Ráadás +5 tévhit a borokról
A nagy sikerre való tekintettel, amit a TOP 10 boros tévhit cikkünk aratott, gyűjtöttünk még +5 ráadás városi legendát, amit bár sokan vallanak, érdemes némi kétkedéssel fogadni.
A bort szeretni és ahhoz érteni nem egy és ugyanaz. Rendkívül menő önjelölt sommelierként hencegni, de hozzáértés híján célszerűbb az ízekre koncentrálva csendben maradni és nem sokat citált tévhiteket puffogtatni.
#1 A nagy para
A borosüvegek lezárásához használt leggyakoribb anyag a parafa. Már régóta ezt használjuk. Ugyanakkor egyre több helyen hallani, hogy kihalófélben van a paratölgy, amelyből a parafadugókat készítik. Nos, erről szó sincs, ugyanis parafa szüretnél a parafatölgyeket nem kivágják, hanem csak kilenc évente megszabadítják a kérgüktől. Parafatölgyben pedig annyira nincs hiány, hogy ha az összes borospalackot parafával zárnák le, akkor is egy évszázadra elegendő lenne a rendelkezésre álló mennyiség.
#2 Nem aperitif
Hazánkban valóban nem tipikus aperitif a bor, de Franciaországban ennek hagyománya van. Jól is teszik! Simán belefér az étkezések előtt könnyed bort kínálni a vendégeknek, hiszen a savtartalom miatt a bor fokozza az étvágyat. Ugyanez igaz a pezsgőre – ez valamivel gyakoribb vendégváró már nálunk is.
#3 Sörre bor, mindenkor. Borra sör, meggyötör
Ez is az a mondás, amelyet gyakran felidézünk magunkban, mielőtt eldöntjük, hogy mit fogyasztunk először. Valójában a sorrendnek nincs akkora szerepe, mint a mennyiségnek. Erről azonban nem született generációkon átívelő mondás, így a „borra sör” verziót szokták okolni a kellemetlenségekért. Fun fact: sok borász a borkóstoló után lúgosítóként kifejezetten sört fogyaszt a borra, pedig ők aztán tudják, mire mit érdemes inni.
#4 Ha nem borra sör, akkor a kénre fogjuk…
A bor ízét és zamatát a benne lévő anyagok adják. Csakhogy ezek élettani hatással vannak az emberi szervezetre is. Az egyik „problémás” szereplő az alkohol, de a kén is okozhat fejfájást. A ként régóta használják a borkészítés során, mert nemcsak megakadályozza az oxidációt, de fertőtlenítő, kórokozókat elpusztító hatása is van. Literenként 10-30 mg kén megengedett, csakhogy a 150 mg sem elég ahhoz, hogy fejfájást okozzon. Csak aki erre érzékeny (az emberiség kevesebb, mint 1%-a), annál okozhat fejfájást, ráadásul a kénvegyület egy nap alatt oxidálódik és kiürül a szervezetünkből.
#5 Édes, mint a muskotály
A muskotályos fajták valóban képesek természetes körülmények között is édes és félédes bort adni, de csodálatos száraz borok is készülhetnek belőlük, mint amilyen a Royal Tokaji ropogós savú, friss sárgamuskotálya is.
Szerző: Rónai Márta