Borok, panoráma, zene: júniusban jön a Szent György-hegy hajnalig – Blog | BorPortré

Borok, panoráma, zene: júniusban jön a Szent György-hegy hajnalig

Borok, panoráma, zene: júniusban jön a Szent György-hegy hajnalig

Június 11-én ismét a nagy sikerű borozós, sétálós programmal indul a nyári szezon a Szent György-hegyen: idén is közel 20 helyszínen lehet majd ismerkedni a heggyel, a hegy boraival és vendéglátóival. Olyan pincék is kinyitnak ilyenkor, amiket nehezebb felkeresni, a házigazdák zenével, finom falatokkal készülnek, de a programok között lesz majd túra, verses est és játék is. Egy biztos: érdemes már pénteken érkezni, és szombaton is időben a helyszínen lenni, hogy legyen időnk mindent felfedezni.  A kezdetekről és az idei programról a főszervezőt, Budavári Dórát, és olyan résztvevőket kérdeztünk, akik az elsők között csatlakoztak a kezdeményezéshez.

2018-ban egy lelkes ötletből forrt ki az első nyitott pincenap megszervezése a hegyen. „Nem titok, hogy az elképzelés részben a Somlói éjszakai pincetúrából is jött. Ugyanakkor szerettük volna meglovagolni a legendát, miszerint Szent György hajnalra győzte le a sárkányt – innen kapta a nevét a rendezvény. Együtt kivárni a napfelkeltét egy igazi csoda! Mára inkább egy egésznapos rendezvénnyé „szelídültünk”, arra bíztatjuk a látogatókat, hogy érkezzenek időben, aztán csodálják a csillagos eget – foglalja össze Budavári Dóra, főszervező. – Nagyon érdekes volt, hogy ezen a pici hegyen össze lehetett hívni húsz helyi borászt úgy egy megbeszélésre, hogy talán voltak közöttük olyanok is, akik nem igazán ismerték egymást. Vannak kisebb csoportok, összefogások a hegyen, de ennyien, más fórumon nemigen gyűlnek össze a pincék képviselői. Annak a találkozásnak volt egy közösségteremtő ereje, ami számomra varázslatos. A sétálós, pincetúra jelleg adta magát, hiszen a déli oldalon ezek a pincék gyalog bejárható távolságban vannak egymástól.”

Nyitott pincék ünnepe

Az első évben abszolút nem tudták, hogy mekkora érdeklődésre számítsanak, ezért beléptetéssel sem készültek. „Nem gondoltuk, hogy azért, mert meghirdettünk Facebookon egy eseményt, megjelenik majd 3000 ember. Konkrétan megijedtünk a tömegtől délután négykor, amikor elkezdett megtelni a hegy. Váratlan volt ez a siker. Már akkor kialakult egy rajongótábor, akik azóta is visszajárnak” – emlékszik vissza a kezdetekre a főszervező. A rendezvény kedvességét, emberközeliségét sokan dicsérték, a vendéglátók mindig is úgy próbáltak fejlődni, hogy ezeket az értékeket megtartsák.

Borok, panoráma, zene: júniusban jön a Szent György-hegy hajnalig

Pontosan tudják, hogy mi felé haladnak, és mi az, ami nem ennek a rendezvénynek a profilja. „Idén korábban kezdünk és mindenkit arra bíztatunk, hogy élvezze a piknik hangulatot, költse el akár nálunk az ebédjét, aztán induljon neki a hegynek. Szeretnénk, hogy a vendégek mozgásban legyenek, bejárják a környéket, idén Szentes Szilárddal túrákat is szervezünk: a turnusok a Lengyel-kápolnától indulnak és oda térnek vissza, séta közben a hegy geológiájával, történelmével lehet ismerkedni. Megéri egy egész napot itt tölteni, több nappali programot is szervezünk, a Zöldülő Teraszon lehet majd társasozni, de lesz, ahol napközbeni koncerttel készülnek.” Napközbeni helyszín lesz Dóra vinotékája, a Borbolt a völgyben is, délután Magyar Bori és Ralph Eimann duója játszik a diófa alatt. Idén olyan borokat is lehet majd itt inni, amiket máshol nem tudnak megkóstolni a vendégek.

„Nagy erőkkel haladunk afelé, hogy a helyszínek 80%-ánál legyen élő zene, és ha van zene, és hangulat, abból akár tánc is kikerekedhet – de alapvetően nem ez a cél. A rendezvény megtartotta a nevét, de már nem hajnalig, hanem éjjel egyig tart – ezzel is szeretnénk óvni, őrizni a találkozások szépségét, biztosítani, hogy a vendégek és vendéglátók is szeressék az eseményt.” Épp ezért látogatókat is csak limitált számban fogadnak. A belépőjegyhez jár pohár és térkép, a bevételeket a rendezvény fejlesztésébe, a borászatok és előadók támogatásába forgatják vissza.

