Westend Borpiknik: Boroztunk egyet a város felett! – Blog | BorPortré

Westend_Borpiknik_borito

Westend Borpiknik: Boroztunk egyet a város felett!

Augusztus 11-15. között a Westend Tetőkertben találkoztak az ország borvidékei és azok, akik megragadták az alkalmat egy kellemes borozásra – koncertekkel és DJ setekkel a város feletti zöldben.

Hétköznapi lazulás

Csütörtökön délután a körút, a Nyugati pályaudvar és a bevásárlóközpont nyüzsgésén keresztül érkezünk a Westend Tetőkertre egy barátnőmmel – először jövünk borpiknikezni, előzetes elvárások nélkül, inkább csak kíváncsian, hogy meglesz-e a lazulós, szabadban borozgatós hangulat Budapest kellős közepén.  

Westend_Borpiknik_1

Westend Borpiknik

„Borozzunk együtt a város felett” – invitál a szlogen a rendezvényre, amely egy májustól augusztus végéig tartó programsorozat része. Tavaly volt az első Westend Borpiknik, idén már ez az esemény nyitotta a nyári szezont – a siker láttán pedig a szervezők az ismétlés mellett döntöttek.  A Westend Tetőkert mintegy három hektáros területén ezúttal több mint 20 borászat és food truck kínálatából lehetett válogatni.

 

A felfedezőkedvűeknek már csak azért sincs sok vesztenivalójuk, mert nincs belépőjegy és a borospohár beszerzése is opcionális. Pénztárcabarát megoldás, és környezetvédelmi szempontból is szimpatikus.

Mi a beszerzés mellett döntünk, a következő kérdés pedig, hogy mi kerüljön elsőként a borospohárba. Mivel még öt óra után is bőven 30 fok körüli a meleg, hidratálóbb megoldásnak tűnik fröccsel indítani, mint azonnal belevágni a borkóstolásba. A Pannonhalmi borvidék standjánál választunk egy levendulás fröccskoktélt, a közelben találunk két nyugágyat a fűben. Az íz és az illat eleve összekapcsolódik a relaxálással, a megérkezést a háttérzene is segíti. Körülöttünk párok, kisebb-nagyobb baráti társaságok ülnek babzsákfoteleken és párnázott kis kerti ülőgarnitúrákon. Hátrébb vannak sörpadok, székek és asztalok is, de jópáran a fűbe heverednek le, pléddel vagy anélkül. A poharakat nézve a rendezvény egyik slágerének a piros- és feketeribizlis fröccskoktél tűnik, gyümölccsel díszítve – bár nincs zavaró tömeg, de a Mátrai borvidékről érkező Lajos-Király Manufaktúra standja előtt egészen hosszú sorok gyűlnek össze érte.

Westend_Borpiknik_2

A nyugágyaktól keveset mozdulunk el, de ingerekben így sincs hiány: sötétedéskor színes égősorok izzanak fel, fényfestés díszíti a fákat és a napvitorlák alját. A pályaudvar kivilágított csarnoka is szokatlanul szép arcát mutatja ebből a szögből.

Westend_Borpiknik_3

Hétvégi bulihangulat

A pozitív hétköznapi tapasztalatok után a vasárnap egy része is itt telik. A standok felfedezéséhez az Országos Bortúra kisfilmje is fokozza a kedvet, amely a nagyszínpad kivetítőjére hozza az ország borvidékeinek hangulatát. A Westend Borpiknik legtöbb kiállítója a Villányi borvidéket képviselte (Kovács-Harmat Pincészet, Maul Pincészet, Teleki Villány), de a Tokaji borvidékről is többen érkeztek (Harsányi Pincészet és Kardos Szőlőbirtok). Kint volt a Lisicza Borház (Pécs), a Mészáros Borház (Szekszárd) és a Petrény Winery (Eger), a Balaton térségéből pedig a Bakos Pincészet (Csobánc) valamint a Réti Farkas Családi Borászat (Rezi). De valójában még több borvidék találkozott itt, hiszen a BAR:24 standjánál többek között etyeki, móri, és mátrai borokat is lehetett kóstolni. A Pannonhalmi borvidék pultján pedig négy helyi borászat (Babarczi Szőlőbirtok, Hangyál Pincészet, Cseri Pincészet, Pannonhalmi Főapátság Pincészete) tételei sorakoztak. Bár nyár van, a könnyed, reduktív tételek, rozék és habzóborok nagy időszaka, de a vörösborok és az édes tételek szerelmesei is bőven válogathattak.

A kiállítók között volt két pálinkaház is (Brill, Madarasi), és több borászat is kínált pálinkákat (Harsányi, Kovács-Harmat). De az sem maradt szomjan, aki más röviditalra, koktélra vagy kézműves sörre vágyott. Ételekből a zsíroskenyértől kezdve, a hamburgeren át a grillezett kecskesajtig sok mindenből lehetett válogatni – még kürtőskalács is készült.

Westend_Borpiknik_4

A színpad péntek este Freddié, szombaton Tóth Gabié volt, a vasárnapi program Péterffy Lili DJ setjével kezdődött, majd Járai Márk következett, több időutazásos műsorelemmel. Elmesélte például, hogy a Facebook emlék funkciója szembesítette azzal, hogy az egyik első feldolgozását már több mint 10 éve töltötte fel – a How to save a life-ot el is játszotta, zárásként pedig a ’90-es évek legnagyobb magyar slágereit fűzte össze. Az időjárás kegyes volt, megvárta Dedmani és Dj Venom DJ setjének végét, az ég csak ezután szakadt le.

Ha még jobban elmerülnél az esemény hangulatában, keresd a Westend Shopping Center Facebook és Instagram oldalát.

Ha nem szeretnél lemaradni a boros élményekről, látogass el az Országos Bortúra honlapjára és kövesd Facebook és Instagram felületeiket.

Szerző: Nádasi Eszter

Fotók: Westend Shopping Center

Videótár

SteveKadas