„Must” már aztán tegyük ezt tisztába – Blog | BorPortré

Must_borító

„Must” már aztán tegyük ezt tisztába

A szüreti időszak egyik biztosan megjelenő eleme a must, amit a gyerekek szívesen kortyolgatnak – persze csak óvatosan, hogy ne fájduljon meg a hasuk tőle. De mi is ez az ital pontosan?

Összegyűjtöttünk 5 érdekességet a mustról, amit minden bor és szőlőlé szeretőnek tudni érdemes.

#1 Must = gyümölcslé?

A válasz röviden: Igen! A must a bor alapanyaga, de ha erjedés előtt fogyasztjuk, akkor nagyon finom, egészséges és még alkoholt sem tartalmaz. Gyakorlatilag frissen préselt gyümölcslé, mely nem csak szőlőből, hanem almából vagy körtéből is készülhet – bár utóbbiakat kevésbé ismerjük Magyarországon.

Must (1)

#2 Mitől egészséges?

Fogyasztása beindítja az emésztési folyamatokat, köszönhetően a magas víz- és rosttartalmának: ezért is szokták a gyerekeket óva inteni, nehogy egyszerre túl sokat igyanak belőle, aztán a mellékhelyiségen tölthessék a következő órákat. Elsősorban a szőlő húsának levéből áll, de a héj és a mag vízoldékony vegyületeit is tartalmazza. Igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a B1-, B2-, B6-, C-, E- és K-vitamin, valamint a magnézium és a kálium. A benne található antioxidánsok pedig hozzájárulnak bizonyos betegségek megelőzéséhez. Ezen kívül olyan flavonoidokat is tartalmaz, melyek segítik a daganatos megbetegedések megelőzését és a magas vérnyomás kialakulását, hiszen csökkentik a koleszterinszintet és védik az ereket a meszesedéstől és a káros lerakódásoktól.

Tudtad?

Régen a nagymama húslevese mellett mustot is kínáltak a lábadozó betegeknek a gyorsabb felépülés érdekében.

#3 A must nem murci!

Tévesen emlegetjük a must szinonimájaként a murcit, hiszen a borrá válás különböző állomásainak az elnevezéséről van szó. Mustról beszélünk a frissen lepréselt gyümölcslé esetében, mely az alapanyagként szolgáló gyümölcs érettségi fokától, fajtájától és évjáratától függően tartalmaz cukrot. A cukor fontos szerepet játszik az erjedési folyamatokban, ezért ha ezt nem gátoljuk különböző módszerekkel (hűtés, gravitációs ülepítés, kénsav hozzáadása), akkor elindul a folyamat a borrá válás útján. Ennek a folyamatnak a következő állomása a murci, azaz az újbor. A murci tulajdonképpen félig-meddig már bornak tekinthető, ebben az állapotában ugyanis az újbor már bőven telített alkohollal, részben kierjedt, azonban az erjedés még nem fejeződött be.

Must (3)

#4 Nem csak a szüretkor

Több borászat kínálatában is megtalálhatjuk a szőlőmustot az év bármely időszakában. Partnereink közül például a Zelna Borászat kínálatában is találunk palackozott mustot. Nem csak hidegen, de akár a lefagyasztott mustot kiengedés után felmelegítve, forralt mustként is fogyaszthatjuk télvíz idején. Az édesszájúak különleges pohárdesszertet is készíthetnek belőle, ha tejszínnel keverik. Az interneten kutakodva pedig még mustpuding receptre is lelhetünk.

Tudtad?

Ha szeretnénk későbbre is eltenni még must formájában, tehát erjedés előtt a gyümölcsléből, akkor érdemes lefagyasztani a kívánt mennyiséget. Fogyasztás előtt pedig lazítsuk meg a záró kupakot és tegyük át a hűtőszekrénybe, hogy szép lassan felengedjen.

#5 Mustból készül, mégsem bor

Hazánkon kívül számos ország készít borokat, melyek egytől-egyig mustként kezdik erjedési folyamataikat. Van azonban egy ország, ahol ugyancsak a must szolgál az ital alapanyagaként, de teljesen más lesz a végeredmény. Görögország nemzeti itala az ouzo, egy ánizsízű likőr, amelyet szőlőmustból állítanak elő. Csak Görögországban és Cipruson készíthető, és az ánizson kívül egyéb fűszereket is tartalmazhat.

Források:

https://www.vylyan.hu/egy-ev-a-hegyen/most-jojjon-a-must/

https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Boraszati_technologia/ch06.html

Szerző: Kovács Gábor

Videótár

SteveKadas