Sajt és bor, az összeillő páros
A tejből készült sajt és a szőlőből készült bor, mint emberi produktumok, egyenként is izgalmas ízkalandba kalauzolhatnak, de évszázadok alatt azt is megtanultuk, hogy melyik bor melyik sajttal hozza ki egymásból a legjobbat.
Nem újdonság ez, hiszen a nagy borismerettel nem rendelkezők is tudják, hogy borkóstolókon különböző sajtokat is fogyasztásra szoktak kínálni. Csakhogy ott szakértő gondoskodásra van bízva, hogy milyen sajttal akarják még inkább kihozni a bor ízét. Ám, ha magunk szeretnénk borral és borkorcsolyával kínálni vendégeinket, talán nem is igazán tudjuk, hogy a sokféle sajt közül melyiket társítsuk a borhoz vagy fordítva.
Kísérletezni is lehet annak érdekében, hogy megtaláljuk az összeillő párosokat, de az egyéni ízlés is befolyásolhatja, hogy mit tartunk ízletesnek. Mindenesetre a gasztronómia világában vannak szabályok és elvek, amelyek évszázadok óta finomodnak, így nyugodtan rájuk bízhatjuk magunkat.
Következzen öt jótanács és egy szemléltető ábra a megfelelő sajt-bor párosítások megalkotásához!
- A kevésbé szakértők lehet, hogy a sajtok mellé csakis a vörösborokat tartják jónak. Ez egy olyan tévhit, amely miatt kimaradhatnak olyan kulináris élményekből, amelyeket csak a fehérbor és sajt párosítások adhatnak meg. Nem a bor színe, hanem annak stílusa határozza meg, milyen sajttal érdemes fogyasztani.
- Egy teste vörösbor eluralkodhat a sajt felett, elnyomhatja, ezért vékony vörösbor társaságában érdemes sajtot kóstolni.
- Borválasztás során az alacsony alkoholtartalmú palackot válasszuk.
- Minél világosabb egy sajt, annál aromásabb bor illik hozzá. Ez alól a lágy kecskesajt a kivétel, mert ahhoz a vörösbor passzol vagy pikáns, testes fehérborral ízletes.
- A sajt és a bor akkor érvényesül igazán együtt, ha harmóniában vannak, ezért egyforma intenzitású ízekre kell törekedni.
Szerző: Rónai Márta