Tavasz közepi zsendülés tokaji borászokkal – Blog | BorPortré

Tavasz közepi zsendülés tokaji borászokkal

Tavasz közepi zsendülés tokaji borászokkal

Minőségi borkülönlegességeket, pét-nat kreációkat és igazi zempléni tölgyfahordóban érlelt borokat kóstolhattunk meg áprilisban a Lumenben rendezett borkóstolón és vásáron.

Mikor megérkeztem a Józsefváros szívében fekvő, Lumen kávézó különtermében szervezett borkóstolóra, már a belépéskor, a karibi dallamok hallatán – melyet DJ Popdavec szolgáltatott – tudtam, hogy nem egy átlagos borkostolóra jöttem.

Zsendülés a Lumenben! Mit is jelent az esemény neve? Mint azt Homoky Dorkától, a rendezvény egyik szervezőjétől megtudtam, nem véletlenül választották a zsendülés szót, hiszen „ez egy nagyon fontos fázisa a szőlő fejlődésének, ekkor kezd el érni és színesedni, és emellett a szónak is egy nagyon pezsgő, friss kihallása van. Így adott volt, hogy ez lesz az eseménysorozat neve” – fűzi hozzá Dorka.

Tavasz közepi zsendülés tokaji borászokkal

A szervezők fiatalok, akik vagy tovább viszik a borkészítés iránti családi szenvedélyt, vagy a bor iránti rajongás és a tokaji táj késztette őket arra, hogy belevágjanak a borászkodásba. Mindez meghatározta az eseményen uralkodó laza, kötetlen hangulatot is. A TR Műveket 2012-ben egy baráti társaság alapította Tállyán. A Palota-dűlőn gazdálkodnak és a bioborokra esküsznek, a kiállított termékeik közül a pét-natjukat ajánlották, melyet már 2015 óta tökéletesítenek. “A kiállított pét-natunk alapanyagát szeptemberben szüreteltük, fele-fele arányban tartalmaz furmintot és hárslevelűt. Acéltartályban erjesztettük az egészfürtös préselést követően, október végén palackoztuk, a szűretlen, degorzsálatlan ital erjedése már itt fejeződött be” – mondta el Kada Anikó, a borászat képviselője. Neki – akárcsak a baráti társaság többi tagjának – szenvedélye a borászat és a tokaji táj. Filozófiájuk

 „a könnyed, fiatalos, lendületes borok megalkotása, mindezt lazább tónusokkal kiegészítve, de természetesen követve a Tokaji Régió borhagyományait is” 

Megkóstolhattuk a 2011-ben elhunyt Zsirai Csaba gyermekei által irányított mádi Zsirai Pincészet borait, akik a klasszikus értékekben és megoldásokban hisznek, miközben nagyban építenek a bioborászati technológiákra is, így spontán erjesztenek, derítésnél helyi bentonitot használnak, miközben a bort lehetőség szerint a helyi kádárok által készített zempléni tölgyfahordókban erjesztik és érlelik. „Leginkább egy klasszikus, egy old school stílus, ami jellemez minket” – foglalja össze Zsirai Kata

Tavasz közepi zsendülés tokaji borászokkal

Elsősorban a dűlős tételek számítanak a pincészet zászlóshajóinak, melyek közül a Tokaji Hárslevelű Szent Tamást volt alkalmam kipróbálni, ami WeinWirtschaft kóstolóján 91 pontot kapott. A bort a gyümölcsösség és a virágos jegyek jellemzik, tételük esetében ez egyáltalán nem tolakodó. A Szent Tamás dűlőben rejlő tápanyagok eleganciát kölcsönöznek a bornak, jegyzi meg a fiatal borász.

Homoky Dorka naturális borokkal foglalkozik. A kékszőlőből készült piros pét-natját ajánlotta, amely „a kékfrankos-blauburger mellett 10% furmintot is tartalmaz, amiben volt még maradék cukor, amely kierjesztette az italt és mindez egy friss, üde történetet eredményezett” – teszi hozzá Dorka. Rendszerint fehér szőlővel dolgozik, de van kevés vörös szőlője is, mellyel minden évben szeret kísérletezni, aminek az idei eredménye ez a pét-nat lett.

A Homoky borászat asztala azonban rejtett más érdekességet is, így ha kíváncsiak vagytok arra, hogy mi lesz a cider és a bor találkozásából, mi is az a naturális borászat és ki az a Zorka, akkor kövessétek a blogunkat, hiszen hamarosan hosszabban is beszélgetünk vele.

Szerző: Bartók László

A képekért köszönet a rendezvény szervezőinek. 

Videótár

SteveKadas