Tokaji, a borok királynője – Blog | BorPortré

Tokaji_borvidek

Tokaji, a borok királynője

A tokaji borok különlegességét nem egy-egy jellemzőre vezethetjük vissza, hanem több tényező együttes hatására. Tokaj-Hegyalja a legmagasabban fekvő borvidék egész Magyarországon, ahol a hosszúra nyúló ősz sok napfényt és párát ad a szőlőszemeknek, amelyek így a Botrytis cinerea penészgomba hatására aszúsodni kezdenek az unikális, vulkanikus talajon nővő tőkéken.

Múltba tekintés

„E hegyeken laknak az öröm istenei, innen küldik szét a világba apostolaikat, a palackokba zárt aranyszínű lángokat, hogy prédikálják a népeknek, miszerint e Föld nem a siralom völgye.

Az egyik legnagyobb költőnk, Petőfi Sándor így írt a Tokaji borvidékről, amely már az ősidőkben lakott volt. A honfoglaló magyarok is felfedezték a természeti értékeket, talán már akkor is lehetett szőlő a vidéken. Ami bizonyos, hogy a XIII. században már említést tettek az itt termő szőlőtőkékről. Az Árpád-házi királyok már tudatosan olyan népcsoportokkal népesítették be ezt a vidéket, akik értetettek a szőlőtermesztéshez. A tatárjárás során a földdel vált egyenlővé a terület, így ez a szőlőre is hatással volt. IV. Béla király volt az, aki újfent telepesekkel népesítette be a vidéket. Valószínű, hogy a bakator, a gohér és a furmint szőlő is ekkor került erre a vidékre. Az aszúbor készítésének nagy hagyománya volt Tokajban már a XVIII. és XIX században is. Sajnos a filoxéra-járvány itt is hatalmas pusztítást végzett, az újratelepítés pedig a szőlőfajták csökkenését eredményezte. A borvidékre jelenleg jellemző szőlőfajta elsősorban a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály triumvirátusa, de említésre méltó a kövérszőlő, a kabar és a zéta is.

Tokaji_borvidek (2)

Egyedi talaj és a mikroklíma

A történelmi borvidék az UNESCO világörökség részévé vált 2002-ben. A tokaji borok egyedi minerális íze leginkább a vulkanikus andezit- és riolittufa alapkőzeten kialakult nyiroktalajnak köszönhető, amelyet akár „a vulkán ízeként” is aposztrofálhatnánk. A borvidék egyedi mikroklímája is egészen különleges, hiszen kedvez annak, hogy egy speciális penészgomba, a Botrytis cinerea megfelelő időjárási viszonyok mellett megfertőzze a szőlőszemeket: ennek eredménye a híres-neves nemesrothadás. Az itt született nedűk rendelkeznek a legmagasabb cukor-, alkohol- és savtartalommal – legyen szó a késői szüretelésű, a szamorodni vagy aszúborokról, esetleg az esszenciákról. Tokaji borral ünnepelni bármilyen eseményt azt jelenti, hogy a különleges alkalmat még magasabb szintre emeljük.

VilágsztárokTokaji_borvidek (3)

A tokaji aszú túllépett az ország határain – bátran mondhatjuk, hogy messze a leghíresebb magyar borunk. Évszázados technológia alkalmazásával készül, amelynek alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelése és az ezt követő különleges borkészítési eljárás. Ezeket a nagytestű, komplex, magas sav- és cukortartalmú, jellegzetes aszúízzel rendelkező, sötét arany édes borokat a forgalomba hozatal előtt legalább 3 évig kell érlelni, ebből legalább 2 évig fahordóban. A Royal Tokaji kínálatában kedvünkre válogathatunk a különböző puttonyszámú vagy dűlőszelektált tételekből.

Nem ismeretlen a fordítás sem, amely például a Zsirai Pincészet kínálatában is megtalálható.  Ez nem egy vezényszó, hanem egy tokaji borfajta, amely a már egyszer kipréselt aszútésztából készül, amit felöntenek meghatározott helyről származó musttal vagy borral. Két év érlelési idő után – ebből legalább egy év fahordós –, elkészül a jellemző ízű és aromájú bor. A másolás az aszúborok seprőjére öntött must kierjesztésének végeredménye. Mind a fordítás, mind a másolás az aszúkészítés melléktermékeiből készülnek, mégis ismert, ízletes, kedvelt ital készül belőlük.

A Tokaji Esszencia a legkülönlegesebb az aszú borok közül, amely egy igen sűrű, az egyenként szüretelt aszúszemek tárolása közben a saját súlyuk alatt kifolyó és felfogott nektár. Annyira különleges és drága ital, hogy nem ritkán a világ luxuséttermeinek borlapján is szerepel.

Az utóbbi években egyre több helyi borász kezdett el tudatosan az édes borok mellett száraz tételeket is készíteni, megmutatva a borvidék királynői bája mellett a friss, fiatalos vibrálást is, például a TR Művek fiatalos csapata vagy a nagy múltú Harsányi Pincészet. A furmint és a hárslevelű igazán különleges karakterű borokat ad, kihangsúlyozva a terroár sajátosságait, de egyre több száraz sárgamuskotályt is találhatunk a borboltok polcain, amelyeket érdemes megkóstolni.

Szerző: Rónai Márta

Forrás:

Boraszportal.hu – Magyarország borvidékei

Videótár

SteveKadas