A fejlődés izgalma és az összefogás öröme mellett mi motiválta Dórát abban, hogy ötödik alkalommal is nekifogjon a szervezésnek?

„Amikor az ember rátalál egy ilyen csodálatos helyre, egy olyan szegletére a világnak, ami szerintem kivételes és megismételhetetlen, akkor van benne egy olyan érzés, hogy szeretné ezt megmutatni másoknak is – nem csak a hegyet, hanem az ott élő embereket, a helyi borokat. Motivál az az öröm, amit a látogatók arcán látok, akik közül sokan életükben először járnak itt, és rácsodálkoznak erre a sok szépségre. Látom, ahogy a vendégek kicsit lenyugszanak nálunk, leülnek, örülnek egymásnak, időt szánnak arra, hogy együtt legyenek, kevés olyan alkalom van az évben, amikor van idő erre. Aki eltölt itt egy napot, a családjával, barátaival, szerelmével, az szerintem tud kapcsolódni.”

Pláne Földi Bálint présházában

A Pláne Badacsony borterasz tulajdonosa, Tóth Ádám 2018-ban Budavári Dórával együtt vett részt a koncepció megtervezésében. „Nem volt még ilyen program a környéken. Az, hogy milyen jellegű esemény lesz ez, már az elején tiszta volt. A kezdetekben viszont a borászatok még inkább kicsiben gondolkodtak, de már az első évben érezhető volt, hogy ebből egy nagyobb léptékű rendezvény lesz. Mindig is fontosnak tartottuk, hogy ne vesszen el a bája, egy nagy fesztivál meggyilkolná a hely jellegét – meséli. A Szent György-hegyhez kötik az első, igazán jó élmények a borvidékkel.  – Számomra mindig volt egy különleges kisugárzása, élő és élhető hegy, sok egészséges, megművelt szőlőterülettel és jó pincészettel. Nagyon jó érzés ennek a közösségnek és ennek a kivételes hangulatú rendezvénynek a részese lenni.”

Pláne – az év többi napján

A Pláne Badacsony borterasz – amikor épp nem a Szent György-hegy hajnalig résztvevője – az egész Badacsonyi borvidéket lefedi kínálatával. Egész évben várják a látogatókat Badacsonytomajban, céljuk, hogy minél több pincészet, minél több jó borát bemutassák, saját szelekciójuk alapján. Összegyűjtik a kicsi, még kevésbé ismert pincék tételeit, minden borhoz mesélnek – nem csak szakmai szempontból, hanem például arról, hogy milyen a borászat, a borász, mert hiszik, hogy ezek érdekes adalékok egy borhoz.

 

A Pláne az első időkben az akkor még átépítés alatt álló Tarányi 1780 elé települt ki – mióta megnyitott az étterem, átköltöztek Földi Bálint autentikus, több mint 150 éves Szent György-hegyi présháza elé. „Rögtön felajánlottam, hogy jöhetnek hozzám. Egyszemélyes hadsereg vagyok, egyedül nem is tudnék egy ilyen eseményt elvállalni, jól jön az összefogás– meséli Földi Bálint, borász. „A Plánéval azóta jó a kapcsolatom, hogy az első boraimmal megjelentem a piacon. Akkoriban nyitottak, ők voltak az első forgalmazóim – szoros együttműködésben vagyunk a nulladik kilométertől.” Borainak jelentős része – rizlingfélék és kéknyelű – a Szent György-hegyen készül.

Rengeteg szállal kötődöm ide. Az első meghatározó élményem a heggyel az, hogy itt avattak cserkésszé hétéves koromban. Tapolcán nőttem fel, a szobám ablakából premier plánban ide láttam. Amikor borásznak tanultam, már biztos voltam abban, hogy itt szeretnék birtokot alapítani.”

Présházában a rendezvény alatt barátja, a szintén borász Ujvári Vivien tételeit is meg lehet majd kóstolni, a Pláne pedig helyi tételekkel készül. „Olyan pici pincészetektől is hozunk borokat, akik nem képviseltetik magukat a rendezvényen. Ezen kívül lesz náluk kávé és raclette, Eszter ismét jön hozzánk játszani gitárral és remek hanggal” – sorolja Tóth Ádám. Földi Bálint annak idején azért is csatlakozott a rendezvényhez, mert az segíti a Szent György-hegy népszerűsítését, a közös program bevételeit a környék javára tudják fordítani. “A legnagyobb plusz, amit ezek mellett nekem ez az esemény ad, az az, hogy látom, hogy ennyi ember érdeklődik az itteni borok iránt, jól érzik magukat. Ez számomra is öröm, olyan élmény, ami erőt ad és rámutat, hogy van értelme folytatni ezt az egyébként nem könnyű munkát.”

