Magasba emel ízeivel, mélybe visz a titkaival – Blog | BorPortré

Littke

Magasba emel ízeivel, mélybe visz a titkaival – a Littke Palace Látogatóközpont

Pezsgő és bor. A laikusok számára két különböző fajtájú szeszes ital, de a kicsit is jobban hozzáértők már azt is tudják, hogy egy tőről fakadnak. A végeredmény mégis nagyon más. A hazai pezsgőgyártás a Littke családhoz fűződik, amely nevet a mai napig, de már más vonatkozásban visznek tovább.

A magyar pezsgő történetének kutatásában Pécsre kell látogatnunk. Itt található a Littke Palace Látogatóközpont. A pécsi dóm szomszédságában, a Szent István téren található látogatóközpont az ország legrégebbi pezsgőjének történetét gondolta tovább modern köntösben. A hagyományokat és a gyökereket szem előtt tartva, de a kor igényeit is figyelembe véve hoztak létre egy új brandet Littke Palace néven. Stefan Csaszar, a Littke Palace tulajdonosa, Koós Gabriella ügyvezető és Bartáné Szilágyi Zsuzsanna idegenvezető volt a vendégem erre a kellemes beszélgetésre. Szerettem volna megismerni a hazai pezsgőgyártást, a Littke Palace titkait.

A magyar pezsgőkultúra a Littke pezsgőgyárral indult. Mi maradt meg abból a technikából és miben másabb az új, a mostani?

S. CS.: A Littke pezsgőgyártás a tradicionális pezsgőgyártásra épült. Az elkövetkező időkben felváltotta ezt a methode transvasée egészen 2013-ig. Ebben a formában a pezsgő 1,5 literes palackokban erjed, majd leszűrik és 0,75 literes palackokba töltik. Szokták ezt magnum palackos eljárásnak is nevezni. Amikor úgy döntöttünk, hogy felelevenítjük a Littke hagyományt és újragondoljuk azt a mai kor szellemének megfelelőn, akkor a tradicionális eljárásra tértünk vissza. Az autentikusság érdekében a felújított Littke gépekkel kezdtük meg a gyártást, azonban hamar beláttuk, hogy szükséges modernizálni a technológiát a minőség biztosítása érdekében.

Littke_pezsgogyar_epulet (2)

Littke Lőrinc, a dinasztiaalapító bizonyára örömmel látná a mai állapotot, az elért eredményt, de ti mire vagytok a leginkább büszkék?

K. G.: Itt többet is felsorolnánk. Mindamellett, hogy a Littke hagyományt méltóan felelevenítettük, egy mai kornak megfelelő helyszínt hoztunk létre. Ezt leginkább a látogatóink véleményére alapozva mondjuk, ugyanis gyakran megjegyzik, hogy a korabeli homlokzat és a modern belső szépen megfér egymás mellett. Tovább sétálva a több mint 2 km-es pincerendszer labirintusában pedig ismét a múltba csöppenünk vissza.
Ugyancsak nagy büszkeséggel tölt el, hogy ki mertünk állni az álmaink mellett. Ez fontos is volt, ugyanis több forrásból is ért minket negatív hatás. Azonban teljesen tisztán látva a végcélt, nem volt kérdés, hogy megvalósítjuk-e. Sokszor nem ismertük a „hogyan”-t, de az elszántságunk sok mindent felülírt. Mostanra pedig az elismerő szavakat még büszkébben fogadjuk, mert tudjuk, hogy milyen komoly és kitartó munka van mögötte.
Nem mehetünk el amellett sem, hogy Stefan ötlete alapján került először hazánkban is forgalomba a bag-in-box kiszerelés. Szemben a kannás vagy üvegpalackos megoldással, ez arra ad lehetőséget, hogy kisebb mennyiség is fogyasztható legyen úgy, hogy az ital megkezdése után ne történjen minőségromlás. A kanna megnyitása után ugyanis rövid időn belül el kellene fogyasztani az italt. A bag-in-box megoldás arra ad lehetőséget, hogy a kis csap megnyitásával hozzá juthassunk az italhoz. Amíg a bor, pezsgő szabadon kifolyhat, addig a csapocska befelé nem enged oxigént. Ennek ellenére ezt a kiváló megoldást nagyon nehéz volt behozni Magyarországra. Először egy kaposvári vendéglős vásárolt bag-in-box terméket, mára pedig gyakorlatilag mindennek lehet ilyen kiszerelése. A kiszerelésnél maradva Stefan újítása volt a dobozos pezsgő is. A szkeptikusok halálra ítélt ötletként tekintettek erre, de vállalta a kockázatot.
Jelentős újítás – és megint Stefannak köszönhető -, hogy a malbec bor hazánkba kerüljön. Ez a szőlőfajta ugyanis Argentínában érzi magát jól. Stefan azonban kitalálta, hogy miért ne lehetne Magyarországon is? Ma már több borászat foglalkozik ezzel a fajtával, de még így is kuriózumnak számít.

