Narancsbor – a bor, amelynek semmi köze a narancshoz – Blog | BorPortré

Narancsbor_borito

Narancsbor – a bor, amelynek semmi köze a narancshoz

Meggybor, almabor, eperbor – ezek mind különböző gyümölcsökből, reduktív eljárással készülő alkoholos italok. Logikus lenne, hogy akkor a narancsbor biztosan narancsból készül – ez azonban teljes tévedés.

Ha kékszőlőből fehérboros eljárással készítünk bort, akkor rozé lesz belőle – hiszen csak nagyon rövid ideig áztatjuk héjon, így csak kevés színanyag és tannin oldódik ki a szőlő héjából. De mi történik, ha a fehérszőlőt vetjük alá vörösbor iskolázásnak, vagyis hosszú héjon áztatás mellett készítjük az italt? Nos, ebből lesz a narancsbor.

Narancsbor (1)

Miért a narancs szín?

A hosszú héjon áztatás következtében az ital sötétebb, narancsosabb színű lesz és az ízében is megjelenik egyfajta kesernyés, a narancshéjra emlékeztető aroma. Innen az elnevezés. Mivel átmenet a fehér- és vörösbor között, így érdemesebb a fehérbornál magasabb hőmérsékleten kóstolni, és picit levegőzni is hagyni fogyasztás előtt. Szokatlan, nem igaz?

Miért zavaros?

Nem csak az ital színe változik meg a másféle készítési eljárás következtében: az aromakaraktere és textúrája is. A már említett narancshéj mellett aszalt gyümölcsök, barack, birs, mazsola és fűszerek jelennek meg a bor ízvilágában és nem ritka az sem, hogy a megszokott, szépen áttetsző, tiszta textúra helyett kifejezetten zavaros az ital. Ez akkor történik, ha a bort nem választják le a finomseprőjéről és a palackba is így kerül, szűretlenül. Ez nem hiba, inkább különlegesség és a seprő segít abban is, hogy a bor hosszabban eltartható legyen. Érdemes ezt úgy felfogni, mint a kézműves söröknél a szűretlen verziókat – ott sem hiba, inkább érdekesség, amely gazdagabb ízvilágot kölcsönöz.

Miért organikus?

Narancsborokkal általában a kisebb, organikus borászatok próbálkoznak, akik nem a nagyközönség ízlését szeretnék kiszolgálni, hanem valami igazán különleges, természetközeli bort létrehozni. Általában a kénhasználatot is minimalizálják és a természetesség jegyében sem kémiai, sem fizikai stabilizálást nem végeznek az itallal – itt jön szóba a seprővel együtt palackozás, ami az eltarthatóságban segít organikus módon.

Narancsbor (2)

Miért kóstoljuk?

Egyet biztosan ígérhetünk: a narancsborok furcsák, szokatlanok. Gyakorlott borfogyasztóként is át kell állítanunk a megszokott érzékelésünket, elvárásrendszerünket és szükség lesz egy nagy adag nyitottságra is, hogy ne okozzanak azonnali és visszavonhatatlan csalódást. Ha viszont tudunk rájuk egzotikumként gondolni és nem a hagyományos borokhoz hasonlítjuk őket, akkor izgalmas felfedezéseket, új élményeket gyűjthetünk. Kiváló narancsbort készít többek között az Aprókertek Pincészet Pázmándon, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet vagy a Pálffy Pince Köveskálon.

Szerző: Kocsis-M. Brigitta

Videótár

SteveKadas