A kipirosodás, a fejfájás a múlté lehet – Ismerd meg a hisztaminszegény borokat! – Blog | BorPortré

Hisztaminszegény_bor_borito

A kipirosodás, a fejfájás a múlté lehet – Ismerd meg a hisztaminszegény borokat!

Bármilyen allergia elbizonytalanítja az embert. A rossz közérzet mellé társulhatnak különböző testi tünetek, amelyeknek egy része akár a külvilág számára is látványos lehet. Sok idő eltelhet, amíg összeállnak a mozaikok és kirajzolódik a probléma. Így jutott el Zsiros Bernadett is arra az útra, amelyen most jár.

Még csak most tértél rá arra a kanyargós ösvényre, amelyet a hisztaminszegény borok jelentenek. Mi volt ennek az előzménye?

Fontos leszögeznem, hogy én csak kereskedem a borokkal, nincsen saját borászatom. Ezek a minőségi hisztaminszegény borok Ausztriából vannak. Engem körülbelül 1 évvel ezelőtt diagnosztizálták hisztamintoleranciával, és az ebben szenvedők számára egyáltalán nem javasolt az alkohol fogyasztása a magas hisztamin-tartalom és a DAO enzim (hisztamint lebontó enzim) blokkoló hatása miatt. Ennek eredményeképp természetesen én sem fogyasztottam semmilyen alkoholt. Az ember azonban lát, hall és mivel érintett voltam a témában, rábukkantam a közösségi médiának köszönhetően olyan információkra, hogy Németországban és Ausztriában is létezik hisztaminszegény bor. Ebből az ötletből kiindulva a hazai piacon is kerestem hasonlót, de nem találtam.

Hisztaminszegény_bor(4)

Milyen utat jártál be mire kiderült, hogy hisztaminérzékeny vagy?

Különösen sokrétű tünetei lehetnek a hisztaminérzékenységnek. Esetemben a leglátványosabb és legegyértelműbb tünet a puffadás volt, de jelentkeztek bőrpanaszok, kipirosodás, alacsony vérnyomás, hasmenés, székrekedés, has- és fejfájás és nőgyógyászati problémák is. A hisztamin az egész szervezet működésére kihat, ezért is nagyon nehéz diagnosztizálni, ráadásul kevesen ismerik és értik a hisztaminérzékenységet – még az orvosok körében is. Nemcsak az étkezésemre kell odafigyelnem, hanem például a kozmetikumok használatára is. A hisztaminintoleranciában szenvedők számára amúgy is javasolt a minél természetesebb szerek használata, így járok el én is. Minden takarítást gumikesztyűben végzek, mert a tisztítószerekkel való érintkezés ekcémás kiütéseket eredményez a bőrömön. A diagnózis előtt féléves norvégiai ösztöndíjam letöltése után hazaérkezve sem javult az állapotom annak ellenére, hogy szigorú diétát tartottam az akkor már ismert ételallergiáimra. Ezután teszteltettem magamat hisztaminintoleranciára, mert akkor már informálódtam arról, hogy ilyen létezik.
Amint kiderült, hogy a számos ételallergia és intolerancia mellett még hisztaminérzékeny is vagyok, úgy döntöttem, hogy létrehozok egy receptblogot – ha már egyébként is olyan sok időt töltök a konyhában, legyen mások számára is hasznos! Számos hisztaminintoleranciával foglalkozó oldalt követek, illetve különböző csoportokhoz is csatlakoztam, ahol a táplálkozáson túl gyakori téma szokott lenni, hogy ki milyen alkoholt iszik, vagy egyáltalán merjünk-e inni?

A hisztamin

A hisztamin egy természetes anyag, a biogén aminok egyike, amely fontos szerepet tölt be szervezetünkben. A hisztamint maga az emberi szervezet is előállítja, és különféle testfunkciókban vesz részt (védekezőrendszer, hő- és vérnyomás-szabályozás, gyomornedv szekréciója stb.). A hisztamint ezentúl étellel is bevihetjük a szervezetbe, illetve olyan ételek is vannak, melyek a hisztamin felszabadulását idézik elő.
Forrás: https://www.mentesbor.hu/

A borfogyasztás számodra sem volt zökkenőmentes?

Azt tapasztaltam, hogy alkoholfogyasztás után kipirosodtam, de ennek nem tulajdonítottam eleinte nagy jelentőséget, mert ilyet másnál is lát az ember, illetve időnként hamarabb éreztem az italok hatását. Amikor számos ételallergiát diagnosztizáltak nálam, egyértelművé vált, hogy a beleimmel és az emésztőrendszeremmel valami nem stimmel, ezért kerülni kezdtem az alkoholfogyasztást, a hisztaminintolerancia diagnosztizálása után pedig körülbelül félévig egyáltalán nem ittam.