Miben másabb az a szőlő, amelyet a pezsgőhöz használtok fel, mint a borhoz?

S. Cs.: Foglalkozunk borokkal is, zömmel vörösbort készítünk. Ehhez kékszőlőt használunk fel, de a pezsgőgyártáshoz pinot blanc, chardonnay, vagyis a magasabb savtartalommal bíró szőlőtípusok szükségesek. Korai szüreteléssel 7,5-es savtartalmú pezsgő készül.

Littke_pezsgo

Pezsgőgyár lévén mennyire kerül előtérbe a bor, a borfogyasztás?

S. Cs.: A bor a pezsgőkészítés alapja, azonban amikor 1996-ban Pécsre kerültem, a pezsgőalapot Siklósról vásárolták, ezt a szerződést két évvel később én felmondtam. Olyan pezsgőt, amelyet mi szerettünk volna készíteni, abból a szőlőből nem lehetett. A melegebb éghajlat gyorsan megérleli a szőlőszemeket, a pezsgőgyártáshoz pedig savas alapanyagra van szükség. Ha a szőlő túlérik, akkor pedig már csak hozzáadott savval lehet javítani rajta, ami még így is minőségvesztéssel jár. A mi pezsgőalapunk saját szőlőterületről származik és a technológia minden egyes lépcsőfoka kontrollált.
A boraink nyolcvan százaléka kékszőlő, vagyis főleg vörösborokat készítünk és hétféle szőlőfajtából: merlot, cabernet sauvignon, malbec, pinot noir, cabernet franc, syrah, nero. Ezekből készül a Littke válogatás, és a legtöbb bor exportra szánt (USA, Franciaország, Írország, Hollandia, Csehország, Finnország, bár ez mindig változó, függ a mennyiségtől). A fehérboraink elkészítéséhez pedig háromféle szőlőfajtát használunk: pinot blanc, chardonnay, sauvignon blanc. A boraink elkészítésénél már a modernebb technológiát alkalmazzuk, míg a pezsgőkészítésnél a hagyományőrzés miatt is maradtunk az autentikusabb változatnál.
K. G.: A svéd rendszerben az alkohol értékesítése állami monopólium, ennél fogva nagyon nehéz bekerülni. Azonban Svédországból érkezett egy levél, hogy szeretnék a Littke pezsgőt forgalmazni, ugyanis egy vásárló magyarországi látogatása során kóstolta a mi termékünket, majd hazatérve az államhoz fordult és kérte, hogy kapható legyen a Littke pezsgő is. Közvetlen módon még nem működik a pezsgőexport, de a hírünk már oda is eljutott.

Mennyi idő szükséges ahhoz, hogy a szőlőszemből palackozott pezsgőt tudjunk a kezünkbe venni?

S. Cs.: Tizennyolc hónap. Az előírt érlelési idő minimum kilenc hónap, de mi a minőség emelése érdekében legalább 18 hónapig érleljük mindegyik pezsgőnket.

Littke_pince (1)

A pezsgőgyártás, szőlő, szőlészet hogyan és mikor kapcsolódott az életetekbe?

S. Cs.: Svédországban éltem akkoriban. Az akkori törvényt úgy módosították, hogy bort forgalmazó lehet privát személy is, de csak vendéglátósoknak és a monopolnak árulhattuk az italokat, magánszemélynek nem. Akkor lettem borkereskedő és így kezdődött az egész. Kapcsolatba kerültem a Pannonvin Rt-vel és pozitívan álltak ahhoz, hogy exportáljam a pezsgőjüket. Később pedig megvásároltam a vállalatot.
K. G.: Még egy multinál dolgoztam, amikor a Littke pezsgőház történetéről Stefannal beszélgetni kezdtünk. Akkoriban a gyár épületének pusztán az éves ingatlanadója körülbelül hárommillió forint volt, azonban az ingatlanban rejlő potenciálok messze nem voltak kihasználva. Ez indította el az ötletelést és már akkor azt éreztük, hogy gyakorlatilag bármihez kezdünk az épülettel, az sikerre van ítélve. A közös tervezés meghozta az eredményét. Sőt mára már több a megvalósítandó ötlet, mint amit az ingatlan elbír. A hagyományok újragondolásával pedig Pécs város figyelmét is magunkra irányítottuk, és az együttműködési szándék is egyre pozitívabb irányba halad.

