Negyed évszázados jubileumot ünnepel a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló**** – Blog | BorPortré

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

Negyed évszázados jubileumot ünnepel a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****

Valamivel több, mint 25 évvel ezelőtt kezdődött a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló története, amikor a Gróf Degenfeld család úgy döntött, hogy felelevenítve a több mint 150 éves családi hagyományokat, ismét szőlőbirtokot alapít Tokaj-Hegyalján.

A gróf Degenfeld család történetében mindig fontos szerepet töltött be Tokaj, nemcsak a festői szépségű táj, hanem az egyedülálló borok miatt is. A tokaj-hegyaljai szőlőtermesztő, borkészítő hagyomány Gróf Degenfeld Imre, tokaji földbirtokos munkásságán és szellemi örökségén alapszik és az 1800-as évekig nyúlik vissza. A borvidék és a tokaji borok iránti szenvedélyét a család generációk óta változatlanul őrzi.

Bár a II. világháborút követően az egykori birtokaiktól megfosztották a családot, a Németországban új egzisztenciát teremtő Gróf Degenfeld Sándor, visszatérve a családi gyökerekhez, 1994-ben árverés útján ismét szőlőbirtokot vásárolt Tokaj-Hegyalján. Felismerve az akkor gondozatlan parkban és romos épületekben rejlő szépséget, elszánt munkával kezdett bele a Tarcalon található birtokközpont felújításába. Küldetésében lánya, Degenfeld Mária grófnő és veje, Dr. Thomas Lindner segítette. A következő években a szőlőterületek felvásárlása, cseréje, újratelepítése volt a fő feladat, valamint a borászat kiépítése, hogy aztán 1996-ban az első szüret is kezdetét vehesse.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

A borászat megalapításakor a tulajdonosok víziója a tokaji hagyományok tiszteletén alapuló, ugyanakkor a legmagasabb minőségi sztenderdeknek megfelelő, modern borászat felépítése és elsőosztályú borok készítése volt. 1996-ban kezdődött meg a borászat épületének nagyszabású bővítése és felújítása Salamin Ferenc építész, Makovecz Imre tanítvány tervei alapján. A pince fölött elhelyezkedő egykori présházban kaptak helyet az irodák, az ehhez kapcsolódó új épületrészben pedig a szőlőfeldolgozás, a tartályos érlelés, palackozás, címkézés és logisztikai folyamatok zajlanak.

A mai kastélyszálló épülete eredetileg 1873-ban királyi rendeletre épült, ahol vincellérképezdét létesítettek, hogy támogassák a borászati ágazat megerősítését a filoxéria járványt követően. Az egykor királyi, majd állami tulajdonban lévő oktatási intézményben pincemestereket képeztek, melyről a tágas borospince rendszer tanúskodik, és amely ma a borászat épületének szerves részét képezi. A vincellér tanulók a gyakorlati tudást ebben a tanpincében sajátították el.

Az épületek felújítását és a parkosítást követően a kastélyszálló 2003-ban kezdhette meg működését, és ezzel megnyílt Tokaj-Hegyalja első négycsillagos kastélyszállója. A szállodában húsz kétágyas szoba és egy lakosztály várja a vendégeket. Az elegáns étterem, a tavasztól őszig nyitva tartó hangulatos terasz, az ételek és a borok összhangja valódi gasztronómiai élményeket kínálnak a borvidékre érkezőknek. A wellness épület és a kültéri medence 2004 óta szolgálja a vendégek kikapcsolódását és kényelmét.

A château-stílusú birtokközpont a kastéllyal, a borászattal és a birtokot körülölelő szőlőterületekkel szoros egységet alkot.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

A 35 hektáros szőlőültetvények Tarcal és Mád határán találhatóak, köztük olyan történelmi dűlőkkel, mint a Terézia, a Zomborka vagy a Borkút. A szőlészeti vezetői feladatokat a birtok megalapítása óta Varkoly István szőlész látja el.

A szőlőterületek újratelepítésére 1999 és 2010 között szakaszosan, több részletben került sor a modern szőlőtermesztés irányelvei szerint 1,8 illetve 2 méteres sortávolsággal és 0,8 méter tőtávolsággal.

