A dekantálás szükségessége, mikéntje – Blog | BorPortré

Dekantalas_borito

A dekantálás szükségessége, mikéntje

Aki a bort, mint alkoholos nedűt kedveli, az nem biztos, hogy a szőlőtermesztésben és a borkészítésben is járatos, így az ott használatos szakszavak is idegenül csenghetnek számára. Vegyük példaképp a dekantálás kifejezést.

A kántálásra hajaz, amely vallási szertartások során egy hangon történő szövegmondást, éneklést jelent. Érezhetően semmi köze a borhoz. Persze a kántálás nem dekantálás, de akkor mégis micsoda?

Mit csinál, aki dekantál?

Valójában áttöltést jelent, ugyanis a szűretlen és idősebb borok esetében a palack alján képződő üledéktől így szabadulnak meg. A folyamat során a bort áttöltik a dekantáló edénybe, de úgy, hogy a borban keletkezett üledéket a palackban tartják. Sem a dekantálóba, sem a pohárba nem kerül az üledékből. A dekantálás folyamatát a fiatalabb vörösborok és ritkán a fehér borok esetében is alkalmazzák szellőztetés céljából. Az áttöltés során az addig palackba zárt nedű a levegővel érintkezve kinyílik, vagyis illat- és zamatanyaga érezhetővé válik.

Dekantalas (2)

Hogyan csinálják?

Az eljáráshoz szükség van egy olyan edényre, amelybe a bort áttöltve az minél nagyobb felületen érintkezhet az oxigénnel. A dekantáló edények általában üvegből készülnek, nagyobb hasuk és hosszú nyakuk van. Dekantálás során a dekantáló edény falára kell tölteni a bort. Ez azért is lényeges, mert amíg az üveg nyakán, falán lecsorog a bor az edény aljára, addig is érintkezik az oxigénnel. A gyertyafény nemcsak a hangulat megteremtése érdekében szükséges. Az égő gyertya, ha megvilágítja a palackot, láthatóvá teszi, hogy hol az üledék.

Mit dekantálnak?

Az idősebb vörösborokat, szűretlen borokat szokták dekantálni annak érdekében, hogy az üledéktől megszabaduljanak, de a hordóban érlelt, ásványos talajon termő szőlőből készült fehérborokat is áttölthetik. Ugyanakkor a fiatal borokat is lehet dekantálni, amennyiben tanninban gazdagok. A dekantálás – az adott tételtől függően – akár órákon át tartó folyamat is lehet.

Dekantalas (3)

Mit nem dekantálnak?

Ha olyan bort töltenek át, amit nem kellett volna, az nem csak felesleges beavatkozást jelent, hanem árthat is az italnak. Az egynyári, friss, reduktív borok vagy a habzó- és pezsgőborok esetében vétek a dekantálás: inkább az elfogyasztására kell fordítani az időt és az energiát.

Szerző: Rónai Márta

Videótár

SteveKadas