Littke

A pezsgőgyártás hajnalán sokat kellett kísérletezni a megfelelő ital eléréséhez. Ma már egyszerűbb pezsgőt készíteni?

S. Cs.: A rendelkezésre álló technológia mellett már egyszerűbb. Például pontosan meghatározható, hogy mikor végezzük el a szüretet. Visszaálltunk a champagne eljárásra, amely során fehér (pinot blanc, chardonnay) és rozé (100% pinot noir) Brut típusú pezsgőt készítünk.
K. G.: Amikor átálltunk a manufakturális keretekre, akkor a Littke gépek felújításában gondolkodtunk és a pezsgőgyártást is úgy szerettük volna megvalósítani, mint annak idején a Littke család. Csakhogy ez nem volt egyszerű. A gépek nem úgy viselkedtek, mint ahogyan szerettük volna. Egy pályázat révén azonban Stefan beruházott új gépekre és így már sokkal könnyebb a készítés.

Milyennek mondható a magyar pezsgőfogyasztás? Mekkora a kereslet idehaza?

K. G.: Az elmúlt években tapasztalható, hogy a pezsgőkultúra Magyarországon egyre erőteljesebben bontogatja a szárnyát, és ezáltal egyre nagyobb igény mutatkozik a minőségi pezsgőfogyasztásra. Már nem csak szilveszterkor kerül a poharakba. Saját tapasztalatunk alapján elmondható, hogy céges rendezvényeink során szívesen veszik igénybe komplexen a szolgáltatásainkat, így a Littke Palace Látogatóközpontban található pezsgőgyár által készített pezsgők gyakran kerülnek elő welcome-italként is. A kereslet emelkedő tendenciát mutat. A vevőinkkel folytatott beszélgetésünk során kiderül az is, hogy a történelem méltó felelevenítése, illetve annak a jelenben való újragondolása teszi igazán érdekessé a termékünket. Éppen ezért törekszünk arra értékesítés tekintetében, hogy olyan kiskereskedelmi egységekkel és vendéglátóegységekkel működjünk együtt, akik ezt az egyediséget kívánják továbbadni vásárlóik és vendégeik számára.

Littke_virtualis

Van-e hazánkban konkurenciája a Littke Palace-nak?

K. G.: Tradicionális pezsgőgyártással többen foglalkoznak, ilyen értelemben mindenképp számolnunk kell konkurenciával. A Littke Palace profiljában rejlő komplexitás (saját pezsgő, saját bor, 2,5 km-es pincerendszer, rendezvényközpont) miatt meglehetősen egyedülálló a tevékenység, ha azonban egységekre bontva vizsgáljuk, akkor bizonyára minden téren akad versenytárs. A konkurenciát, mint fogalmat, szeretjük pozitív értelmezésben megközelíteni, hiszen, ha többen foglalkoznak pezsgőgyártással, emelkedik a színvonal és a fogyasztók számára is egyre több minőségi termék válik elérhetővé. Ugyanez vonatkoztatható további szolgáltatásainkra is.

A Littke pezsgők marketingje olyan jó volt a XIX. században, hogy akár most is megállná a helyét. A jelenbe tekintve sem lehet panasz. A honlapotokon járva virtuális túrát is tehetünk. 2018-ban a weblapotok megkapta az Év Honlapja különdíját. Gondoltátok volna, hogy ennyire jó?

K. G.: Köszönjük szépen! Pontosan tudtuk, hogy milyennek szeretnénk látni a teljes brand-et, mivel meglehetősen részletgazdag volt az elképzelésünk, így nem irigyeltük az együttműködőinket. Meglehetősen megkötöttük a kezüket a kivitelezés során, de a hosszas együtt gondolkodás, átszellemülés meghozta a gyümölcsét, és ezt látjátok a weblapunk arculatán is. A virtuális túra pedig kiváltképp hasznos volt a karantén ideje alatt, hiszen ezen keresztül volt alkalmam élethűen átadni a hely hangulatát online bemutatkozások esetén is.

Littke_pince (2)Aki a Littke Palace-ban jár, nemcsak a pezsgőgyártással ismerkedhet meg, hanem egy különleges túrát is tehet a föld alatt. Milyen története van ennek a pincerendszernek?

