A hideg esték sztárja – a forralt bor – Blog | BorPortré

A hideg esték sztárja – a forralt bor

A hideg esték sztárja – a forralt bor

A városban sétálva egyre több helyen hirdetik: „forralt bor kapható”. A hamarosan kezdődő karácsonyi vásárok is elképzelhetetlenek anélkül, hogy időről időre ne csapna meg bennünket a forralt bor édeskés, fűszeres illata, arra csábítva vacogó testünket, hogy kicsit átmelegedjünk egy pohárka mellett.

De hogyan készíthetjük el otthon? Létezhet-e belőle diétás verzió? És tényleg bármilyen bor jó hozzá? Erre keressük a választ ebben a cikkben.

Bormentő akció vagy minőségi szívmelegítő?

A forralt borra három dolog jellemző: borból készül, édes-fűszeres ízű és melegen fogyasztjuk. Általában fehér vagy vörösbor az alapja, amit cukorral, mézzel, egzotikus fűszerekkel ízesítenek. A legenda szerint kialakulása ahhoz köthető, hogy a régi időkben a bor gyakran megsavanyodott, így forralással és fűszerek, illetve méz hozzáadásával újra fogyaszthatóvá tették. Persze nekünk nem kell követnünk az őseink italmentő hagyományát: ha ugyanis jó minőségű bort választunk, még az ízét is élvezhetjük a fűszerek mellett.

A hideg esték sztárja – a forralt bor

Tannin-stop!

Készíthetjük fehér, rozé, siller vagy vörösborból is, de azt érdemes tudni, hogy a fűszerek és a melegítés hatására a világos színű borok zavarossá válhatnak – persze az ízélményen ez mit sem változtat és bögréből fogyasztva nem is feltűnő, csak jobb készülni rá, hogy nem lesz víztiszta az ital. Ha inkább a sötétebb tónusú vörösborok után nyúlunk, akkor érdemes egy könnyebb, reduktív tételt választani: a magas tannintartalmú verziók ugyanis egészen kellemetlenné, szinte élvezhetetlenné tehetik a végeredményt. És még valami: a forralt bort valójában nem kell agyon forralni: akkor jó, ha éppen csak felmelegítjük, így megmarad az alkoholtartalma, de megjön a forró ital hatása is. Vagyis kétszeresen melegít. 🙂

A svédek ezt is extrázzák!

A forralt bor egy speciális fajtája a glögg, ezt az északi területek országaiban fogyasztják, elsősorban Svédországban. Ez a forró ital nemcsak alkohol-, de beltartalmában is jócskán odaveri a nálunk ismert, mezítlábas forralt bort, sokan inkább már puncsként tekintenek rá. Az alapja mindig vörösbor, amit pálinka, vodka vagy brandy extráz, hogy igazán fűtsön belülről a zord, nordic télben. Fűszerezése is gazdagabb, mint a nálunk ismert verziónak, illetve a plusz élvezet kedvéért egész hámozott mandulát és mazsolát/vörösáfonyát is tesznek bele, ami a végén el is rágcsálható. Újabban Magyarországon is egyre ismertebb, akit érdekel, az a svéd bútoráruház élelmiszerrészlegén be is szerezheti.

A tökéletes forralt bor receptje /Forrás: Streetkitchen.hu/

Hozzávalók:

700 ml víz

1 üveg jó minőségű száraz bor

4 ek cukor vagy nyírfacukor

½ db szerecsendió reszelve

3 szem csillagánizs

3 rúd fahéj

1 diónyi gyömbér lereszelve

10 szem szegfűszeg

½ db vaníliarúd kikapart magjai

1 db citrom reszelt héja és kifacsart leve

Elkészítés:

Bármilyen meglepő, de első körben a fűszeres oldatot készítjük el úgy, hogy a vízhez hozzáadjuk a fűszereket és ízesítőket. Ha diétás verzióra vágyunk, készíthetjük kristálycukor helyett nyírfacukorral is. Felforraljuk az oldatot, majd alacsony lángon 10 percig főzzük, ezután még fél órán át állni hagyjuk, utána leszűrjük. A fűszeres kivonatot megint egy lábasba öntjük és hozzáadjuk a bort. Most viszont már csak felmelegítjük, nem forraljuk, hogy az alkohol ne párologjon el belőle. Egészségetekre!

Szerző: Kocsis-M. Brigitta

Videótár

SteveKadas