Az a fránya utolsó pohár – TOP 10 tipp másnaposság ellen – Blog | BorPortré

Másnaposság_borító

Az a fránya utolsó pohár – TOP 10 tipp másnaposság ellen

Biztosan mindannyian keltünk már ki az ágyból azzal a gondolattal, hogy az az utolsó pohár bor már nem kellett volna. Nézzük meg TOP 10-es listánkat, hogy mit is tehetünk, ha már bekövetkezett a macskajaj.

Nem feltétlenül a mértéktelenség az oka a másnaposságnak, lehet, hogy csak éppen nem volt időnk ebédelni vagy fáradtabbak voltunk a megszokottnál. Néhány egyszerű praktikával azonban segíthetünk magunkon.

Másnaposság (1)

#1 Folyadékfogyasztás

A folyadékfogyasztásnak már a megelőzésben is hatalmas szerepe van, hiszen az alkohol gátolja annak a hormonnak a termelődését, amelynek a feladata a vízvesztés megakadályozása. Emiatt kezdünk el toalettre mászkálni már néhány korty fogyasztása után. Minél többet iszunk, annál több víz távozik a szervezetünkből, aminek kiszáradás a vége. Emiatt alakul ki a fejfájás, émelygés és a gyomorpanaszok. Ezt mihamarabb pótolni kell!

#2 Nagy dózisú C-vitamin bevitel és gyulladáscsökkentő

Az alkohol oly értékben izgatja a nyálkahártyát, hogy gyakorlatilag gyulladás jön létre a gyomorban. Emiatt érdemes C-vitamint fogyasztani, hiszen ez segít erős antioxidáns hatásával, illetve a gyulladáscsökkentő ereje csillapítja a hasogató fájdalmakat is. Fontos, hogy kerüljük a paracetamol tartalmú készítményeket, hiszen ezt is a májunk bontja le, ami plusz terhet jelent ilyenkor. Igyunk inkább kamillateát.

Másnaposság (2)

#3 Bőséges szénhidráttartalmú reggeli

Bár ilyen állapotban rágondolni is rossz, de táplálékbevitellel tudjuk pótolni a szervezetből kiürült egyéb ásványi anyagokat, de ami ennél is fontosabb, így tudjuk az alkoholfogyasztás miatt leesett vércukorszintünket is visszatornászni a normális szintre. Tapasztalatból mondom, hogy ilyenkor esik az embernek a legjobban a Nagyi húslevese.

#4 Egy forró zuhany

A személyes kedvencem! Vegyünk egy jó forró zuhanyt vagy feküdjünk be a kádba. Fürdés közben masszírozzuk át bőrünket masszázsszivaccsal, hogy serkentsük a vérkeringést, ezzel elő tudjuk segíteni az alkohol lebontását a szervezetben. Jó megoldás lehet a váltózuhany is. Ez felfrissíti a szervezetet és a véráramot.

Ezt ne!

A kutyaharapást szőrivel módszer ilyenkor mindig szóba kerül! Hát, nagyon nem ajánlatos! Az elképzelhető, hogy valamicskét enyhít a tüneteken, de valójában az így is leterhelt szervezetünknek csak egy újabb löket feldolgoznivalót adunk, ami nem fogja segíteni a regenerálódást. A harmadnap pedig még annál is rosszabb lesz!

#5 Szívjunk friss levegőt

Ha egész napos ágyban pihenést tervezünk a tüneteink súlyossága miatt, akkor érdemes egy nagyot szellőztetni vagy kiülni az erkélyre, teraszra. Ha össze tudjuk magunkat kaparni vállalható formára, akkor sétáljunk egyet a szabadban. A friss oxigén elősegíti a regenerálódást.

#6 Pihenés

Bár a mozgás felgyorsítja a keringést, ami jó hatással van az emésztésre, ebben az esetben mégis inkább a pihenést válasszuk, hiszen a szervezet a regeneráció miatt már amúgy is éppen eléggé dolgozik. Az extra terhelés csak jobban lassítaná a folyamatot. Érdemes böngészgetni a BorPortré korábbi cikkei és videói között kikapcsolódásképpen. 😉

Másnaposság (3)

#7 Aromaterápia

Ha már pihenés, akkor megtehetjük ezt illóolajok párologtatása mellett is, de ezek az illóolajok bőrbe masszírozva vagy a fürdővizünkbe cseppentve is csodás hatásúak. Jó választás lehet például a gyömbér, amelynek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása elsősorban az emésztőrendszerben érvényesül. Ha magunkhoz szeretnénk térni, akkor érdemes a borsmentát elővenni: igazi ébresztőolaj, amely a mentális frissességünkre gyakorol jó hatást. Nem mehetünk el a levendula mellett sem, ha éppen az a cél, hogy aludjunk egy jót. Fejfájás csillapító és görcsoldó hatású.

#8 Gyógynövény

A máriatövis májvédő tulajdonságokkal rendelkezik: érdemes már az alkoholizálás előtt is fogyasztani. Természetes módon enyhíti az alkohol okozta emésztési panaszokat. A fügekaktusz gyulladáscsökkentő hatását kísérletek igazolták, elvileg a másnapossággal együtt járó panaszokat is csökkenti.

Másnaposság (4)

#9 Szex :/

Ha konkrétan a másnaposságra nem is jó, de a felszabaduló boldogsághormonok pillanatnyilag vigaszt nyújthatnak, hiszen a fájdalmat is enyhítik. Emellett van egy jó hírem is: ha már gondolatban eddig a pontig eljutottunk, akkor nagy baj nincs. Megmaradunk! 😀

#10 Alvás

Az alkohol, bár ellazít, álmosságot okoz, az alvás fázisait mégis jelentősen megzavarja, így nem tudjuk megfelelően kipihenni magunkat. Igyekezzünk másnap pótolni az előző estéről kiesett mély és pihentető alvást.

Szerző: Kovács Gábor

Források:

https://24.hu/tudomany/2017/07/09/itt-a-megoldas-masnapossag-ellen/
https://wellandfit.hu/wellness/2011-03/ne-szenvedj-masnap-a-legjobb-tippek-masnapossag-ellen/
https://velvet.hu/elet/2018/03/27/gyogyitja_a_szex_a_masnapossagot/
http://www.vous.hu/hir/20160102-szilveszter-szavazas-eredmeny-masnapos-szex

Videótár

SteveKadas