Bné. Sz. Zs.: Pécs alatt óriási pincelabirintus húzódik: 50 km hosszú, s ebből 2,5 km a Littke Palace-hoz tartozik. Római kori pincedarabkával is találkozhatunk, illetve a török korból vannak jelentős feljegyzések a város alatti pincerendszerről, mint menekülési útvonalról. A mai 50 km hossz főleg a XVIII-XIX századra épült ki. Ekkor a Mecsek oldala tele volt szőlővel, viszont érdekes, hogy a pincét mindenki a saját háza alatt alakította ki. Lakóház fent, pince lent. Igen ám, de mi volt, ha sok volt a gazda bora, de kicsi a háza? Lefelé kezdett el terjeszkedni, s így jött létre a több szintes pincerendszer. Ha a szomszéddal jóban voltak, egybenyitották, ha összevesztek, lefalazták a pincéket. Erre számos példát láthatunk a pincénkben.

Littke_pince (3)

Milyen más pluszt ad egy ilyen földalatti látogatás a hozzátok érkezőknek?

K. G.: Egyrészt fix 14 fokot, másrészt pedig ügyeltünk arra, hogy minél változatosabb legyen a túra, ezért kooperáltunk a Cella Septichora Látogatóközponttal, ugyanis mindamellett, hogy a turisták megismerik a történeti, képzőművészeti és vallási sokrétűségén keresztül az ókeresztény sírkamrák komplexitását – amelyek az UNESCO világörökség részét is képezik –, a túra második felében pedig üdítő pezsgőzés következik, megismerhetik a pezsgőgyártás folyamatát. Emellett idegenvezetőink különböző kalandos, változatos és játékos programokkal színesítik a túrát.
A pincerendszer 2,5 kilométeres szakaszának felújítása során arra törekedtünk, hogy olyan színvonalas legyen, mint maga a pezsgőgyár. Ez a hozzánk érkező vendégeknek is nagyon tetszik. Ami sok vendéget meglep, az a pince belmagassága, amely 4-5 méter is lehet. A 200 hl-es hordó is kedvelt eleme a túránknak, amely fotózásra csábítja a látogatóinkat.

Rendelkeztek egy nagy konferenciateremmel. Szeretnék többet tudni róla.

Littke_konferencia (1)K. G.: A konferenciatermünk kialakításával az volt a célunk, hogy egy impozáns rendezvényhelyszínt biztosítsunk 300 főig céges rendezvények, workshop-ok, termékbemutatók, kiállítások, szépségversenyek, divatbemutatók, kisebb koncertek, hangversenyek, konferenciák számára. Ezek nagy része már meg is valósult, a továbbiakról pedig egyeztetések folynak. A kialakítás során ügyeltünk a részletekre, illetve olyan területekre fókuszáltunk, amelyek gyakran kisebb figyelmet kapnak. Hogy pontosan mire gondolunk, azt a helyszínen szívesen megmutatjuk az érdeklődők számára. Annyit azonban elárulok, hogy már újságcikk is készült belőle. Azonban visszakanyarodva a rendezvényekre, elmondhatjuk, hogy a visszajelzések alapján a komplexitásunkat kedvelik leginkább, hiszen a rendezvények színesíthetők az ingatlan alatt húzódó 2,5 km hosszú, 5-szintes pincerendszerben megtekinthető pezsgőgyárral, valamint a Littke Pezsgőház által készített termékek kóstoltatásával. A 600 nm-es konferenciaterem kiegészíthető még egy 170 nm-es és egy 130 nm-es helyiséggel, így akár tematikus rendezvények megtartására is kiválóan alkalmas. Hang- és fénytechnikusok számára is kedvelt a helyszín. Ez eredményezte azt is, hogy a fényfesztivál során megkerestek minket, mint helyszínt. A fekete-fehér letisztult design-unk erre a célra is megfelelő volt, hiszen így rengeteg arcát megmutathatta a termünk, illetve az installáció során sem volt probléma, hogy napközben biztosítsuk a sötétséget. Ez utóbbi különösen fontos lehet egy napközbeni konferencia megtartása során.

Stefan Csaszar, a Littke Palace tulajdonosa semmilyen rokoni szállal nem kapcsolódott a Littke családhoz, a pezsgőgyár megvásárlásával azonban életben tartja a nevet, a márkát. A leszármazottakkal élő kapcsolatot ápoló Littke Palace különböző rendezvényeire meghívottként várja az utódokat, így közvetve tanúi lehetnek annak, amit a jelenben ezen a néven továbbfejlesztettek. Légy részese te is! Littke

Szerző: Rónai Márta

Fotók: Littke Palace Látogatóközpont

Cím: 7621 Pécs, Szent István tér 12., honlap: www.littkepalace.hu

Videótár

SteveKadas