Hisztaminszegény_bor (1)

Ezért indítottad el a vállalkozásodat?

Az elején nagyon szigorú diétába kellett kezdenem. Mindent egybevetve én szinte semmilyen allergént nem fogyaszthatok. Vagyis fogyaszthattam, mert azóta szerencsére már néhány dolgot vissza tudtam építeni az étrendembe. A receptblogom abszolút lelkesedésből, segítő szándékból indult, de mivel sok energiát és időt áldozok a témára, megérett bennem a gondolat, hogy jó lenne, ha pénzt is tudnék keresni vele. Így amikor megláttam a lehetőséget a hisztaminszegény borok forgalmazásában, felvettem a kapcsolatot a jelenlegi beszállítómmal.

Honlapodon az osztrák Weiss borászat termékei szerepelnek. Hogyan alakult ki a kapcsolat köztetek?

Mint mondtam, különböző közösségi média felületeken találtam rá több olyan vállalkozásra, amelyek járatosok a hisztaminszegény borok készítésében. Így akadtam rá az osztrák Weiss borászatra, amelyik közel van a magyar határhoz. Létezik webshopjuk is, de Magyarországra nem szállítanak a termékeikből, ez pedig cselekvésre késztetett. Írásban vettem fel velük a kapcsolatot, hogyan tudnék tőlük rendelni és arra is rákérdeztem, hogy nem keresnek-e disztribútor partnert. A cég nyitott volt erre a lehetőségre, így váltam nagyon rövid és gyors kommunikációval a Weiss borok magyarországi értékesítőjévé. Azt azért tudni kell, hogy ugyan a kommunikáció nagyon gyors volt az osztrák borászat és köztem, de mire a projektemet ténylegesen el tudtam indítani, ahhoz féléves munkabefektetésre volt szükség. Saját félretett pénzem kereteit és a jogi szabályok betartását figyelembe véve kellett megvalósítanom mindent. Emellett mesterszakos diplomámat írtam és folyamatosan dolgoztam is. Ez a fél év kemény volt, de éreztem, hogy ez egy olyan piaci rés és olyan lehetőség, amelyet jó lenne, ha én tudnék betölteni.

Hisztaminszegény_bor (2)

Ez azt is jelenti, hogy a Weiss borokat te is rendszeresen teszteled?

Természetesen első körben saját fogyasztásra rendeltem. Mindenképp ki szerettem volna próbálni, mert akkor vagyok hiteles, ha én magam sem tapasztalok kellemetlen tüneteket. Kíváncsi voltam arra is, hogy vajon a hisztaminszegény bor ízben, aromában eltér-e más boroktól. Sokak első kérdése az, hogy érződik-e a bor ízén valami furcsaság, másság? A válaszom pedig az, hogy a hisztaminszegény borok ízvilága egyáltalán nem tér el a hagyományos borokétól, tehát az élvezeti értéke ugyanaz. Ami az igazi különlegesség a jó minőségen túl, hogy végre haladó hisztamindiétában is bátran és nyugodtan kortyolhatunk bort kellemetlen tünetek nélkül.

Ismersz más borászatot, amelyik ennyire speciális borokkal foglalkozik?

Léteznek más borászatok és más módszerek is arra, hogyan lehet a bort hisztaminszegénnyé tenni. Azért a Weiss borászattal léptem kapcsolatba, mert a magyar határhoz közel helyezkednek el, így a beszállítás kicsit könnyebb és jobban megéri. Másrészt ez a borászat nagyon széles szortimenttel dolgozik. Alapjában véve minden boruk hisztaminszegény, de ezen kívül még értékesítenek szorbitszegény borokat is, ugyanis a hisztaminérzékenység kéz a kézben járhat a szorbitérzékenységgel is. Ugyanígy készítenek fruktózszegény borokat is. Az erre érzékenyek száma is egyre magasabb. A Weiss pincészetnek ezen kívül minden bora bio és vegán is, tehát nagyon sok megkülönböztető jeggyel rendelkeznek.

Hisztaminérzékeny embereknél a hisztamin a normálisnál nagyobb mértékben termelődik vagy szabadul fel a szervezetben, így magas hisztamin tartalmú vagy hisztamint felszabadító ételek fogyasztásával felborulhat a szervezet egyensúlya. “Egészséges” embernél a szervezet elegendő mennyiségben termeli a hisztamint lebontó diamin-oxidáz (DAO) enzimet, azonban hisztamin intolerancia fennállásakor a szervezet nem tudja biztosítani a szükséges mennyiségű enzimet, így megnövekszik a hisztaminszint, amely különféle tüneteket okozhat (bőrpanaszok, keringési rendellenességek, emésztési problémák). Fontos tudni, hogy a borok hisztamin tartalma mellett az alkohol blokkolhatja a DAO enzimet, ezért sokan nehezen tolerálják.
Forrás: https://www.mentesbor.hu/

Miért pont borban gondolkodtál? Ennyire kedvelője, szakértője vagy a boroknak?

