Kultfröccs – télen-nyáron Homola
Új fejezet kezdődik 2022-ben a Homola Pincészet életében; a hamarosan elkészülő borászati épület új, többfunkciós tereivel bővül a pincészet és a Balaton északi partjának kulturális palettája. Az új borászati épület átadása előtt a megújult Homola Borterasz várja gasztrokulturális programjaival az érdeklődőket az őszi és téli szezonban.
Homola Szabolcs enterprenőr, a Homola Pincészet tulajdonosa és megálmodója, nap mint nap egyre többet tanul a borról és a borászatról. Célja, hogy a Homola Pincészet az északi part egyik vezető borászati és gasztrokulturális brandje legyen, Paloznakot pedig egyre többen megismerjék. Gasztrovíziója egy természetközeli, az érzékszervekre holisztikusan ható, laza, mégis gourmet hely.
A télen-nyáron Balaton jegyében a Homola Borterasz mind a négy évszakban nyitva tart. Célkitűzése szerint elsősorban Balaton-felvidéki alapanyagokból merít ihletet, valamint kizárólag magyar termelőkkel működik együtt. A fenntarthatóság jegyében a lokalitás mellett a biogazdaság kerül fókuszba, ami a pincészet biodinamikus szőlőtermelésre való átállásával van összhangban. Idén ősztől a borteraszon állomásozik a pincészet új foodtruckja, melyben olyan újragondolt tapas-jellegű fogások kapnak helyet, mint a vegán kőrözött vagy a gravlax pisztráng – külön figyelmet fordítva az újhullámos gasztronómiai trendekre.
Programkavalkád őszre
2016 őszén indította el a „DJ a szőlőben” programsorozatot a Borterasz, mely azóta is nagy sikernek örvend, koratavasztól egészen decemberig várja délutáni piknik-jelleggel közönségét.
A családi-szüret közkedvelt őszi rendezvénye lett a Homola Pincészet programkínálatának, idén október 2-án rendezik meg.
Október 9-én „Tűz és füst” címmel rendeznek tematikus gasztro-estet, melyen Palásti Máté gitárdallamai csendülnek fel.
Október 30-án a „DJ a szőlőben – Halloween” különkiadásával várják azokat, akiknél ősszel sem csillapodik a Balaton és a minőségi gasztroprogramok iránti vágy.
November 6-án Oláh Kálmán zongoraestjével várják az érdeklődőket.
A közeljövőben pedig átadásra kerül egy, a legmodernebb borászati technológiákat magában foglaló, többfunkciós rendezvénytereknek helyet adó épületegyüttes is. A szőlészeti épület a szőlőtőkék között simul a tájba, a Balaton szinte a kert végét éri. A funkcionális terek láttatni engedik a technológiai folyamatokat – a jövőbeni rendezvények a valós, borászati környezetben válnak majd autentikussá. A pincészet jelenleg egyike a legnagyobb kézműves borászati tereknek, de jövőben a gépi automatizmusok érvényesülnek majd a csúcsmodern borászati technológia által.
Szerző: BorPortré