Élménybeszámoló a Borszerda I Kék eseményről – Blog | BorPortré

Borszerda_kek_borito

Élménybeszámoló a Borszerda I KÉK eseményről

Folytatódik a Magyar Nemzeti Galéria népszerű nyári eseménysorozata, a Borszerda. Idén az egyes alkalmak különböző színek köré épülnek; július 14-én a kék szín játszotta a főszerepet. A Bastille ostroma, a trikolór, a forradalom, a felvilágosodás eszmerendszere mind eszünkbe juthat róla. De ha hazai pályán és a jelenben nézünk szét, a Balaton is. De még mennyire!

És ha magyar tenger, akkor az önfeledt nyaralások, a Kékszalag vitorlái és a Balaton borai mind-mind megjelenhetnek lelki szemeink előtt. Ha pedig kék, akkor egy különleges bor, a kéknyelű is bevillanhat, egy olyan ősi magyar szőlőfajta, ami ma már csak Badacsonyban található meg. Az MNG kék rendezvénye ismét kitűnő lehetőséget adott arra, hogy a képzőművészet és a bor egyedülálló módon összekapcsolódhasson.

Borszerda_kek_1

Apropó, kapcsolódás! Ha az első, vörös rendezvényről azt írtam, számomra azért volt meghatározó, mert egy hosszú karanténidőszak után végre maszk nélkül, szabadon tölthettünk el néhány órát barátainkkal, ismerőseinkkel, szeretteinkkel, csodás műalkotások között, finom magyar borokkal, akkor ez a megállapításom még inkább igaz a kék rendezvényre. Jó együtt! – ez jutott róla leginkább eszembe. Azt láttam, hogy az emberek teljesen belefeledkeztek a beszélgetésbe: párok, baráti társaságok, családok élvezték, hogy újra együtt lehetnek, ehetnek-ihatnak és együtt élvezhetik az izgalmas tárlatvezetéseket.

A kék esemény meghívott borászata a badacsonyi borvidék zászlóshajója, a Laposa Birtok volt. A rendezvény szakmai támogatását pedig, ahogyan arról már hírt adtunk, a BorPortré és az Országos Bortúra biztosította. A borászat képviselőjével, Laposa Lillával Kocsis-M. Brigitta műsorvezető folytatott pódiumbeszélgetést. Természetesen egy-egy pohár bor mellett.

Lillát egy villáminterjú erejéig én is elkaptam, így el tudom mesélni nektek, hogyan kapcsolódnak össze van Gogh napraforgói, a Balaton kékjének különböző árnyalatai és a kortárs képzőművészeti alkotások. Interjúnkból az is kiderül, hogy egy igazi hercegnő is részt vett ezen a Borszerda-eseményen.

Borszerda_kek_2

Rácz Laura Rebecca / BorPortré: A mai Borszerda rendezvény színe a kék, és ezt a szép ruhád is tükrözi.

Laposa Lilla: Igen, készültem. (mosolyog)

Mit jelent számodra a kék szín? Mi jut róla eszedbe?

Több ok miatt is közel áll a szívemhez a kék. Borászatunk a Balaton-parton tevékenykedik, ott töltjük a dolgos hétköznapjaink jelentős részét. Borteraszunkról csodás kilátás nyílik a Balatonra, a kék különböző árnyalataival. Az is egybevág a mai rendezvénnyel, hogy nálunk júliusban a hónap bora a kéknyelű, hiszen a Kékszalag vitorlásverseny júliusban zajlik, és mindig ahhoz igazítjuk az évjáratpremiert.

Ha kedvet szeretnél csinálni a kéknyelűhöz annak, aki még nem kóstolta, mit mondanál róla?

Szerintem az egyik legjobb borunk. Emellett azért érdemes megkóstolni, mert nagyon kevés található belőle, hiszen csak a badacsonyi borvidéken telepíthető és termeszthető, ami körülbelül ötven hektárt tesz ki. Egy igazi kuriózum. Ha valaki kóstolt már kéknyelűt, az el tudja mondani, hogy ez egy különleges tétel.

Ha három szóban kellene jellemezned, melyek lennének azok?

Hercegnő. Nagyon kényes fajta. Viszont megér minden áldozatot. Talán nem mindenki tudja, de a kéknyelű csak női virággal rendelkezik, emiatt be kell porozni, és a porzó pár a rózsakő vagy a budai zöld. Mivel a beporzást a szél, a rovarok, egyszóval a természet végzi, nem egyértelmű, hogy minden évben kiemelkedően fog teremni. Ezért mondtam rá, hogy kényes. Kiszámíthatatlan, hogy melyik évben mennyi kéknyelű borunk lesz.

Milyen borokkal érkeztetek még a Borszerdára a kéknyelűn kívül?

A Balatonborral, amit szintén a kék szín miatt hoztam. Kóstolható a rozénk is, hiszen július van, és ez egy olyan tétel, amit ebben a nyári melegben akár fröccsként is szívesen fogyaszt az ember. Ezen kívül elhoztam a szürkebarát borunkat is és persze a 4 Hegy borunkat, mivel az olaszrizling a legelterjedtebb fajta a balatoni borvidéken.

Ha jól tudom, nem ez az első Borszerda rendezvény, amelyen a Laposa borászat képviseletében jelen vagytok.

Így van, ez a harmadik, amelyen én itt vagyok, de ezen kívül is voltunk már. Nekem ez az egyik kedvenc rendezvényem, mert kicsit már túl sok az elkocsmásodott rendezvény, és nagyon szeretem, hogy itt a borfogyasztás össze van kapcsolva a kultúrával, tárlatvezetésekkel, előadásokkal, zenével – mindez olyan környezetben, ami nem arról szól, hogy kóstoljunk minél többet, hanem ad neki egy szép keretet.

Borszerda_kek_3

Közel áll hozzád a képzőművészet?

Nem értek hozzá, de nagyon szeretem. Sokat gondolkodtunk mi is a Balatonon, hogy mivel lehetne még egy kicsit színesebbé tenni a kínálatunkat. Idén szerveztünk egy kortárs kiállítást és vásárt a budapesti Pintér Galériával együtt. Egy hónapon keresztül volt látogatható a borászati központunkban, és várakozáson felül nagyon jól sikerült. Fantasztikus élmény volt látni, mi adja egy kortárs mű értékét.

Van olyan műalkotás, amit, ha lehetőséged lenne rá, haza vinnél magaddal, hogy az otthonod részét képezze?

A Napraforgók van Gogh-tól. Bár szerintem ezzel nem vagyok egyedül. (nevet) Vagy Dalítól valamelyik alkotása, igaz, nehéz lenne választani.

Hálás vagyok Lillának, hogy kedvet csinált a kéknyelűhöz, mert ez tényleg egy különleges, jó bor. Próbáltam rájönni, hogy mihez tudnám társítani gondolatban, de valóban semmihez sem hasonlítható. A legnagyobb hatást talán mégis a 4 Hegy tette rám, ami négy vulkanikus tanúhegy olaszrizlingjeinek házasításából született.

Az MNG és a BorPortré szeretettel vár mindenkit a következő Borszerda rendezvényen is, ami a zöld szín köré épül majd. Tartsatok velünk július 21-én, mi már nagyon várjuk! Jegyek vásárolhatók a Jegymester oldalán.

Szerző: Rácz Laura Rebecca

Fotó: Szántó András

Videótár

SteveKadas