A tulajdonosok előremutató, környezettudatos gondolkodásának eredményeként a birtok 2009-ben átállt az ellenőrzött, organikus szőlőművelésre. 2012-re az átállás a szőlőterületek 100%-án megvalósult. A borászat oldaláról a 2017-es évjáratból születtek az első bio borok, a birtok Furmint és a Muscat Blanc. A tanúsítást a Biokontroll Hungária végzi.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

2015-ben a birtok története újabb mérföldkőhöz érkezett. A szőlőbirtok részét képező Terézia kápolna felújításra került. A Terézia-domb tetején magasló kápolna Tarcal egyik legikonikusabb látványossága, a felújítás óta esküvők, keresztelők, eljegyzések, fotózások elbűvölő helyszíne.

Díjak és elismerések

A szőlőbirtok az elmúlt 25 év során számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült. Néhány kiemelkedő díj a teljesség igénye nélkül:

  • Építőipari Nívódíj “műemlék-helyreállítás, rehabilitáció” kategóriában
  • Év Szállodaszobája 3-4 csillagos kategóriában – I. helyezett
  • Spa & Relax díj – Budapest Business Journal Guide alapján
  • Best of Budapest Hungary díj – A legjobb vidéki kastélyszállók egyike
  • Hazai és nemzetközi borversenyeken arany- és nagyaranyéremmel díjazott Gróf Degenfeld borok már az első, 1996-os évjárattól kezdve egészen napjainkig, valamint kategóriagyőzelmek. (Decanter, Berliner Wein Trophy, Mundus Vini, VinAgora, Prestige Reserve, Nemzeti Borkiválóság)
  • “Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” cím középbirtok kategóriában – I. helyezett, Bor és Piac Magazin

 

A 25 éves születésnap viszont nem csak arra szolgál, hogy az ember visszaemlékezzen az elmúlt negyed évszázad eseményeire, de arra is ösztökél, hogy meghatározza a terveit a következő időszakra.

A birtok a szőlőterületeket illetően folyamatosan részt vesz a bioművelést érintő legújabb kutatásokban és tanulmányokban, valamint innovatív kísérletekben. A környezettudatosság melletti elköteleződésükről nem csak a vegyszermentes szőlőművelésük és kíméletes borkészítési eljárásaik, de napelem parkjuk is tanúskodik.

Jövőbeni terveik között szerepel az organikus boraik sorának bővítése. Ennek eredményeként a 2019-es évjárattól elérhetővé válik az első organikus Tokaji Extra Brut pezsgőjük, továbbá ugyanebből az évjáratból már első organikus Aszú boruk és Szamorodnijuk is hordós érlelés alatt áll.

Termékkínálatuk bővítése érdekében a 2020 évi Furmint telepítést követően további, nagyobb szőlőterületek művelés alá vonását tervezik a Kakasok dűlőben.

Távlati terveik között szerepel egy hosszú érlelésű pezsgő készítése. A kivételes évjáratok különleges tételeit a jövőben is nagy figyelemmel fogják kísérni. Még az idei évben piacra kerül a 2017-es Aszú Selection borválogatásuk, valamint birtokuk történetének második Tokaji Eszenciája a 2017-es évből, mely a 1999-es évjáratukat követi.

A kastélyszálló tekintetében is grandiózus terveik vannak a jövőre nézve. A közeljövőben megkezdődhet a wellness részleg kibővítése, melynek keretében jakuzzival, illetve széleskörű, télen is elérhető szolgáltatások körével szeretnék színesíteni vendégeik kikapcsolódását.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

Születésnapi ünnepség Gróf Degenfeld-módra

„Szeptember 7-én, egy meleg, napsütéses, kora őszi napon tartották a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló 25 éves születésnapi partiját Tarcalon. A BorPortré is meghívást kapott – mindekinek ilyen hétfőket kívánunk! Aszú, szamorodni és esszencia különlegességeket kóstolhattunk, meglátogathattuk a domb gyomrában a borospincét, a domb tetején a Terézia kápolnát és maga Degenfeld Mária grófnő vezetett minket körbe a kastélyszállóban. Elképesztő volt az a letisztult elegancia, igényesség, mégis közvetlen kedvesség, amelyben részünk lehetett. Elvittük magunkkal követendő példaként, életszemléletként!”

További információkért keressétek fel a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló honlapját. Kövessétek őket Facebookon és Instagramon is. A Gere Attila Pincészet borával támogatta a Kiss László, fizikus-csillagásszal folytatott izgalmas és inspiráló BorPorté beszélgetést. Hálásan köszönjük nekik!

Szerző: Kocsis-M. Brigitta

Fotók: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló

Videótár

SteveKadas