Mitől bio egy bor? – Blog | BorPortré

Mitől bio egy bor kicsi

Mitől bio egy bor?

Az elmúlt években a tudatos fogyasztást népszerűsítők tábora egyre csak bővül – szerencsére. Ugyanakkor nem elég mindenből a bio-, öko-, organikus változatot leemelni a polcról, érdemes azt is tudni, mit takarnak valójában ezek a fogalmak – például a borok esetében.

Az organikus vagy bio bor gyakorlatilag egy és ugyanaz. Lényege, hogy a szőlőben nem használnak vegyszereket (gyom- és rovarirtókat, növénykondicionálókat, gombaölőket). Ezt a tábort erősíti a TR Tállya Tokaj csapata is, akik 2012 óta művelik 3,5 hektáros területüket a Palota-dűlőn. Nem használnak felszívódó kémiai növényvédő szereket, kizárólag kontakt termékeket, melyek erősítik a szőlő természetes védekező képességét és immunrendszerét. 2020/21-ben pedig már öko tanúsítvánnyal is rendelkezni fognak – ugyanis ez nem jár magától, komoly minőségbiztosítási eljárás részeként nyerhető el. Ezt azért fontos kiemelni, mert sok olyan pincészet létezik, melynek termelésmódja valójában organikus, de ezt nem tüntetik fel a címkén anyagi okokból és biztonsági játékból – hogy meglegyen a választás szabadsága abban az esetben, ha végképp nem tudják a szőlőt organikus gazdálkodásban engedélyezett módszerekkel megvédeni.

7_bio_TR_Tallya

A natural wine (magyar fordításban „természetes bor”) még ennél is többet ígér. Itt ugyanis a bio szőlőtermesztésen felül a borkészítés során sem használnak adalékanyagokat. Vagyis a technológia nem engedi meg a hozzáadott élesztő, aromásító, kén használatát. Itt már igazán hű a borász a természethez, nincs semmi mesterséges manipuláció, gyakorlatilag magától készül a bor. Ez azonban, lássuk be, nagyon nagy szakértelmet igényel. Éppen ezért csak néhányan próbálkoznak ezzel Magyarországon, annak ellenére, hogy Skandináviában, az USA-ban és Ausztráliában egyre divatosabb ez a kategória.

7_bio_szolo

Létezik még egy sokat emlegetett kategória, a biodinamikus szőlőtermesztés. Ez egyfajta organikus szőlőkultúra, amely a Hold-naptárhoz igazodik. Megfigyelték, hogy amint a Hold ciklusai befolyásolják az apályt és a dagályt, úgy a földben lévő talajvizek állását is. Sőt, a Hold különbözőképpen veri vissza a Nap sugarait is időszakonként, ami szintén hatást gyakorol a növényekre. A Rudolf Steiner által kidolgozott elmélet ezen felül a földet, mint tökéletesen egységes ökoszisztémát kezeli. Hiszi, hogy a birtok maga is egy élő szervezet, amiből bármit kiveszünk, vagy ahhoz hozzáadunk, az megváltoztatja az egész rendszert – éppen ezért fontos a biodiverzitás fenntartása.

7_bio_szolo_kez

Nem csak elvi, de kóstolási szempontból is jelentősége lehet annak, ha organikus, természetes vagy biodinamikus bort választunk. Fel kell készülnünk rá, hogy az ilyen nem kezelt borok sokkal sérülékenyebbek, így előfordulhat, hogy hosszabb levegőztetésre vagy nagyobb fogyasztói nyitottságra lesz szükségünk az élvezetükhöz.

Forrás:

Borászportál – Borlexikon

Borkollégium – Bortankönyv 1. Alapfok

Vinoport

Szerző: Kocsis-M. Brigitta

gymSzerző: Kocsis-M. Brigittaama mérlege, Nagymama mérlege, Nagymama mérlege, 

Videótár

SteveKadas