Ráadás +5 tévhit a borokról – Blog | BorPortré

Tevhitek_borito

Ráadás +5 tévhit a borokról

A nagy sikerre való tekintettel, amit a TOP 10 boros tévhit cikkünk aratott, gyűjtöttünk még +5 ráadás városi legendát, amit bár sokan vallanak, érdemes némi kétkedéssel fogadni.

A bort szeretni és ahhoz érteni nem egy és ugyanaz. Rendkívül menő önjelölt sommelierként hencegni, de hozzáértés híján célszerűbb az ízekre koncentrálva csendben maradni és nem sokat citált tévhiteket puffogtatni.

Tevhitek (1)

#1 A nagy para

A borosüvegek lezárásához használt leggyakoribb anyag a parafa. Már régóta ezt használjuk. Ugyanakkor egyre több helyen hallani, hogy kihalófélben van a paratölgy, amelyből a parafadugókat készítik. Nos, erről szó sincs, ugyanis parafa szüretnél a parafatölgyeket nem kivágják, hanem csak kilenc évente megszabadítják a kérgüktől. Parafatölgyben pedig annyira nincs hiány, hogy ha az összes borospalackot parafával zárnák le, akkor is egy évszázadra elegendő lenne a rendelkezésre álló mennyiség.

#2 Nem aperitif

Hazánkban valóban nem tipikus aperitif a bor, de Franciaországban ennek hagyománya van. Jól is teszik! Simán belefér az étkezések előtt könnyed bort kínálni a vendégeknek, hiszen a savtartalom miatt a bor fokozza az étvágyat. Ugyanez igaz a pezsgőre – ez valamivel gyakoribb vendégváró már nálunk is.

Tevhitek (3)

#3 Sörre bor, mindenkor. Borra sör, meggyötör

Ez is az a mondás, amelyet gyakran felidézünk magunkban, mielőtt eldöntjük, hogy mit fogyasztunk először. Valójában a sorrendnek nincs akkora szerepe, mint a mennyiségnek. Erről azonban nem született generációkon átívelő mondás, így a „borra sör” verziót szokták okolni a kellemetlenségekért. Fun fact: sok borász a borkóstoló után lúgosítóként kifejezetten sört fogyaszt a borra, pedig ők aztán tudják, mire mit érdemes inni.

Tevhitek (2)

#4 Ha nem borra sör, akkor a kénre fogjuk…

A bor ízét és zamatát a benne lévő anyagok adják. Csakhogy ezek élettani hatással vannak az emberi szervezetre is. Az egyik „problémás” szereplő az alkohol, de a kén is okozhat fejfájást. A ként régóta használják a borkészítés során, mert nemcsak megakadályozza az oxidációt, de fertőtlenítő, kórokozókat elpusztító hatása is van. Literenként 10-30 mg kén megengedett, csakhogy a 150 mg sem elég ahhoz, hogy fejfájást okozzon. Csak aki erre érzékeny (az emberiség kevesebb, mint 1%-a), annál okozhat fejfájást, ráadásul a kénvegyület egy nap alatt oxidálódik és kiürül a szervezetünkből.

#5 Édes, mint a muskotály

A muskotályos fajták valóban képesek természetes körülmények között is édes és félédes bort adni, de csodálatos száraz borok is készülhetnek belőlük, mint amilyen a Royal Tokaji ropogós savú, friss sárgamuskotálya is.

Szerző: Rónai Márta

Videótár

SteveKadas