A nyüzsgő nagyvárosból Tokaj szívébe – Antalóczy Winery&Apartments – Blog | BorPortré

Antalóczy_borító

A nyüzsgő nagyvárosból Tokaj szívébe – Antalóczy Winery&Apartments

Tokaj központjában, az idillikus Kopasz-hegy lábánál fekszik az Antalóczy Winery&Apartments. Többszáz éves, nemes penésszel fedett pincékben érik a “tokaji”, amit XIV. Lajos a királyok borának, a borok királyának nevezett. A borászat iránti szenvedélyéről, hagyományőrzésről és a páratlan szépségű Tokaj értékeiről beszélgettem az Antalóczy Pince „lelkével”, Antalóczy Péterrel.

Hogyan kezdtél el érdeklődni a borok és a borkészítés iránt?

Közel 15 évet éltem kint Londonban, ahol kezdetben pincérként dolgoztam. Már ekkor elkezdtem érdeklődni a borok iránt. Később visszatértem az eredeti szakmámhoz, mivel közgazdász vagyok, de hamar rájöttem, hogy a pénz világa sem az igazi számomra. Elvégeztem néhány képzést és elhelyezkedtem sommelier-ként egy steak house-ban. Ekkor kerültem újra kapcsolatba a borokkal. A munkám révén az étteremben is számos nívós tételt tudtam megkóstolni, de több borkóstolón is részt vettem, illetve meghívtak külföldre is boros utazásokra, amelyeknek köszönhetően elég komoly emberekkel és borászatokkal sikerült megismerkednem.

Antalóczy (1)

Ebből a szenvedélyből született meg később az Antalóczy Pincészet. Valamilyen tudatos döntés eredménye, hogy éppen Tokajba jöttetek haza?

Amikor a hazaköltözés először megfordult a fejünkben a feleségemmel, Dórival, Esztergomba szerettünk volna költözni, mert közel helyezkedik el Budapesthez, szép helyen van és a közelben ott a Neszmélyi borvidék, ami borászati szempontból nagyon kecsegtető volt számomra. Még kint éltünk, amikor az öcsém révén jött egy lehetőség, hogy meg tudnánk vásárolni egy szőlőt Tokajban. Ahogy ismerkedtem az itteni termőterületekkel és pincékkel, sikerült rátalálnom néhány olyan borra, amely lenyűgözött. Nem gondoltam volna, hogy a 15 éves külföldi élet után ennyire meg tud fogni itthon egy terület, de ez a miliő, ami itt a hegy körül van, ezek a dűlők és szőlőfajták, amiket itt meg lehet termelni, teljesen magával ragadott. Tokaj belvárosától 200 méterre találtunk egy házat, amibe beleszerettünk, így néhány hónappal később hazaköltöztünk a családommal és azóta itt élünk.

A szerző, Turi Zsófia kóstolási élményei


Antalóczy Pince – Tokaji Furmint

Nálam a húsvéti asztalra került a sonka, a tojás és a kalács mellé; friss, fiatalos, könnyed ízével tökéletes kísérője volt az ünnepi fogásoknak és a délutáni baráti beszélgetéseknek. Körtés-citrusos ízével egyaránt kiválóan passzol a sós és az édes finomságokhoz is. Elegáns, dekoratív palackjával bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét a Tokaji, a borok királya.


Mi az, ami kezdő borászként igazán vonzó volt számodra Tokajban?

Szerintem Tokaj az a borvidék, ahol Isten a teremtéskor kitárta a kezét és a legnagyobb szabadságot adta azoknak, akik itt élnek: a lehető legszárazabb bortól (száraz szamorodni) a lehető legédesebb borig (esszencia) bármit el tudunk készíteni ezen a helyen! A különleges vulkanikus talaj, a mikroklíma, a botritis nemespenész, a helyi különleges szőlőfajták és az itt élő emberek borkészítés iránti szeretete mind páratlan és lenyűgöző. Úgy hiszem, ez a világ egyik legkülönlegesebb helye borászati szempontból, így nem volt nehéz erre a hívásra “Igent” mondani.

