Egy régi családi receptből lett a JamBori: a borlekvár készítésről beszélgettünk – Blog | BorPortré

Borlekvár_borito1

Egy régi családi receptből lett a JamBori: a borlekvár készítésről beszélgettünk 

Minden kanál házi lekvárban ott van egy darab az elmúlt év ízeiből és gondoskodó előrelátásából: több ez, mint édesség – valódi lenyomat. Értékéhez újabb réteget adhat az, ha a zamatos gyümölcsből előbb minőségi bor készül, majd az szolgál az ínyenc lekvárok alapjaként.

A borlekvárfőzés iránt érdeklődők számtalan receptből szemezgethetnek az interneten, de válogathatnak azok is, akik inkább vásárolnának. Magyarországon a Metzing Családi Pincészet tagjai döntöttek először úgy, hogy borlekvárjaikat eladásra kínálják: a JamBoriról és a főzés titkairól Metzing Judittal beszélgettünk.

Borlekvár_Jambori

Milyen indíttatásból vágtak bele a borlekvár készítésbe?

Már a nagyszüleim is borászkodtak a Villányi borvidéken, én az édesapámtól vettem át a feladatot. 2009 óta palackozunk és árulunk bort. Akkoriban gyakran jártunk Káptalantótiba piacra, ahol sok-sok finomságot próbáltunk ki. Gondolkodtunk, hogy a bor mellett jó lenne még valami mást is kínálni, így jutott eszünkbe a régi, családi borzselé recept. A lányaimmal elkészítettük, először csak kóstolót vittünk belőle, mert fogalmunk sem volt arról, hogy lesz-e rá igény. De nagy sikere lett.

Borlekvár (1)

Honnan jött a JamBori név?

A termék engedélyeztetése során is az derült ki, hogy itthon teljesen újdonság, amit készítünk: nem engedték, hogy egyértelműen a borhoz kössük, így sem borlekvár, sem bordzsem nem lehetett a neve. De valahogy szerettünk volna legalább utalni erre, ezért sokat játszottunk a szavakkal, és végül a grafikusunk hozta össze a fantázianevet.

Borlekvár, bordzsem: ezek felcserélhető fogalmak?

Mi nem teszünk különbséget, mert nagyon hasonló dologra utalnak: egy zselés állagú, lekvárszerű ételkülönlegességre.

Mit lehet elárulni a főzési technikáról?

A borlekvár igazán egyszerűen készül: az alapja az, hogy a bort nagyon sokáig kell főzni. Eközben fűszerezzük és hozzáadjuk a pektint, amitől megváltozik – zseléssé válik – az állaga. A főzetet aztán üvegekbe töltjük, címkézzük és már kész is.

Ízkombinációk

Borlekvár fehér-, rozé- és vörösborból is készülhet, a gourmet ínyencséget fogyaszthatjuk magában, pirítós és péksütemény mellé. Húsok, sajtok mellé szintén kiváló, remek mártások és desszertek alapanyaga lehet.

Az alkoholtartalom teljesen elpárolog?

Olyan hosszú a főzési idő, hogy tulajdonképpen igen. Bevizsgáltattuk a termékeinket, minimális, 1% alatti az alkoholtartalmuk.

Hogyan dolgozták ki a fűszerezéseket?

Az eredeti családi recept fahéjas-szegfűszeges ízvilágú volt, a bazsalikomos fűszerezést már mi találtuk ki. A JamBorik alapját pincészetünk minőségi, védett eredetű Villányi Portugieser és Villányi Rosé borai adják, de az olaszrizlingünkből is fő lekvár.
Tavaly óta klasszikus szőlőlekvárt is készítünk, a portugieser szőlőnkből – a héjban található gazdag festékanyag miatt a lekvár színe gyönyörű sötétlila.

Jól tudom, hogy kezdetekben vásárokon árulták a JamBorit, de ma már boltokban is elérhető?

Így van, eleinte a piac mellett borfesztiválokra és szabadtéri rendezvényekre jártunk vele. Sokan kíváncsiak voltak, nagyon szerették az emberek. Ez ma is így van, bár a borlekvár már kevésbé hat az újdonság erejével, hiszen többen készítik, itt Villányban is. De az igény megmaradt rá, a karácsonyi időszakban különösen szeretik ajándékba vásárolni, cégek is rendszeresen rendelnek tőlünk. A vásárok mellett ma már kereskedelmi forgalomban is kapható a JamBori. Azt gondolom, hogy ha valaki szereti a gasztronómiát és szívesen szolgál fel ételkülönlegességeket, akkor érdemes otthon tartani egy-egy üveg borlekvárt, mert nagyon jól ki tudja egészíteni az ízeket.

Borlekvár (2)

A honlapjukon ehhez recepteket is ajánlanak.

Igen, mert annak idején volt rá igény, hogy adjunk ötleteket. De mi is sokat tanultunk a vevőktől, akik elmesélték, hogy milyen párosításokkal kísérleteztek.

Ha már a kísérletezés szóba került: tapasztalt borlekvár készítőként mit javasol a kezdőknek, merjenek belevágni a lekvárfőzésbe?

Akinek van rá ideje, az nyugodtan próbálkozzon, mert nem igazán lehet elrontani. Azzal számolni kell, hogy az egész lakást be fogja tölteni a bor illata.

Rossz borból jó fröccs vagy jó forraltbor nem lesz – ez a szabály a lekvárra is igaz?

Természetesen. Jó borlekvár csak minőségi alapanyagból lesz.

Szerző: Nádasi Eszter

Videótár

SteveKadas