„Must” már aztán tegyük ezt tisztába
A szüreti időszak egyik biztosan megjelenő eleme a must, amit a gyerekek szívesen kortyolgatnak – persze csak óvatosan, hogy ne fájduljon meg a hasuk tőle. De mi is ez az ital pontosan?
Összegyűjtöttünk 5 érdekességet a mustról, amit minden bor és szőlőlé szeretőnek tudni érdemes.
#1 Must = gyümölcslé?
A válasz röviden: Igen! A must a bor alapanyaga, de ha erjedés előtt fogyasztjuk, akkor nagyon finom, egészséges és még alkoholt sem tartalmaz. Gyakorlatilag frissen préselt gyümölcslé, mely nem csak szőlőből, hanem almából vagy körtéből is készülhet – bár utóbbiakat kevésbé ismerjük Magyarországon.

#2 Mitől egészséges?
Fogyasztása beindítja az emésztési folyamatokat, köszönhetően a magas víz- és rosttartalmának: ezért is szokták a gyerekeket óva inteni, nehogy egyszerre túl sokat igyanak belőle, aztán a mellékhelyiségen tölthessék a következő órákat. Elsősorban a szőlő húsának levéből áll, de a héj és a mag vízoldékony vegyületeit is tartalmazza. Igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a B1-, B2-, B6-, C-, E- és K-vitamin, valamint a magnézium és a kálium. A benne található antioxidánsok pedig hozzájárulnak bizonyos betegségek megelőzéséhez. Ezen kívül olyan flavonoidokat is tartalmaz, melyek segítik a daganatos megbetegedések megelőzését és a magas vérnyomás kialakulását, hiszen csökkentik a koleszterinszintet és védik az ereket a meszesedéstől és a káros lerakódásoktól.
|
Tudtad? Régen a nagymama húslevese mellett mustot is kínáltak a lábadozó betegeknek a gyorsabb felépülés érdekében. |
#3 A must nem murci!
Tévesen emlegetjük a must szinonimájaként a murcit, hiszen a borrá válás különböző állomásainak az elnevezéséről van szó. Mustról beszélünk a frissen lepréselt gyümölcslé esetében, mely az alapanyagként szolgáló gyümölcs érettségi fokától, fajtájától és évjáratától függően tartalmaz cukrot. A cukor fontos szerepet játszik az erjedési folyamatokban, ezért ha ezt nem gátoljuk különböző módszerekkel (hűtés, gravitációs ülepítés, kénsav hozzáadása), akkor elindul a folyamat a borrá válás útján. Ennek a folyamatnak a következő állomása a murci, azaz az újbor. A murci tulajdonképpen félig-meddig már bornak tekinthető, ebben az állapotában ugyanis az újbor már bőven telített alkohollal, részben kierjedt, azonban az erjedés még nem fejeződött be.

#4 Nem csak a szüretkor
Több borászat kínálatában is megtalálhatjuk a szőlőmustot az év bármely időszakában. Partnereink közül például a Zelna Borászat kínálatában is találunk palackozott mustot. Nem csak hidegen, de akár a lefagyasztott mustot kiengedés után felmelegítve, forralt mustként is fogyaszthatjuk télvíz idején. Az édesszájúak különleges pohárdesszertet is készíthetnek belőle, ha tejszínnel keverik. Az interneten kutakodva pedig még mustpuding receptre is lelhetünk.
|
Tudtad? Ha szeretnénk későbbre is eltenni még must formájában, tehát erjedés előtt a gyümölcsléből, akkor érdemes lefagyasztani a kívánt mennyiséget. Fogyasztás előtt pedig lazítsuk meg a záró kupakot és tegyük át a hűtőszekrénybe, hogy szép lassan felengedjen. |
#5 Mustból készül, mégsem bor
Hazánkon kívül számos ország készít borokat, melyek egytől-egyig mustként kezdik erjedési folyamataikat. Van azonban egy ország, ahol ugyancsak a must szolgál az ital alapanyagaként, de teljesen más lesz a végeredmény. Görögország nemzeti itala az ouzo, egy ánizsízű likőr, amelyet szőlőmustból állítanak elő. Csak Görögországban és Cipruson készíthető, és az ánizson kívül egyéb fűszereket is tartalmazhat.
Források:
https://www.vylyan.hu/egy-ev-a-hegyen/most-jojjon-a-must/
https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Boraszati_technologia/ch06.html
Szerző: Kovács Gábor