Antalóczy (3)

Egyszer sem bántad meg, hogy hazajöttetek?

Fiatalon jó volt kimenni külföldre, sok impulzust összegyűjteni, de így családosként már érdemesebb megállapodni és valami maradandót alkotni, olyat, amit majd később talán a következő generáció is visz tovább. Ez egy meglehetősen összetett dolog, mert ha az egész család ebből akar megélni, akkor nagyon jól kell csinálni.

A hazaköltözésetek után elvégezted a borászképzést és belevágtatok az első tételek elkészítésébe. Hogyan születtek ezek?

Fontos volt számomra, hogy modern, újgenerációs borokat készítsek, amik bárhol a világban megállják a helyüket. A friss, fiatalos, üde, zamatos ízvilág, amivel korábban már lehetőségem volt megismerkedni, nagyon szimpatikus volt számomra, így hamar eldöntöttem, hogy én is ezt a vonalat szeretném képviselni. Most három különböző dűlőnk van, ezekből készítettük az első, 2019-es évjáratunkat. Az első évünk arról szólt, hogy inkább termeljünk minőséget, mint mennyiséget. Nem akartam túlbonyolítani, úgy döntöttem, hogy legyen egy száraz tétel és egy késői szüret. Így indult a története a borászatunknak. A borainkat a bodrogkisfaludi közösségi feldolgozóban készítjük, én viszont elkötelezett híve vagyok a hagyományoknak, ezért a száraz borunk a modern és a hagyományos technológia ötvözetéből alakult: a 300 éves pincénkben 6 hónapot érlelődött zempléni tölgyfahordóban. Ezzel kapott a bor az itteni tölgyfákra jellemző plusz karaktert és fűszerességet.

A szerző, Turi Zsófia kóstolási élményei


Antalóczy Pince – Tokaji late harvest

Mézes illatú, virágos-gyümölcsös ízvilágú, „nőies” édes bor. Minden kortyban szinte külön-külön érezni a napsütötte Tokaji dűlőkön érett aszú-szemeket. Fogyasztani már önmagában is egy élmény – de karcsú palackjával, aranyló színével és elegáns címkéjével akár ajándéknak is kiváló, ha valami különlegességgel szeretnénk meglepni egy számunkra kedves hölgyet.


Mik a terveitek a jövőre, milyen új tételekkel készültök?

A 2020-as évben egy tokaji pezsgőt készítettünk: már mi is nagyon várjuk, hogy kijöhessünk vele. Készítünk ezen kívül egy 2020-as, kicsit karakteresebb száraz évjáratot és egy könnyedebb édes bort. A vendégházainkat is szeretnénk mihamarabb újra üzemeltetni, hogy minél többen élvezhessék Tokaj és környéke természeti kincseit és a csodálatos borokat. Remélem hamarosan újra locsolhatjuk majd a bort a pincénkben!

Antalóczy (2)

A különleges és páratlan szépségű Tokaji borvidék az UNESCO világörökség részévé vált 2002-ben. Az Antalóczy Winery&Apartments a település központjában, a Kopasz-hegy lábánál, az Óvárosban, az egykori Aranyosi dűlőben található (3910 Tokaj, Dózsa György utca 13.). A pince mellett stílusosan berendezett, külön bejáratú apartmanokkal várják a hozzájuk látogató vendégeket. További információkért keressétek fel honlapjukat. Kövessétek őket Facebookon és Instagramon is. Az Antalóczy Pincészet boraival támogatta a Frész Ferenc, kibervédelmi szakértővel és Hirsch Zsanett, a Power Mom Club társalapítójával való izgalmas és inspiráló beszélgetéseket. Hálásan köszönjük nekik!

Szerző: Turi Zsófia

Videótár

SteveKadas