáltalán nem elhanyagolható szempontunk, azonban nagyon nagy területen gazdálkodunk, arról nem is beszélve, hogy a Kunsági borvidék az egyik legváltozatosabb talajtípusú. Egy akkora birtokméreten, mint a miénk – 80 hektár -, mindenféle fajta és típusú szőlő otthonra talál. Az adottságainkat próbáljuk meg a lehető legjobban kihasználni és az abból készült borokat a tökéletesség szintjére emelni.

2018-tól “Az Európai Vegetáriánus védjeggyel” ellátott borok kerülnek ki a Gedeon Birtokról. A bor növényi eredetű, tehát eleve vegán, nem?

Varga Árpád: Valóban, a bor szőlőből készül és ebben az értelemben a veganizmus teljesül is, de a borkészítési technológiában már nem feltétlenül. A legősibb borkezelő anyagok állati fehérjékből származók, amelyet már a középkor óta alkalmaz az ember, például a vizahólyag, a tojásfehérje, zselatin, kazein, albumin stb. Ezekkel az anyagokkal tisztították, derítették a borokat. Az állati eredetű anyagok használata alapvetően benne van a világ bortechnológiájában. A mi borászatunk azonban ezeknek az állati eredetű anyagoknak az elkerülését célozta meg, hiszen ezek tökéletesen helyettesíthetők növényi eredetű készítményekkel. Ez azt jelenti, hogy áttértünk más jellegű tisztító technikára, amelyeknek köszönhetően vegán borokat tudunk a kezeink közül kiadni.

Gedeon birtok (3)

Egyre többen állnak át a vegán életmódra, ebből egyértelműen következik az is, hogy nagyobb az igény a vegán borokra?

Varga Árpád: Úgy érezzük, hogy a fogyasztókban ez még csak most kezd tudatosulni, sokan még csak hallani sem hallottak a vegán borokról. A vegán életmód nemcsak a hús, az állati eredetű alapanyagok elhagyása, hanem annál sokkal több, egy életforma, egy filozófia. Az egyre több követővel rendelkező vegán életformát követők számára nagyon fontos, hogy a bor is beilleszthető legyen az életmódjukba, így valószínűleg nőni fog az ismertsége és a kereslete is a vegán boroknak. Az még kicsit várat magára, hogy ez piaci szempontból is megmutatkozzon.

Ha kedvet kaptatok ellátogatni a Kunsági Borvidékre, ne hagyjátok ki a Gedeon Birtokot (6070 Izsák, Gedeon dűlő 204.). További információkért keressétek fel honlapjukat. Kövessétek őket Facebookon és Instagramon is. A Gedeon Birtok boraival támogatta Kölkedi Krisztián főosztályvezetővel való beszélgetésünk közvetlen és felhőtlen hangulatát. Hálásan köszönjük nekik!

Szerző: Rónai Márta

Videótár

SteveKadas