Családias borozás a Nyári Pincében

„Ez egy nagyon jó rendezvénynek ígérkezett a hegy bemutatására, a környék ázsiójának növelésére – ezek miatt, az egyik vezető helyi borászatként kötelességünknek is éreztük a csatlakozást” – idézi fel Nyári Ödön. – Gyakorlatilag az életem 70%-át itt töltöttem, 1978-tól vagyunk a hegyen. Édesapám kezdte el itt a szőlőművelést, aztán én vettem át tőle, teljesen bevonzott a hegy.” Azóta már a lánya, Nyári Emese és az ő férje is aktívan részt vesz a Nyári Pince hírnevének öregbítésében.

Borok, panoráma, zene: júniusban jön a Szent György-hegy hajnalig

Kéknyelű, szürkebarát, rajnai- és olaszrizling, cserszegi fűszeres, hárslevelű, chardonnay: csak néhány fajta azok közül, amivel foglalkoznak. Ezeket június 11-én meg lehet majd kóstolni, a borok mellett pedig finom ételekkel is készülnek, amit egy szolnoki mesterszakács készít majd el. De lesz énekes, gitáros produkció is. „Amit még mi adni tudunk, az a szívélyes, bensőséges, családias hangulat. A visszajelzések alapján többek között ezt szeretik bennünk a vendégeink – fiatalok, családosok, idősek egyaránt.”

Szászi Birtok – Diófa és új borok

A Szászi Birtok is az első csatlakozók között volt. „Tetszett a koncepcióban, hogy van benne egy csavar, nem egy klasszikus borfesztivál vagy kitelepülés. Egy hegyi barangolás, ami nagy területet fog át, kicsi és nagy borászatok is részt vesznek benne – teljesen egyedi, hogy ki, mivel és hol készül. Az időzítésben direkt úgy gondolkodtunk, hogy legyen ez egy szezonnyitó esemény, vezessen át a tavaszból a nyárba. Egyre több hely nyit ki ilyenkor, de még nincs sok ember a Balatonon, nincs még annyi fesztivál sem” – mondja Szászi Endre, aki családjával több mint 20 éve borászkodik a Szent-György hegyen.

A diófa alatti borozás hangulata sokakat visszahoz, de mindig érkeznek új vendégek is. Idén kiemelt figyelmet fordítanak a zenei programra, a Viridárium Étterem a szokásos nyitva tartás szerint várja majd a vendégeket, mindemellett van egy új kóstolótermük. A rendezvényen már az új évjáratokkal is lehet majd ismerkedni. „Évről évre kíváncsi, hegyet szerető emberekkel találkozunk ezen a rendezvényen – fontos számunkra, hogy sokan tényleg szeretik ezt a környéket, nem csak az itteni pincéket. A rendezvény mindig egy visszaigazolás arról, hogy van igény arra, hogy kulturáltan, sok helyszínt bejárva lehessen ismerkedni a terroir boraival.”

Közel 20 helyszín

„A résztvevők köre évről évre változik egy kicsit – sok a fiatal borász, új kezdeményezés. Mindig jönnek újak, másoknak épp nem fér bele a szervezés, de ez egy természetes, organikus működés” – mutat rá a tendenciákra Budavári Dóra. Idén ezek a borászatok, borteraszok és vinotékák várják a vendégeket:

 • 2HA Szőlőbirtok
 • Bajnóczy Pince
 • Boksay Pince
 • Borbolt a völgyben
 • Gilvesy Winery borpont és Gilvesy B-Üzem
 • Horváth Pince
 • Hóbor Pince
 • Hoffmann Pince
 • Killer Pince
 • Kiss Pince
 • Molnár Családi Birtok
 • Napvirág Pince
 • Nyári Pince
 • Pláne Badacsony borterasz X Földi Bálint
 • Szászi Birtok
 • Tarányi 1780
 • Zöldülő terasz

További információ: az esemény honlapján.

Facebook: a fesztivál oldala itt, az eseményé itt

Jegyek: limitált számban ezen az oldalon.

Képek: Chripko Lili, Kovács Fanni. A fotókért köszönet a Szent György-hegy hajnalig szervezőinek!

Szerző: Nádasi Eszter

Videótár

SteveKadas