Szakértője semmiképp nem vagyok, azonban szeretem a minőségi borokat. A hisztaminszegény bor pedig a személyes érintettségből adódik. Közgazdász szemmel tekintve a világra, kerestem azokat a lehetőségeket, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy egy vállalkozást építsek rá. Amikor megtudtam, hogy a szomszédos országban, a határhoz közel létezik egy borászat, amelyik hisztaminszegény borokat is készít, úgy éreztem, hogy megbánnám, ha nem próbálnám velük felvenni a kapcsolatot és valaki előbb valósítaná meg ezeknek a boroknak az értékesítését, mint én. 

Egyre népszerűbb ez az irányzat vagy még csak most kezdik felfedezni?

Idehaza még nem sokan foglalkoznak ilyen speciális borokkal, azonban abba az irányba megyünk, hogy a különböző allergiák és egészségügyi problémák sajnos egyre több embert érintenek. A probléma felismerése együtt jár azzal, hogy elkezdenek az emberek kutakodni, így találhatnak rá például a hisztaminszegény borokra is. Próbáltam tovább látni a saját problémámon és igény is van arra, hogy a hisztaminszegény borokon kívül fruktózszegény bort is értékesítsek. Igyekeztem a Weiss széles termékpalettájáról olyan termékeket választani, amely a hisztamin alacsony tartalma mellett még fruktózban vagy szorbitban is szegények. Egyedül az általam forgalmazott rosé az, amely nem fruktózszegény. Sőt már olyan borokat is forgalmazok, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott ként, vagyis szulfittartalmuk is alacsony. Ez további biztosítékot jelenthet azok számára, akiknek gyakran fájdul meg a fejük akár már egy-egy pohár bortól is, még ha nem is hisztaminérzékenyek.

Hisztaminszegény_bor (3)

Még nagyon fiatal a vállalkozásod, de mit tapasztalsz, milyen a mozgás az oldaladon?

Alapvetően abból indultam ki, hogy a saját problémám megoldása mellett másoknak is tudjak segíteni mind az étkezésben, mind pedig a borfogyasztás terén. Kimondottan tehát a hisztaminérzékenyek szegmensét céloztam meg. A saját vállalkozásomat főállású munka mellett végzem, így nem az volt a célom, hogy csakis erre alapozzam a jövőmet. Az indulás előtt már több hónappal elindítottam a Mentes Bor Facebook oldalát, ahol hatalmas érdeklődést tapasztaltam. Ennek köszönhetően tudtam, hogy megéri elindítani a vállalkozást, amit az első értékesítési hullám meg is erősített: gyakorlatilag 10 nap alatt eladtam az első teljes beszállítási készletemet hirdetés nélkül. Azóta is stabilan nagy az érdeklődés. Személyes átadáskor vagy üzenetekben sorra mondják, hogy a különböző problémáktól szenvedve is újra képesek bort fogyasztani és koccintani családtagjaikkal, párjukkal, szeretteikkel minden kellemetlen tünet jelentkezése nélkül. Számomra ezek a visszajelzések nagyon szívet melengetők, ezért is kezdtem ezzel foglalkozni. Már csak azért is megéri, hogy látom, mennyi embernek segíthetek.

Egyedül járod a Mentes Bor útját vagy van segítséged?

Olyan értelemben egyedül intézem a vállalkozásomat, hogy a lényegi, napi dolgokat én intézem, de nagyon sok segítséget kapok akár a munkahelyemről is (engedélyek beszerzése, raktár bérlése), de máshonnan is. Volt segítségem a holnapkészítésben, a grafikai anyagok elkészítését a húgomnak köszönhetem, a logómat egy kedves régi barátnőmnek. Egy borász ismerősöm a honlapon szereplő szakmai szöveg megírásában, átnézésben segédkezett, de volt, aki a fordításban vagy a marketinganyagok átnézésében segített. Emellett nagyon szerencsés vagyok, mert mind a kollégáim, mind pedig a családom segítenek, ahol tudnak, legyen szó árurakodásról vagy csomagolásról.

Amennyiben szeretnél hisztaminszegény bort megkóstolni, úgy nézz szét Zsiros Bernadett weboldalán és rendelj! Keresd fel a Mentes Bor Facebook és Instagram oldalát és ne maradj le a Mentes Utakon receptjeiről sem, kövesd Facebookon és Instagramon, vagy látogass el egyenest a blogra!

Szerző: Rónai Márta

Videótár

SteveKadas