Enter your email Address

Skip to content
BorPortréBorPortréBorPortré
  • Menu
  • BorPortré
  • Bemutatkozunk
    • Aki beszélget
    • Ezt szeretnénk
    • Mi készítjük
    • Mellénk állt
  • Velünk boroztak
    • Podcast interjúk
    • Videóinterjúk
    • Galéria
  • Blog
  • Friss
  • Kapcsolat
    • Üzenj nekünk!
    • Együttműködnél velünk?
Blog

Beszédes címkék – Blog | BorPortré

Posted on 2020-08-182021-07-12 by Rónai Márti
Cimke_boritokep1
18
aug

Beszédes címkék

A jó bornak nem kell cégér, de egy jó címke azért nem árt. Egyrészt élelmiszerként rengeteg kötelező információt tartalmaz a termékről, másrészt a forgalom növelése érdekében olyan „öltözék”, mint a kirakati bábura feladott ruha.

A bor nem szükségszerű alapélelmiszer, így máshogy viszonyulunk ehhez az italhoz, mint mondjuk a tejhez. Bizalmi termék, amelyet alkalomhoz, hangulathoz, eseményhez, személyhez mérten emelünk le a polcról. A palack kézbe kerülése egyet jelent az alapos mustrával. Már a látvány, a címke arculata, grafikai megjelenése, színe is hatást gyakorol ránk: hozzáértés nélkül is eldőlhet bennünk, hogy az adott italt szeretnék-e megkóstolni vagy sem, megfelelő ajándék lesz-e annak, akinek szánjuk. A látványon kívül a címkén feltüntetett adatok is befolyásolhatják vásárlásunkat, már ha tudjuk, mit érdemes elolvasni.

Cimke_3

Ki, mit, hol állít elő?

Egyes adatokat mindenképp szükséges feltüntetni a borospalackok címkéin, amelyet a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 51/B. paragrafusa határoz meg. A nyomon követhetőség érdekében a termelő, a palackozó vagy az első értékesítő nevét jelezni kell a címkén. A bor alkoholtartalmának feltüntetése, az édesség szerinti besorolás (száraz, félszáraz, félédes vagy éppen édes) és az adott kiszerelés mérete (általában 500 vagy 750 ml) is kötelező és nem elhanyagolható az ital forgalomba hozatali engedélyének azonosítója sem. Ugyancsak feltüntetendő az allergének megjelölése.

Kötelező elem továbbá a bor származásának, eredetének megjelölése is: minimális betűnagysággal ugyan, de szerepelnie kell a címkén a bor eredetvédelmi kategóriájának. Ez lehet oltalom alatt álló eredetmegjelölés, oltalom alatt álló földrajzi jelzés vagy földrajzi jelzés nélküli.

Cimke_1

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés – röviden OEM – azt jelenti, hogy a bor teljes mértékben az adott földrajzi területről származik. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzés – OFJ – szerinti bor legalább 85%-ban a címke által meghatározott földrajzi területről származik. A földrajzi jelzés nélküli – FN – bor esetében az ital az ország bármelyik szőlészetéből származhat és nincs meghatározva sem a fajta, sem a hozam. Az első két kategóriájú bor esetében szabályozzák a terméshozam minimumát és a fajtát, azonban mindhárom esetben meghatározzák az alkohol- és a savtartalom minimumát. Amelyik borászati termék nem eredetvédett, úgy a termékkategória megnevezését kell feltüntetni pl. habzóbor.

Hol volt, hol nem volt

Bár nem kötelező elem, de a márkanevet, a céglogót és esetlegesen az adott ital fantázianevét általában minden címkén megtaláljuk. Ugyancsak ez igaz a palackba kerülő  szőlőfajtára vagy házasítás esetén fajtákra – ez Magyarországon szinte mindig megjelenik a palackon. Borválasztáskor szakavatott szemnek fontos adat lehet az évjárat is, ez viszont néha hiányzik az üvegről. Ennek oka, hogy csak akkor lehet a címkén, ha a szőlőnek a 85%-át ugyanabban az évben szüretelték.

Cimke_2

Olyan kifejezésekkel is találkozhatunk a boros címkéken, amelyek korlátozottan használhatók. Ebből összesen huszonkilenc létezik és csak akkor kerülhet a palackra, ha a rendeletben meghatározott feltételek teljesültek. Ilyen lehet például a „barrique bor”, a „jégbor”, a „cuvée”, a „tájbor” vagy a „siller”, hogy csak néhány példát említsünk. Ezek a bor készítésének technológiájára, helyszínére vagy az ital egy-egy jellemzőjére utalnak, orientálva a vásárlót a választásban. Sok esetben találunk egyfajta borleírást is a címkén arról, milyen ízvilágú italra számítsunk vagy milyen ételek mellé ajánlják a fogyasztását – ez azonban inkább költészet és marketingszöveg, mintsem professzionális borleírás.

