Az Újpesti BorVíkendről jelentjük – Blog | BorPortré

Az Újpesti BorVíkendről jelentjük

Egy borillatú zöld sziget a városban: Az Újpesti BorVíkendről jelentjük

Szüreti fesztivál és majális szerelemgyereke. Ilyen egy vidám, borszagú, platánfák által körülölelt zöld sziget az újpesti flaszteren. Az Újpesti BorVíkenden jártunk.

Talán lesznek, akik azt gondolják, elcsépelt, hogy ezzel kezdem, de nem bánom: itt van az ősz és itt van a szüret is újra. Na, meg a boros fesztiválok! Az utóbbi másfél évben minden bizonnyal felértékelődtek a szabadtéri rendezvények. Számomra mindenképpen, ezért örültem nagyon, hogy a szervezők meghívására Kocsis-M. Brigivel kilátogathattunk az Újpesti BorVíkendre. És mintha a hétvégén, ami csodálatos időjárással ajándékozott meg bennünket, még többen megérezték volna ezt. Hogy mennyire jó dolog is az indiánnyár meleg napsugarait és a kitelepült pincék nedűjeit magunkba szívni – amíg még megtehetjük. Mert aztán jön a hideg és lehet, hogy egy újabb hullám megint gátat szab majd annak, hogy az emberek szabadon együtt igyanak, egyenek és jókat beszélgessenek.

Az Újpesti BorVíkendről jelentjük

Na, de most még ne borongjunk, hiszen ennek a szeptemberi szabadtéri boros rendezvénynek nem véletlenül a mottója: „Borok, falatok, jó dalok”! Magyarország borászatainak színe-java képviseltette magát a Víkenden, Nagy-Somlótól Villányon át Sárospatakig.

A BorVíkend számokban
Az újpesti boros fesztivál 2018 óta létezik. Idén 23 borászattal, 2 pálinkáriummal és 4 gasztro kiállítóval találkozhattunk szeptember 10. és 12. között.

„A bor olyan ügy, ami össze tudja hozni az embereket és amelyből ki lehet zárni a politikai ellentéteket” – írja Bedő Kata alpolgármester a rendezvényfüzet köszöntőjében. És azt hiszem, 2021-ben nincs is másra nagyobb szükség annál, minthogy megfeledkezzünk a különböző erőterek mentén kialakult megosztottságról, az egymással szembenálló szekértáborokról és a közéletet uraló acsarkodásról. Persze, nem vagyok én naiv, tudom, hogy ez illúzió, mégis olyan jó abban hinni, hogy legalább pár óra erejéig végre más témánk is akad, mint a napi politika, valami, ami valóban számít. Ahol az az igazán fontos kérdés: Milyen ez a bor? Ízlik? Mire igyunk? Koccintsunk! Csirió! Egészségetekre!

Újpest Város Bora
A tavalyi évhez hasonlóan idén is a rendezvény résztvevőinek szavazatai alapján választották ki négy bor közül, hogy melyik viselje 2022-ben az Újpest Város Bora címet. A győztes a Heumann Pincészet – Blue Secret bora lett. Gratulálunk nekik!

A remekül összeállított Kóstoló füzet pedig olyan, mint egy útikalauz, amivel a látogatók kedvében jártak és ami a kiállító borászatok tételeiből összeállított borsorokat is kínált. Ezen kívül tematikus kóstoló útvonalak is segítettek eligazodni a választékban. Egyet emelnék ki aktualitása okán: a szervezők az olimpiai játékok előtt is tisztelegtek egy különleges összeállítással.

Az Újpesti BorVíkendről jelentjük

Nem csak borivóknak való
A népzene és a néptánc mellett jazz szaxofon is felcsendült, mert a szervezők szándéka az volt, hogy több generáció kedvére is tegyenek. A borkóstoláson kívül kulturális és gyerekprogramok, kulináris élvezetek is várták az érdeklődőket. Sőt, az idei BorVíkenden debütált a Pannonhalmi Főapátság Sörfőzdéje, szigorúan a „lélek egészségére”, a Gin Tonic Bárnak köszönhetően pedig gineket és koktélokat is kóstolhatunk.

Ami nekem leginkább tetszett a BorVíkendben, hogy egy átlátható, befogadható méretű, már-már családias hangulatú rendezvény volt, ahol az embernek nincs elveszettség-érzése és nem kell attól tartania, hogy kimarad valamiből.

Amikor e cikket írom, kinézek az ablakon, és látom, ahogy a sárgás-barnás, de valamennyire még mindig zöld lombkoronán megcsillan a napfény, és szinte tapintható a naptár szerint ugyan már letűnt, mégis újra feltámadó nyár. Ez pedig örömmel és különös bizakodással tölt el. És eszembe jutnak a nyár legjobb pillanatai.

Az Újpesti BorVíkendről jelentjük

Megmártózni a melegen cirógató napsugarakban, szeretteinkkel, barátainkkal lenni, hangosan felkacagni, és hagyni, hogy a bor vérré váljon az ereinkben. Kell ennél több, ha már nyakunkon az ősz?

Szerző: Rácz Laura Rebecca

Fotók:Újpesti Borvíkend, Kocsis-M. Brigitta

Videótár

SteveKadas