Természetesen nem a palackon lévő címkét fogyasztjuk, hanem a palack tartalmát, de az első benyomást mégis a címke adja. A külcsín és a belbecs összhangja által mutatja meg teljes díszében magát a bor és segít abban, hogy olyan italt válasszunk, amilyenre vágyunk.

Szerző: Rónai Márta

Forrás:

boraszportal.hu

dubicz.hu

Videótár

SteveKadas

This entry was posted in Blog and tagged adatok, alkoholtartalom, allergén, arculat, besorolás, bor, borleírás, borospalack, borosüveg, borportré, borválasztás, céglogó, címke, engedély, eredetmegjelölés, eredetvédett, évjárat, fantázianév, földrajzi jelzés, ital, kiszerelés, korlátozott, látvány, márkanév, marketing, megjelenés, oltalom, palackozó, rónai márti, savtartalom, származás, szőlészet, szőlőfajta, vásárlás.
Rónai Márti

Hegedüs Zoltán, Nemzeti Ifjúsági Tanács | BorPortré 2020-08-12
Vigh Péter, klímakommunikációs szakember | BorPortré 2020-08-19
Archívum
  • 2022. december (1)
  • 2022. november (6)
  • 2022. október (3)
  • 2022. szeptember (1)
  • 2022. augusztus (1)
  • 2022. június (7)
  • 2022. május (7)
  • 2022. április (5)
  • 2022. március (4)
  • 2022. február (8)
  • 2022. január (5)
  • 2021. december (1)
  • 2021. november (9)
  • 2021. október (7)
  • 2021. szeptember (6)
  • 2021. augusztus (5)
  • 2021. július (4)
  • 2021. június (4)
  • 2021. május (8)
  • 2021. április (12)
  • 2021. március (7)
  • 2021. február (8)
  • 2021. január (7)
  • 2020. december (6)
  • 2020. november (6)
  • 2020. október (10)
  • 2020. szeptember (10)
  • 2020. augusztus (11)
  • 2020. július (14)
  • 2020. június (11)
  • 2020. május (16)
  • 2020. április (26)
  • 2020. március (10)
Kategóriák
  • Blog (101)
  • Podcast interjúk (29)
  • Vendég (121)
Legfrissebb bejegyzések
  • 07
    dec
    Barta Péter informatikai szakember, kortárs műgyűjtő, borász, WSTGroup | Borportré Barta Péter informatikai szakember, kortárs műgyűjtő, borász, WSTGroup | Borportré bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
  • 30
    nov
    Józsa János, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Műegyetem volt rektora | Borportré Józsa János, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Műegyetem volt rektora | Borportré bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
  • 23
    nov
    Radák Bence, ügyvezető és társalapító, Salarify | Borportré Radák Bence, ügyvezető és társalapító, Salarify | Borportré bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
  • 16
    nov
    Jamrik Péter, alapító, Gábor Dénes-díj, elnök, NOVOFER Zrt. | Borportré Jamrik Péter, alapító, Gábor Dénes-díj, elnök, NOVOFER Zrt. | Borportré bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
  • 09
    nov
    Szmollár Kata, osztályvezető, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala | BorPortré Szmollár Kata, osztályvezető, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala | BorPortré bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Tag Cloud
alkohol badacsony beszélgetés bor borfogyasztás borkészítés borkóstoló borpontré borportré borvidék borász borászat budapest facebook fehérbor furmint gasztronómia interjú interview kadarka Kocsis-M Brigitta koronavírus Kékszőlő live magyar bor Nádasi Eszter olaszrizling palack pezsgő pince pincészet portré rendezvény rozé rácz laura rebecca rónai márti szakértő szőlő tokaj tudomány villány villányi bor vállalkozás vörösbor zoom
  • ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
BorPortré | Copyright 2019 - 2025 © Minden jog fenntartva! | WEBLOCK MEDIA LTD | A weboldalt készítette a weblockmedia.co.uk

| Our website is 256 bit SSL secured by COMODO Cybersecurity
  • BorPortré
  • Bemutatkozunk
    • Aki beszélget
    • Ezt szeretnénk
    • Mi készítjük
    • Mellénk állt
  • Velünk boroztak
    • Podcast interjúk
    • Videóinterjúk
    • Galéria
  • Blog
  • Friss
  • Kapcsolat
    • Üzenj nekünk!
    • Együttműködnél velünk?
Tájékoztatjuk, hogy az oldal működése során Cookie-kat (sütiket) alkalmazunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Az így nyert adatokat a Google Analytics-szel, mint hirdető- és elemző partnerünkkel megosztjuk. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Cookie BeállításokMegértettem
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
SAVE & ACCEPT